ΕΜΑΘΑ ΤΟΝ EDGAR ALAN POE ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ALAN PARSONS PROJECT.

To 1976 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ των Alan Parsons Project με τίτλο Tales of Mystery and Imagination και πραγματικά άλλαξε κατά ένα μέρος τη ζωή μου. Και την άλλαξε, τόσο μουσικά γνωρίζοντας μου ένα καινούργιο μουσικό πεδίο  αλλά και λογοτεχνικά αφού έως τότε δεν γνώριζα την ύπαρξη του Αμερικάνου μυθιστοριογράφου Edgar Alan Poe (1809 – 1849).  Εκείνη την εποχή ο αγαπημένος μου ήχος ήταν αυτός των Deep Purple, Uriah Heep, Black Sabbath, Led Zeppelin και όλων των progressive συγκροτήματα στα οποία είχα εμβαθύνει. Όμως αυτό το άλμπουμ ήταν διαφορετικό και μάλιστα πολύ διαφορετικό. Τραγούδι  προς τραγούδι μου προσέφερε εικόνες που τις συνδύαζα με τους στίχους και κυρίως με το νέο κόσμο που μόλις είχε ξεδιπλωθεί μπροστά μου, αυτός του Edgar Alan Poe.
ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Κατ’ αρχάς να διευκρινίσω την προέλευση του ονόματος του συγκροτήματος που για πολλά χρόνια ο γράφων αλλά κι οι συνομήλικοί του νόμιζαν ότι αποτελείτο από ένα μόνο άτομο, τον Alan Parsons. Με την πάροδο του χρόνου, όλοι απορούσαμε πως το συγκρότημα έχει στον τίτλο του το όνομα του ενός εκ των μελών του κι όχι και των δύο. Ο δεύτερος ήταν ο Σκοτσέζος Eric Norman Woolfson (1945 – 2009) που σίγουρα είχε πιο χαμηλό προφίλ σε σχέση με αυτό του Alan Parsons.
Και πριν μάθετε πως πήραν το όνομα τους, να προηγηθεί μια μικρή περίληψη της έως τότε ιστορίας των δύο μουσικών. O Alan Parsons γεννήθηκε το 1948 κι από τον Οκτώβριο του 1967 σε ηλικία 18 ετών άρχισε να εργάζεται σαν βοηθός μηχανικού ήχου στο Abbey Road studio με πρώτη δουλειά του το άλμπουμ των Bealtes, Abbey Road! Στη συνέχεια δούλεψε στα άλμπουμ του Paul McCartney, Wild Life και Red Rose Speedway, σε 5 άλμπουμ των Hollies και στο ιστορικό The Dark Side of the Moon των Pink Floyd που έδωσε άλλη λάμψη στην καριέρα του. Έκανε παραγωγή σε 3 άλμπουμ των Pilot, έκανε τη μίξη ήχου στο άλμπουμ των Αμερικάνων Ambrosia, Somewhere I've Never Travelled κι ακολούθησε το πετυχημένο άλμπουμ του Al Stewart, Year of the Cat κι αμέσως μετά μπαίνει στο μυαλό του η δημιουργία ενός δικό του συγκροτήματος.
Οι Pink Floyd του προτείνουν να ξαναδουλέψει μαζί τους στο Wish you were here, αλλά αυτός αρνείται αφού έχει ήδη σχηματίσει τους Alan Parsons Project με τον Eric Woolfson που είχε γνωρίσει το 1974 στο studio Abbey Road.
O Eric Woolfson γεννήθηκε στην Γλασκόβη και αφού πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου, μετακόμισε στο Λονδίνο όπου γνωρίστηκε με τον παραγωγό των Rolling Stones, Andrew Oldham. Οι πρώτες επαγγελματικές του δουλειές ήταν σαν συνθέτης τραγουδιών στους Marianne Faithfull, Joe Dassin, Marmalade, Tremeloes, Peter Noone κ.α. Το 1971 σε συνεργασία με τους Eric Stewart, Kevin Godley, Lol Creme και Graham Gouldam (αργότερα οι 4 μουσικοί σχημάτισαν τους  10cc) και κάτω από το όνομα Eric Elder κυκλοφόρησε ένα single με τα τραγούδια "San Tokay" b/w "Sunflower". Σύντομα κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να βγάλει αρκετά χρήματα σαν συνθέτης κι αποφάσισε να ασχοληθεί με το management καλλιτεχνών. Ένας από αυτούς ήταν ο Carl Douglas που το τραγούδι του "Kung Fu Fighting" πήγε στο Νο1 του βρετανικού chart. Μηχανικός ήχου σε αυτό το τραγούδι ήταν ο Alan Parsons!
Το 1974 γνωρίστηκε με τον Alan Parsons στο  Abbey Road Studios του Λονδίνου, όπου κι οι δύο δούλευαν για διαφορετικά projects. Ο Parsons ζήτησε από τον Woolfson να τον αναλάβει ως manager κι αμέσως άρχισαν να δουλεύουν μαζί σε παραγωγές των Pilot, Cockney Rebel, John Miles, Ambrosia, Al Stewart και Hollies.
ΠΩΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟ ALAN PARSONS PROJECT
Όταν αποφάσισαν αν συνεργαστούν κι άρχισαν να ηχογραφούν τα πρώτα demos δεν είχαν καταλήξει σε όνομα κι στις ταινίες έγραψαν σαν πρόχειρο τίτλο The Alan Parsons Project. O Woolfson δεν είχε αντίρρηση το όνομα του Parsons να έχει αυτή την δυναμική στον τίτλο του συγκροτήματος, αναλογιζόμενος τη μεγάλη προσωπική του επιτυχία. Αυτό τουλάχιστον είχε δηλώσει πριν αρκετά χρόνια σε μια συνέντευξή, προσθέτοντας όμως ότι μετά μετάνιωσε!
Την 1η Μαΐου 1976 κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ τους με τίτλο Tales of Mystery and Imagination κι αμέσως κέρδισε τις εντυπώσεις. Και τις κέρδισε τόσο από τον εντυπωσιακό τίτλο αλλά ακόμα περισσότερο από το περιεχόμενο που ήταν άκρως ενδιαφέρον. Οι στίχοι αλλά κι οι τίτλοι των τραγουδιών αναφερόντουσαν σε έργα του Αμερικάνου μυθιστοριογράφου Edgar Alan Poe, ενώ ο τίτλος του άλμπουμ  προερχόταν από βιβλίο-συλλογή με έργα του Poe (διαβάζατε Πο) που είχε πρωτοεκδοθεί το 1908!Η πρακτική των καλλιτεχνών, που εκτείνεται πέρα από τη σφαίρα της μουσικής, αντλώντας δημιουργική έμπνευση από τη διάσημη γοτθική λογοτεχνία δεν ήταν  σε καμία περίπτωση μια νέα ιδέα. Τα εμβληματικά έργα του Έντγκαρ Άλαν Πό, ειδικότερα, έχουν χρησιμεύσει ως πηγή έμπνευσης για γενιές γιατί όχι και στην περίπτωση των Alan Parsons Project! Το άλμπουμ αποτίει φόρο τιμής στις ιστορίες μυστηρίου και μακάβριας του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα, με μουσικές ερμηνείες μερικών από τα πιο διάσημα έργα του Πό, όπως το Κοράκι, Η Καρδιά του Παραμυθιού, Το Βαρέλι του Αμοντιλάδο και Η πτώση του Οίκου του Άσερ.(οι αγγλικοί τίτλοι The Raven, The Tell-Tale Heart, The Cask of Amontillado, and The Fall of the House of Usher. Εκείνο που έκαναν με περίσσια επιτυχία οι Parsons και Woolfson, είναι ότι εξερεύνησαν τα σκοτεινά και απόκοσμα θέματα των ιστοριών του Poe, αποτυπώνοντας τις εμβληματικές στοιχειωτικές ατμόσφαιρες και τις σασπένς αφηγήσεις. Η ίδια η μουσική χαρακτηρίζεται από τις συμφωνικές και progressive rock διασκευές της, χρησιμοποιώντας συχνά συνθεσάιζερ, κιθάρες και ορχηστρικά στοιχεία για τη δημιουργία ενός δραματικού και κινηματογραφικού ήχου.  

Η μετάφραση των στίχων στο video The Cask of Amontillado είναι του Στέφανου Παναγιωτάκη!
ΠΟΙΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ

Το ιδιόμορφο των Parsons-Wollfson ήταν κι είναι ότι κανείς από τους δύο δεν τραγουδούσε! Ναι μεν ο Woolfson τραγουδούσε τους οδηγούς στις ηχογραφήσεις αλλά έως εκεί! Έτσι στα άλμπουμ τους είχαν πάντα καλεσμένους τραγουδιστές. Αλλά ας περιοριστούμε στις ηχογραφήσεις του Tales of Mystery and Imagination όπου φιλοξενούνται οι Arthur Brown στο «The Tell Tale Heart», o John Miles στα "The Cask of Amontillado" και "(The System of) Dr. Tarr and Professor Fether", o Terry Sylvester των Hollies στο «To One to Paradise» κι ο ίδιος ο Alan Parsons στο κλασικό “The Raven” ‘όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιείται vocoder.
Για τους φίλους των trivia, το πρελούδιο στο "The Fall of the House of Usher", είναι εμπνευσμένο από το έργο του Debussy “La chute de la maison Usher”. Την αφήγηση στην εισαγωγή των "A Dream Within a Dream" και "The Fall of the House of Usher" κάνει ο Orson Wells ο οποίος ποτέ δεν συνάντησε τους δύο μουσικούς, αφού έστειλε την αφήγηση σε ταινία από την Αμερική.  Χαρακτηριστικό είναι ότι η ταινία έφθασε στα χέρια τους μετά την αρχική κοπή του άλμπουμ!
Το δεύτερο εξώφυλλο του άλμπουμ.
ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ
Οι μουσικοί που παίζουν στα κομμάτια του άλμπουμ είναι όλοι γνωστοί μουσικοί της εποχής τους. Ο Αυστραλός κιθαρίστας Kevin Peek μέλος των Sky, o οργανίστας Francis Monkman (Curved Air/Sky), ο κιθαρίστας των Ambrosia, David Pack και τα μέλη δύο πολύ γνωστών τη δεκαετία του’70 συγκροτημάτων των σκωτσέζων Bay City Rollers και των Άγγλων Pilot. Συγκεκριμένα παίζουν οι Stuart Tosh ντραμς (Pilot πέρασε κι από τους Camel), Ian Bairnson κιθάρα (Bay City Rollers/Pilot), David Paton μπάσο (Bay City Rollers) και Bill Lyall πλήκτρα (Bay City Rollers/Pilot).
ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Το αρχικό εξώφυλλο είναι δημιούργημα της Hipgonsis με διπλό εξώφυλλο και 8σέλιδο ένθετο στο μέγεθος του εξώφυλλου (33χ33!) με τους στίχους, σχέδια σχετικά με τα τραγούδια και τους μουσικούς που παίζουν ανά κομμάτι. Προσέξτε τη φιγούρα στο εξώφυλλο που είναι μούμια! Τη δεκαετία του ’80 επανακυκλοφόρησε με διαφορετικό εξώφυλλο (δες επάνω φωτό). Το 1994 το Tales of Mystery and Imagination κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε cd με τον Alan Parsons να κάνει πραγματικό remastered με διαφορετική μίξη κυρίως στα ντραμς που «βγήκαν» προς τα έξω καθότι ήταν η ηχητική μόδα της εποχής! Στην έκδοση του 2006 συμπεριλήφθηκαν αρκετά bonus τραγούδια. Το 2003 ο Eric Woolfson ανέβασε το θεατρικό έργο Edgar Allan Poe, ενώ το 2009 κυκλοφόρησε το ομότιτλο cd.

 ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο EDGAR ALLAN POE
Βασικός συντελεστής της επιτυχίας του άλμπουμ είναι ο Edgar Allan Poe που γεννήθηκε το 1809 στη Βοστώνη και είναι ο θεμελιωτής συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου και τρόμου με μεγάλη αίσθηση του μακάβριου. Ο Poe είναι από τις βασικές μορφές του κινήματος του ρομαντισμού της Αμερικής κι ένας από τους πρώτους που έγραψε διηγήματα μικρού μεγέθους.
Συνδύασε το μυστήριο, την αγωνία, το μακάβριο, το αναπάντεχο, τη φαντασία, τον έρωτα σε καλογραμμένα κείμενα που ακόμα και σήμερα παραμένουν σαν φωτεινά δείγματα γραφής.

Το δεύτερο όνομά του Allan το πήρε από την οικογένεια που τον υιοθέτησε μετά το θάνατο της μητέρας του, όταν ο αυτός ήταν 2 ετών.Το 1827 κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή του με τίτλο Tamerlane and other Poems χωρίς να αναφέρει το όνομά του παρά μόνο "by a Bostonian".
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πρώτα 2 έργα που είχε γράψει δεν τα εξέδωσε όταν ήταν εν ζωή. Πρόκειται για τα Poetry (1824) και O Tempora O Mores (1825)που εκδόθηκαν  μετά το θάνατό του. Το 1845 κυκλοφόρησε το The Raven που γνώρισε επιτυχία.  To 1836 παντρεύτηκε την 13χρονη(!) ξαδέλφη του Virginia Clemm
Πέθανε το 1849 σε ηλικία μόνο 40 ετών στην Βαλτιμόρη με αιτία θανάτου άγνωστη αλλά πιστεύτε ότι έπαθε συμφόρηση.

Πέραν ότι σας προτείνω να διαβάσετε όποιο από τα βιβλία του βρείτε στην ελληνική αγορά, υπάρχουν σχεδόν όλα μεταφρασμένα, να δείτε οπωσδήποτε το αριστουργηματικό The Pit and the Pendulum(1964) όπου ένας νεαρός Άγγλος επισκέπτεται ένα απαγορευμένο κάστρο για να παραλάβει την σωρό της πεθαμένης του αδελφής  με τον επιβλητικό Vincent Price. Ακόμα ίδιου βεληνεκούς είναι το House of Usher (1960) γνωστό και σαν The Fall of the House of Usher και πάλι με τον Vincent Price και την Myrna Fahey όπου εδώ έχουμε τον πρωταγωνιστεί να κατευθύνεται σε μια απομονωμένη κι απρόσιτη βίλα (το σπίτι των Usher) για να για να συναντήσει την αρραβωνιαστικιά του. Ο αδελφός της όμως του προβάλλει πολλά επιχειρήματα λέγοντας του ότι η οικογένεια έχει κατάρα μολυσμένου αίματος! Για να μην σας κουράσω θα κλείσω τις μεταφορές στον κινηματογράφο βιβλίων του Edgar Allan Poe με το θρυλικό The Raven (1935) όπου πρωταγωνιστές είναι οι Boris Karloff και Bela Lugosi. Να σημειώσω ότι πολλά έργα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο κι όλα αφήνουν την ίδια αίσθηση μυστηρίου και μακάβριου. 
Εύχομαι να σάς κέντρισα το ενδιαφέρον και να διαβάστε όποιο βιβλίο του Poe σας πέσει στα χέρια αλλά και να ακούσετε το αριστουργηματικό αυτό άλμπουμ που 39 χρόνια μετά την κυκλοφορία του παραμένει το ίδιο ζωντανό και ενδιαφέρον.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
1/1/18/


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι το βιβλίο Tales of Mystery and Imagination πρωτοκυκλοφόρησε τη χρονιά που ιδρύθηκε ο παναθηναϊκός! Τόσο παλιό! Τόσο ιστορικό! Τόσο διάσημο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή