SAXON – CRUSADER: ΤΟ FORD CORTINA ΚΑΙ ΟΙ ΣΑΡΑΚΗΝΟΙ!!!

Το 1984 οι Saxon κυκλοφόρησαν το άλμπουμ τους Crusader(Νο 18 Μ.Βρετανία, Νο 174 Αμερική) που ήταν το 6ο στη δισκογραφία τους. Αν και το άλμπουμ, έως σήμερα έχει ξεπεράσει τα 2.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, ο γράφων δεν το θεωρεί από τα καλύτερά τους. Γνώμες είναι αυτές.
Η εισαγωγή του κομματιού στο άλμπουμ σε προδιαθέτει για το μήνυμα των στίχων. Ήχος μάχης, κλαγγή όπλων και το τραγούδι ξεκινά με τις εικόνες των σιδηρόφρακτων ιπποτών να κραδένουν τα σπαθιά τους και οι αντίστοιχες εικόνες να στροβιλίζουν στο μυαλό μας. Ο Biff Byford είχε δηλώσει για τους στίχους ότι μετέφερε ότι εικόνες είχε από το σχολείο για τους σταυροφόρους και τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο. Οι στίχοι είναι γραμμένοι σε τρίτο πρόσωπο κι μιλούν για ένα νεαρό που βλέπει τον ιππότη πατέρα του να φεύγει για να απελευθερώσει τους Άγιους Τόπους κι αυτός δεν μπορεί να τους ακολουθήσει γιατί είναι μικρός.
Το τραγούδι πήρε μεγάλη διάσταση λόγω του επικολυρικού περιεχόμενου του αλλά και της μουσικής του που το τοποθετούν στη λίστα με τα πρώτα 10 καλύτερα κι αντιπροσωπευτικότερα τραγούδια του συγκροτήματος.

Το καταπληκτικό πέραν της ιστορίας που μόλις διαβάστε, είναι η άποψη του μπασίστα του συγκροτήματος Steve Dawson, που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των Saxon εμφανίζεται σαν συνσυνθέτης του τραγουδιού. Σε ένα παλαιότερο περιοδικό Classic Rock, που δυστυχώς δεν θυμάμαι σε πιο τεύχος για να το αναφέρω, ο Dawson είχε δηλώσει ότι αρχικά ο τίτλος του τραγουδιού προήλθε από ένα μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford που λεγόταν Cortina Crusader (σ.σ πολύ δημοφιλές και στην Ελλάδα τότε) κι είχαν δει μια διαφήμιση στην εφημερίδα Daily Express! Από εκεί ξεκίνησαν όλα και μετά γράφτηκαν οι στίχοι για τους σταυροφόρους που ταίριαξαν με τον τίτλο.

TRIVIA
  • Οι Σαρακηνοί που αναφέρονται στον τρίτο στίχο είναι οι ονομασία που έδωσαν στους μουσουλμάνους οι βυζαντινοί την εποχή των μεγάλων πολέμων τους.
  • Fight the good fight
    Believe what is right
    Crusader, the Lord of the Realm
    Fight the good fight
    With all your might
    Crusader, the Lord of the Realm
     
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Καλα, να εχουν εμπνευστει απο τον ... Ριχαρδο και του γραφοντος (Ριχαρδου) ναμην του αρεσει το αλμπουμ, το λες κι αγνωμοσυνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή