NEIL YOUNG-TRANS (1982) ELECTRO ΑΛΜΠΟΥΜ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ

Από την εποχή της κυκλοφορίας του Re•ac•tor (1981) φαινόταν ότι κάτι προσπαθεί να πει ο Neil Young. Αλλά, ανήσυχο και πειραματικό πνεύμα όπως είναι, ο κόσμος κι οι κριτικοί είχαν δεχτεί το Re•ac•tor, που εστίαζε στο new wave που τότε ήταν στα «επάνω» του σαν μια προσπάθεια του καλλιτέχνη εξερεύνησης νέου ήχου. Όμως ο μεγάλος Καναδός δεν σταμάτησε εκεί. Τον Δεκέμβριο του 1982, στην καλύτερη εμπορικά εποχή για να κυκλοφορήσεις δίσκο, κυκλοφόρησε το χειρότερο άλμπουμ του, ένα άλμπουμ παράταιρο στην  θαυμαστή δισκογραφία του, ένα άλμπουμ που όχι μόνο δεν θα έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει αλλά ούτε να σκεφτεί!
Το Trans, το πρώτο για την δισκογραφική εταιρεία Geffen (σ.σ. μια χαρά που θα έκαναν οι άνθρωποι της όταν το άκουσαν!) μετά από 13 άλμπουμ και 22 χρόνια στην Reprise είναι ηλεκτρονικό κι εμφανώς επηρεασμένο από τον ήχο των Kraftwerk!
Να σας πω ότι θεωρώ ότι καλλιτέχνες τύπου Neil Young με τέτοια καριέρα έχουν το δικαίωμα να ηχογραφήσουν ότι θέλουν! Όταν η καριέρα σου και το αποτύπωμά της είναι τόσο επιβλητικά, επιβάλλεται η εξερεύνηση ανεξιχνίαστων δρόμων αλλά η περίπτωση του Trans ξεπερνά κάθε όριο ανοχής. Συνθέσεις δομημένες στο κλασικό του ύφος ενορχηστρωμένες για …ηλεκτρονική μουσική, που εκείνη την εποχή ήταν πολύ διαδεδομένη. Σε αυτό είχε συντείνει η ενασχόληση του με τα μηχανήματα synclavier και vocoder όπου πάνω στις συνθέσεις του με το κλασικό του ύφος, έκανε  overdub κι στη συνέχεια έβαζε vocoder και synthesizer και παραμόρφωνε τη φωνή του. Στο όλο απορριπτικό σκεπτικό, μπαίνει μια πολύ διαφορετική παράμετρος με ανθρώπινο χαρακτήρα που έχει να κάνει με τον γιό του Ben, ο οποίος υποφέρει από εγκεφαλική παράλυση. Τη διετία 1980-1982 ο Young ενέτεινε τις προσπάθειες να επικοινωνήσει μαζί του κι η χρησιμοποίηση των synclavier και Vocoder τον βοήθησαν να το πετύχει. Τότε είχε δηλώσει: “Στο δίσκο λέω πράγματα που δεν μπορείτε να τα καταλάβετε, ακριβώς το ίδιο πράγμα που αισθάνεσθαι εσείς  ακούγοντας τον αισθάνομαι κι εγώ όταν προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί του»!



Μετά από όλα αυτά, οποιαδήποτε κριτική-παρουσίαση του δίσκου περισσεύει. Μόνο για συλλέκτες του Neil Young. Οι μουσικοί που τον συνόδευσαν ήταν οι Nils Lofgren, Frank   Ben Keith, Ralph Molina, Billy Talbot του συγκροτήματος Crazy Horse.
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ
  • Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε το Everybody's Rockin' με τραγούδια rockabilly, τόσο διασκευές όσο και πρωτότυπα και το 1985 κυκλοφόρησε το country, Old Ways για να κλείσει ο κύκλος των πειραματισμών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
25/2/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου