IAN GILLAN BAND-CLEAR AIR TURBULENCE (1977)-"ΝΑΣΑΙ ΤΩΡΑ 18-19 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ IAN GILLAN FUSION-FUNK!"

Ήταν Ιούνιος 1973 οταν ο Ian  Gillan αποχωρούσε από τους Deep Purple, όλοι περιμέναμε το επόμενο βήμα του. Εξαντλημένος από τις περιοδείες αλλά και κουρασμένος/ενοχλημένος από τους διαρκείς καυγάδες του με τον Μαυροφορεμένο, ο πρώην πια τραγουδιστής των Τιτανοτεράστιων άρχισε να ετοιμάζει το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1976 σαν Ian Gillan Band και με τίτλο Child in Time. Μαζί του ο  κιθαρίστας Ray Fenwick, o μπασίστας John Gustafson, o ντράμερ Mark Nauseef κι ο οργανίστας Mike Moran. Ένα σχήμα που παρέπεμπε στον ήχο του παλαιού τους συγκροτήματος κι όλοι διαβάζοντας τις αγγλικές μουσικές εφημερίδες που ερχόντουσαν με καθυστέρηση 15 ημερών στη  χώρα μας ελπίζαμε να ακούσουμε κάτι παρεμφερές. Κάποιοι συναγερμοί άναψαν όταν μάθαμε τον τίτλο, Child in Time αλλά μπροστά στην αναμονή ξεχάστηκαν εύκολα (σ.σ. η masterpiece ερμηνεία του στο In Rock δεν ξεπερνιέται με τίποτε όποτε όλοι σκεφτήκαμε, τι θα μπορούσε να είχε κανέι τώρα). Με το πρώτο άκουσμα του Child in Time η απογοήτευση ήταν εμφανής κι έντονη!

Το ίδιο το τραγούδι δεν είχε καμία σχέση με αυτό που ξέραμε, άσε δε που όλο το άλμπουμ ήταν jazz rock!!! Νάσαι τώρα 18-19 fan των Deep Purple και να ακούς από το πρώτο άλμπουμ του Ian Gillan, fusion/funk!!! Ότι χειρότερο. Πέραν της διαφορετικής προσέγγισης στο ιστορικό Child in Time, που δεν προσέφερε τίποτε, το άλμπουμ πέρασε και δεν άγγιξε. Όλοι ελπίζαμε ότι στο δεύτερο άλμπουμ του Clear Air Turbulence(1977) τα λάθη κι ο στραβός δρόμος που είχε πάρει θα διορθωνόντουσαν. Φευ! 
Το Clear Air Turbulence ήταν χειρότερο από το Child in Time που συγχωρέσαμε γιατί ήταν το πρώτο και ήθελε να πειραματιστεί. Στα 7 κομμάτια του οι μουσικοί έχουν αφήσει πίσω τους το fusion και… ξεσαλώνουν στο funk με το μπάσο του Gustafson να συναγωνίζεται το αντίστοιχο του Glenn Hughes! Στο άλμπουμ δεν υπάρχει ένα(!) τραγούδι που να ξεχωρίζει και σου δίνουν την εντύπωση ότι τα συνέθεσαν εκείνη την ώρα, που μπήκαν στο studio. Από την άλλη πλευρά δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι οι 4 μουσικοί τα δίνουν όλα, φαίνεται ή καλύτερα ακούγεται ότι το χαίρονται. Και βέβαια επειδή βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1977 η φωνή του Gillan, φωνάρα!  Το άλμπουμ στο τέλος σου αφήνει την αίσθηση ότι δεν το άκουσες, με τα κομμάτια να συναγωνίζονται το ένα το άλλο σε αδιαφορία. Σήμερα και τα τρία πρώτα του άλμπουμ είναι ξεχασμένα με μόνο το Child in Time να έχει μπει για μια εβδομάδα στο αγγλικό chart (No55) ενώ τα Clear Air Turbulence και Scarabus απέτυχαν να μπουν στο chart!
TRIVIA
Το 2004 η Angel Air (www.angelair.co.uk) επανακυκλοφόρησε το άλμπουμ με τίτλο The Rockfiled Mixes, με καινούργιο remix μετά από σύσταση του Ian Gillan. Τη θέση του οργανίστα Mike Moran έχει πάρει ο Colin Townes.
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ
Τον ίδιο χρόνο, το 1977 κυκλοφόρησε το επίσης αδιάφορο Scarabus με λιγότερα fusion και funk στοιχεία αλλά επίσης κουραστικό.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
11/3/18/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου