DORO - THE QUEEN OF METAL

Την έχουν χαρακτηρίσει σαν τη «Βασίλισσα του Heavy Metal». Δικαιολογημένα, αδικαιολόγητα; Το κοινό ξέρει καλύτερα. Η ιστορία της Dorothee Pesch (γεννημένη στις 3 Ιουνίου 1964 στο Dusseldorf) είναι γνωστή σαν Doro Pesch ή ακόμα πιο πολύ σαν Doro. Στα 10 χρόνια της είχε ξεκινήσει να παίζει πιάνο και να τραγουδάει  και το 1982 σχηματίζει τους Warlock αφού είχε περάσει από διάφορα μικρά συγκροτήματα όπως τους Snakebite και Beast and Attack. Το 1984 οι Warlock κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Burning the Witches χωρίς να προκαλέσουν καμία ιδιαίτερη αίσθηση. Το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Hellbound (1985) ήταν καλύτερο και το κοινό έδειξε να ενδιαφέρεται γι αυτούς. Η παρουσία της Doro τους κέρδισε τόσο σαν sex symbol τραγουδίστριας όσο και σαν …τραγουδίστριαπου ξεχώρισε με τογρέζι στη φωνή της! Στη σχετική μικρή διάρκεια ζωής τους (μόνο 7 χρόνια) το συγκρότημα είχε συνεχείς αλλαγές μελών με το μόνο σταθερό μέλος την Doro. Το 1987 κυκλοφόρησαν το τελευταίο άλμπουμ τους με τίτλο Triumph and Agony με παραγωγό τον Αμερικάνο Joey Balin. Ήταν η εποχή που το heavy metal γνώριζε μεγάλη εμπορική επιτυχία σε όλο τον κόσμο και οι Warlock κατάλαβαν ότι αν ήθελαν να κάνουν κάτι πιο ξεχωριστό για να σπάσουν τα σύνορα της Γερμανίας, έπρεπε να το κάνουν τότε. Γι αυτό προσέλαβαν τον Joey Balin ενώ σε κάποιο ή κάποια κομμάτια του άλμπουμ(σ.σ. δεν διευκρινίζεται) ντραμς παίζει ο Cozy Powell. Όλο το image των Warlock είναι κτισμένο πάνω στην Doro που είναι το κεντρικό πρόσωπο του συγκροτήματος αλλά και της γερμανική σκηνής εκείνη την εποχή. Το Triumph and Agony ανοίγει με το All we Are όπου όλοι θεωρούμε ότι είναι τραγούδι από την προσωπική καριέρα της Doro. Στην πραγματικότητα ηχογραφήθηκε από τους Warlock όπως το πολύ όμορφο Fur Immer, ερμηνευμένο στα γερμανικά που κλείνει το δίσκο. Το All we Are παίχτηκε από το MTV και τους αμερικάνικους rock σταθμούς και αυτό βοήθησε το άλμπουμ  να φθάσει έως το Νο 80 του αμερικάνικου chart του Billboard.
Παρ’ όλη την επιτυχία του οι Warlock διαλύθηκαν και to 1989 η Doro ξεκίνησε την προσωπική της καριέρα με την κυκλοφορία του πρώτου της προσωπικού άλμπουμ Force Majeure με παραγωγό τον Joey Balin τον μπασίστα Tommy Henriksen (έπαιζε και στους Warlock) τον ντράμερ Bobby Rodinelli και τον ντράμερ Jon Levin.αργότερα μέλος των Dokken. Πλήκτρα στο άλμπουμ παίζει ο Claude Schnell (Dio, Rough Cutt, Last in Line).  Η Doro «πάτησε» στην επιτυχία του Triumph and Agony στην Αμερική και εν μέρει τα κατάφερε να ακουστεί από τους αμερικάνικους rock ραδιοσταθμούς  αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία (Νο 154 Αμερική). Πρώτο single ήταν η διασκευή στην κλασική επιτυχία των Procol Harum, "A Whiter Shade of Pale" την οποία ο γράφων θεωρεί λάθος επιλογή. Το τραγούδι δεν έγινε επιτυχία και δεν «τράβηξε» το άλμπουμ το οποίο δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια της εποχής. Το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο το όνομά της, Doro (199) ήταν καλύτερο και η στόχευση προς το metal κοινό ακόμα καλύτερη. Tην παραγωγή του έκανε ο μπασίστας των Kiss, Gene Simmons, παιδικό ίνδαλμα της Doro. O Simmons συμμετέχει και συνθετικά σε 4 τραγούδια, ενώ υπάρχει και τώρα μια διασκευή το κλασικό ψυχεδελικό τραγούδι, “I had too much to dream” των Electric Prunes  αλλά και το "Rock On" των Black’n’Blue (οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με τον Gene Simmons). Το τραγούδι που ξεχώρισε και παραμένει έως σήμερα ένα από τα κλασικά που ερμηνεύει στις συναυλίες της είναι το “Unholy Love”ενώ διασκευάζει και το “Only You” των Kiss από το Music for the Elder.
Δεν το βάζει κάτω και το 1991 ηχογραφεί στο Nashville το τρίτο της άλμπουμ με τίτλο True at Heart με παραγωγό τον Barry Beckett και κιθαρίστα τον Dann Huff (Giant). Η παρουσία του Beckett έδωσε στο άλμπουμ ένα bluesy ύφος με πολλές μπαλάντες και λιγότερα uptempo τραγούδια. Ακολούθησαν άλλα 10 άλμπουμ χωρίς τίποτε το ξεχωριστό με καλύτερο το Raise Your Fist (2012) όπου στο “Grab the Bull” σόλο κιθάρα παίζει ο Gus G και στο “It still hurts” τραγουδάει κι ο Lemmy. Τελευταίο άλμπουμ της είναι το "Forever Warriors, Forever United" που θα κυκλοφορήσει στις 17 Αυγούστου με 24καινούργια τραγούδια και θα είναι το πρώτο διπλό της άλμπουμ.
Η σημερινή σύνθεση του συγκροτήματος της είναι Nick Douglas (μπάσο), Johnny Dee (ντραμς), Bas Maas (κιθάρες) και Luca Princiotta (κιθάρες), Harrison Young (πλήκτρα).
Εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη στην Υδρόγειο στις 6 Δεκεμβρίου 2003 και την επομένη στην Αθήνα στο Gagarin μαζί με τους Saxon και Circle II Circle.
To 2008 έδωσε στη γενέτειρά της συναυλία με τη συμμετοχή των Scorpions, Tarja Turunen κ.α. όπου βιντεοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε σε DVD με τίτλο “DORO – 25 years in Rock”.
TRIVIA
  • Τη διετία 1985-1987 κιθαρίστας των Warlock υπήρξε ο Niko Arvanitis  ο οποίος συμμετέχει στα άλμπουμ True as Steel και Triumph and Agony, ενώ τη διετία 1988 -1989 ντράμερ τους ήταν ο Bobby Rondinelli αλλά δεν ηχογράφησε άλμπουμ μαζί τους.
  • Έχει εμφανιστεί 5 φορές στο Wacken Festival, ενώ τη διετία 2013-2014 ασχολήθηκε με πολλές εμφανίσεις και εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια της στη μουσική και στη δισκογραφία. Στις 2 και 3 Μαίου 2014 έπαιξε στο Dusseldorf για 2 συνεχόμενες νύχτες με καλεσμένους τους Biff Byford (Saxon), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Chris Cafferey (Savatage), Lordi κ.α.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Σαν Warlock
Triumph and Agony (1987)
Σαν Doro
Doro (1990)
True at Heart (1991)
Raise Your Fist (2012)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου