PROCOL HARUM - CONQUISTADOR: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ

Η σημερινή ιστορία του Έτσι Γράφτηκε αφορά ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια των Procol Harum, το  ‘’Conquistador’’ που ανοίγει τον πρώτο ομότιτλο δίσκο τους (1967).
Είναι από τα γνωστότερα και πιο δημοφιλή της μπάντας και το τρίτο στη σειρά που σκαρφάλωσε στα πρώτα σαράντα (top 40) στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δημιουργοί οι Gary Brooker (μουσική) και Keith Reid (στίχοι), οι οποίοι έχουν συνυπογράψει την πλειονότητα των τραγουδιών του συγκροτήματος, με εξαίρεση τον τελευταίο δίσκο  "Novum"’ (2017) όπου απουσιάζει ο Reid
Σύμφωνα με τον στιχουργό: ‘’Ο Gary και εγώ, πριν τον επίσημο σχηματισμό της μπάντας, είχαμε αρχίσει να δουλεύουμε μαζί ως δημιουργοί τραγουδιών. Μία φορά την εβδομάδα, έκανα ταξίδι σαράντα μιλίων με το τρένο από το Λονδίνο στο μέρος όπου διέμενε. Είχε αρκετούς στίχους μου, και σε κάθε επίσκεψή μου, μού έπαιζε την μουσική με την οποία τους είχε ‘ντύσει’’.Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όταν έφθασα εκεί δούλευε μία μελωδία και με ρώτησε: ‘’Πως σου ακούγεται ο ήχος;’’. Εγώ απάντησα: ‘’ 'Oh, conquistador.’’Είχε μία ‘’γεύση΄΄ Ισπανίας. Πήγα σ’ ένα άλλο δωμάτιο όπου άρχισα να γράφω τους στίχους  επιτόπου. Στο 99 τοις εκατό των τραγουδιών των Procol Harum προηγούνταν οι στίχοι και πάνω τους χτιζόταν η μουσική. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι στίχοι δεν υπήρχαν όταν συνέλαβε και δημιούργησε την μελωδία ο Brooker.’’
Στους στίχους, ο α αφηγητής απευθύνεται σ' έναν κατακτητή (conquistador), στον οποίο το πέρασμα του χρόνου έχει αφήσει σημάδια, π.χ. η θάλασσα έχει ξεπλύνει το πρόσωπό του, ο θώρακας που προστατεύει το στήθος του έχει χάσει την λάμψη του, το θηκάρι είναι σκουριασμένο.
Στο τέλος επισημαίνει ότι παρ' όλο που η πρόθεσή του (αφηγητή) ήταν να τον χλευάσει, περιγελάσει αλλάζει την γνώμη του για εκείνον και λυπάται που έφθασε σε κάποια περιοχή κρατώντας το ξίφος του ψηλά, αλλά τελικά δεν κατέκτησε τίποτα, παρά πέθανε...



Τον Νοέμβριο του 1971, το συγκρότημα έπαιξε στο Edmonton του Καναδά με την εκεί συμφωνική ορχήστρα. Το ‘’Conquistador’’ προσετέθη στην τελική λίστα των τραγουδιών την τελευταία στιγμή, χωρίς να υπάρχει χρόνος διαθέσιμος για να προβάρει η ορχήστρα την ενορχήστρωση του Gary Brooker, την οποία έγραψε κατά την διάρκεια της πτήσης από την Αγγλία.
Με το συγκεκριμένο κομμάτι ξεκίνησε το κονσέρτο. Το παίξιμο της μπάντας και η ερμηνεία του Brooker, σε συνδυασμό με τα πνευστά τα έγχορδα της ορχήστρας, έδωσαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Η κυκλοφορία του σε single το 1972 (Νο. 16 Η.Π.Α., Νο. 22 Ηνωμένο Βασίλειο, Νο. 7 Καναδάς) θεμελίωσε την εμπορική επιτυχία του ‘‘Live in Edmonton’’. Διαβάστε εδώ την ιστορία του A Whiter Shade of Pale όπως παρουσιάστηκε στη στήλη Έτσι Γράφτηκε

TRIVIA:
• Οι Conquistadors (conquistadores στα ισπανικά) ήταν στρατιώτες καιεξερευνητές που ταξίδευαν σε ηπείρους πέραν της Ευρώπης και κατακτούσαν εδάφη, ανοίγοντας νέους δρόμους για το εμπόριο, τόσο για την Ισπανική όσο και την Πορτογαλική Μοναρχία.
• Το τραγούδι έχει γνωρίσει διασκευές από τον Percy Faith και την ορχήστρα του, τους Αμερικανούς Killdozer (θορυβώδης εκτέλεση) και τους Transatlantic των Morse/Portnoy/Stolt/Trewavas to 2014.
• Την σύνθεση που ηχογράφησε το ‘’Conquistador’’ στο Edmonton αποτελούσαν οι:
    Gary Brooker, Dave Ball, Chris Copping, Alan Cartwright & o πολύ καλός ντράμερ B.J. Wilson.

ΓΙΑΝΝΗΣ 602

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου