ΚΙ ΟΜΩΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ/CD

Πριν μερικούς μήνες είχαμε παρουσιάσει ένα άρθρο για τα παλιά καταστήματα της Αθήνας που έχουν πλέον κλείσει (διάβασε εδώ). Το άρθρο παρουσίασε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, ξεπερνώντας τις 2.600 επισκέψεις  μπαίνοντας στο ΤΟP 3 των τριών πλέον πετυχημένων άρθρων  στην ιστορία του Rockmachine.gr .
Στη σημερινή ανάρτηση θα διαβάσετε ένα άρθρο με τα υπάρχοντα καταστήματα δίσκων που πωλούν ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ δίσκους σε Αθήνα και Πειραιά. Έχουν μείνει ελάχιστα όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Μη φανταστείτε ότι σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής υπάρχουν καταστήματα δίσκων. Οι πωλήσεις τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γκρεμιστεί και οι μόνοι που αγοράζουν είναι οι…μερακλήδες κι οι συλλέκτες!  Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη βόλτα μας από το μοναδικό κατάστημα που έχει μείνει σε ολόκληρο τον Πειραιά που είναι το πολύ ενημερωμένο Off the Record (Αγίου Κωνσταντίνου 13) με εβδομαδιαίες παραγγελίες σε βινύλια, cd και dvd! Ανεβαίνουμε προς στην Αθήνα όπου στο κέντρο συναντάμε  τα κλασικά Metal Era και No Remorse, στην Εμμανουήλ Μπενάκη 22 και Γαμβέτα 4 στο κέντρο της Αθήνας. Και τα δύο μαγαζιά ειδικεύονται στο χώρο του hard/heavy metal, δέχονται παραγγελίες και το No Remorse εδώ και αρκετά χρόνια έχει δικό του label (εταιρεία δίσκων) με πολλές επανεκδόσεις κι επανακυκλοφορίες.
Σχεδόν στο ίδιο τετράγωνο επί της οδού Πανεπιστημίου 54 υπάρχει το μεγαλύτερο κατάστημα στη χώρα μας, το Reload.
Ο Ιανός της οδού Πανεπιστημίου
Στο ισόγειο βρίσκουμε το ελληνικό ρεπερτόριο και dvd/blu-ray, ενώ στο υπόγειο το ξένο ρεπερτόριο με πολλές hard/heavy και mainstream κυκλοφορίες.


΄Όταν το καταστήματα έκλεισε, έμεινε για αρκετούς μήνες μετέωρο και τελικά το Σεπτέμβριο του 2018 άνοιξε και πάλι σαν Reload στην οδό Ακαδημίας 81,εκεί που παλαιότερα βρισκόταν το ιστορικό Rock City.
Λίγα μέτρα πιο κάτω στο Νο 56 υπάρχει το Music Corner με πλήρη κατάλογο ελληνικών κυκλοφοριών και με δική του ανεξάρτητη εταιρεία.

Συνεχίζοντας τη βόλτα μας αντιλαμβανόμαστε ότι από τα μετρημένα καταστήματα δίσκων τα περισσότερα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και πωλούν καινούργιες κυκλοφορίες. Μετά τα τρία μαγαζιά που αναφέρθηκαν πιο πάνω, στην περιοχή των Εξαρχείων υπάρχει το Rhythm Records (Εμμ. Μπενάκη 74) με ειδίκευση στο garage, post rock, heavy, punk, alternative, ενώ πουλά και ξένα μουσικά περιοδικά, το Disque Noir  (Θεμιστοκλέους 29) με ενημέρωση σε gothic, dark και heavy κυκλοφορίες όπως και το Bowel of Noise κι αυτό στην οδό Θεμιστοκλέους στο Νο25 με παρεμφερές ρεπερτόριο. Τα βιβλιοπωλεία Ευριπίδης στα δύο μεγάλα καταστήματά τους (Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι και στην Λ.Κηφισίας 310, Κηφισιά) δεν έχουν μεγάλη γκάμα επιλογής σε κυκλοφορίες.  Λίγα επιλεγμένα ελληνικά και ξένα cd κι όλα τα ξένα μουσικά περιοδικά.

Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης (φωτό Internet)

Αντίθετα, τα πολυκαταστήματα Public που υπάρχουν σ’ όλη την Αττική είναι το δυναμικότερο μαγαζί σε πωλήσεις. Με εντυπωσιακές πωλήσεις για την εποχή ακόμα και σε βινύλιο, η αλυσίδα Public κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού ενώ μπορείτε να βρείτε και μηχανήματα ήχου (πικ απ, ενισχυτές, ηχεία, cd player κλπ).
Και η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Ιανός έχει καταφέρει  να συγκεντρώσει αριθμό αγοραστών βινυλίου και cd. Ειδικά το κατάστημα της οδού Σταδίου 24 είναι υπερπλήρες με όλες τις κυκλοφορίες, παλιές και νέες.
Από τα πιο παλιά καταστήματα στα προάστια είναι το Record House στην οδό Ομήρου 46 στην Ν. Σμύρνη. Αν και μικρό είναι ενημερωμένο και γεμάτο εμπόρευμα και δέχεται παραγγελίες.
Rhythm Records φωτό Internet
To Record House στη Ν. Σμύρνη (φωτό Internet) 
Το Μοναστηράκι φημίζεται και όχι μόνο στην Ελλάδα για τα πολλά καταστήματα μεταχειρισμένων δίσκων. Έχει όμως και 2 καταστήματα με καινούργιες κυκλοφορίες. Το Crossroads στην οδό Νορμανού 6 (κάθετη στην κεντρική Ηφαίστου) και ένα …ανώνυμο στο τέλος της Ηφαίστου όπου διαθέτει ένα τεράστιο υπόγειο με πολύ…πράγμα αλλά και dvd. Το περίεργο είναι ότι όχι μόνο δεν έχει όνομα το κατάστημα, αλλά στο πεζοδρόμιο δεν εμφανίζει κανένα δίσκο ελληνικό ή ξένο (ενώ στο υπόγειο έχει χιλιάδες), αλλά εκθέτει dvd ελληνικών ταινιών, τουριστικά μπλουζάκια, μαγνητάκια για ψυγεία (!) κ.α.

Τη δεκαετία του ’60 όταν το κέντρο της Αθήνας άρχισε να ανοικοδομείται, πολλά μεγάλα κτίρια πλουτίστηκαν με στοές που περιείχαν πολλά μικρά μαγαζιά που έσφυζαν από ζωή.
Το εσωτερικό του...ανώνυμου κατααστήματος στη γωνία Ηφαίστου και Ανδριανού

Στην οδό Παλλάδος, στη γωνία Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους  υπάρχει η ομώνυμη στοά μέσα στην οποία βρίσκεται ένα μικρό κατάστημα με καινούργια και παλιά βινύλια, ελληνικής, κλασικής μουσική αλλά και jazz. Το όνομα του καταστήματος είναι ‘Δίσκοι Βινυλίου’.
"Δίσκοι Βινυλίου" μέσα στη στοά Παλλάδος

Και κλείνουμε με τη μεγάλη έκπληξη που συναντήσαμε στη στοά της Όπερας, στο ιστορικό κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το νούμερο 57 της οδού Ακαδημίας. Όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία καταστήματα δίσκων που ειδικεύονται στην κλασική μουσική. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι η συγκεκριμένη στοά φιλοξένησε στο παρελθόν το ιστορικό κατάστημα Λέσχης του Δίσκου που δεν βρίσκεται πλέον εκεί. Στη στοά της Όπερας θα βρείτε τα καταστήματα Opera compact disc, το "Μουσική Προσφορά" και το Classical Disc Center. Και τα τρία ειδικεύονται στην κλασική μουσική χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε και jazz, blues αλλά κι ελληνική έντεχνη μουσική.
Αν έχετε υπόψη κάποιο άλλο κατάστημα στη περιοχή σας που δεν το αναφέραμε και πουλά αμιγώς καινούργιους δίσκους, φωτογραφίστε το, γράψτε τα στοιχεία του και στείλτε το μας στη διεύθυνση rocker@otenet.gr
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΟΛΙΟΣ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ   
φωτό Αλέξανδρος Ριχάρδος

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου