1993: Ο TIM “RΙPPER” OWNES ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΝ ROB HALFORD ΣΤΟΥΣ JUDAS PRIEST

Οι Judas Priest και τα τραγούδια τους είναι δεμένα με τη φωνή του Rob Halford. Κι όμως το 1992, λίγο μετά το τέλος της περιοδείας του Painkiller, ο κεραυνός πέφτει αμείλικτα στους fans των Judas Priest αλλά και του metal: O Rob Halford αποχωρεί!!!.Όπως είπε ο ίδιος, ο βασικός λόγος της αποχώρησης του ήταν ότι ήθελε να  ακολουθήσει καινούργια μουσικά μονοπάτια γι’ αυτό σχημάτισε τους Fight και το 1993 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ τους, War of Words. Μαζί του ο ντράμερ των Judas Priest, Scott Travis κι ο ήχος του μάλλον απογοητευτικός αφού, πραγματικά ο Halford εξερευνά καινούργια μονοπάτια με ήχο που κινείται πιο κοντά στο groove/grunge και λιγότερο σε αυτόν του κλασικού metal που έκτισαν οι Judas Priest.
  • Όμως το μεγάλο αγγλικό metal συγκρότημα δεν το έβαλε κάτω. Έψαξε για αντικαταστάτη και τον βρήκε στη φωνή του άγνωστου τότε Αμερικάνου Tim ‘Ripper” Owens, που τον είχαν ακούσει να τραγουδά με το tribute συγκρότημα British Steel. Πως τον βρήκαν; Μια γνωστή του Scott Travis τού είπε να ακούσει ένα τραγουδιστή από το Akron του Ohio που τραγουδούσε σε ένα tribute συγκρότημα των Judas Priest.
“Ήταν απίστευτη εμπειρία” λέει οTim Owens. “Ποτέ δεν πήγε το μυαλό μου ότι θα αντικαταστούσα τον Halford, ούτε έστειλα καμία κασέτα για να με ακούσουν. Από παιδί, οι Judas Priest ήταν το αγαπημένο μου συγκρότημα»!

Ήλθαν σε επαφή μαζί του, του έκαναν μια ακρόαση και του έστειλαν ένα αεροπορικό εισιτήριο για το Λονδίνο όπου από εκεί άλλαξε πτήση και πήγε σε ένα studio στην Ουαλία όπου θα έκαναν πρόβα. Όταν έφθασε στο studio ήταν ήδη αργά και με το δεδομένο το jet lag, του είπαν να ξεκουραστεί και θα παίξουν το πρωϊ. Ήταν όμως τέτοια η έντασή τους που τους ζήτησε να παίξουν εκείνη την ώρα! Το κομμάτι με το οποίο ξεκίνησε η audition ήταν το "Victim of Changes" του οποίου  άκουγε στα ακουστικά μόνο τη μουσική και τραγουδούσε  αυτός (voice over).Μόλις τελείωσε, του είπαν "οκ είσαι μέλος μας".     "Δεν θέλαμε ένα κλώνο του Rob αλλά κάποιον που να μας οδηγήσει σε ένα καινούργιο πεδίο" λέει ο K.K. Οι τέσσερεις Judas μόλις προσέλαβαν τον Owens, τον έβαλαν μέσα σε ένα studio για να μάθει τα τραγούδια, τα οποία όμως τα ήξερε από τις εμφανίσεις του με τους British Steel! Αμέσως μετά άρχισαν να ηχογραφούν τα καινούργια τραγούδια με πρώτα τα “‘Burn in Hell’ και ‘Death Row’. “Ήθελα  όλα να είναι άψογα και κυρίως δεν ήθελα να ακούγομαι σαν τον Halford. Για εμένα ήταν ευκολότερο να τραγουδώ σαν τον εαυτό μου κι όχι να μιμούμαι». Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Silvermere Studio που ανήκε στον παλιό ντράμερ των Jethro Tull, Barriemore Barlow και το καταπληκτικό είναι ότι εκείνο που έμεινε πιο πολύ στη μνήμη του Ownes από τις ηχογραφήσεις ήταν ο στιγμιαίος καφές! «Στην Αμερική δεν πίνουμε στιγμιαίο καφέ. Θα τους το πώς και δεν θα με πιστεύουν»! 
Το άλμπουμ με τίτλο Jugulator, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1997 κι ήταν το πρώτο από τα δύο studio άλμπουμ που ηχογράφησαν με τραγουδιστή τον Tim "Ripper" Owens. Το άλλο ήταν το Demolition, ενώ ηχογράφησε μαζί τους και 2 live, τα '98 Live Meltdown (1998) και Live in London (2003).
Ενδεικτικό της αλλαγής που είχε ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια, είναι ότι η CBS δεν ανανέωσε το συμβόλαιο και το Jugalator είναι το πρώτο άλμπουμ τους που κυκλοφορεί με τη γερμανική metal εταιρεία SPV.  Παρ’ όλη την παγωμάρα της αποχώρησης του Halford, το άλμπουμ διαφημίστηκε  αρκετά και μάλιστα το  τραγούδι 'Bullet Train'ήταν υποψήφιο στην κατηγορία Grammy για καλύτερο  metal τραγούδι! Παρ’ όλα αυτά το άλμπουμ σταμάτησε στο Νο82 του αμερικάνικου chart ενώ δεν μπήκε στο αντίστοιχο βρετανικό chart!
 Απογοητευμένος ο Ownes, δήλωσε μετά από αρκετά χρόνια κι αφού είχε φύγει από το συγκρότημα: “Αν στο Jugalator τραγουδούσε ο Halford όλα θα ήταν διαφορετικά». Και συμπλήρωσε: ”Ήταν ένας πολύ καλός δίσκος, το ‘Cathedral Spires’ είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια».


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο “JUGALATOR”
  • Οι στίχοι του άλμπουμ αναφέρονται σε θέματα σκληρότερα από αυτά που μας είχε συνηθίσει το συγκρότημα στους προηγούμενους δίσκους του. Ένας μηχανικός δαίμονας (o Jugalator) που κατακρεουργεί τα θύματά του ενώ έχει έλθει το τέλος του κόσμου. Όλα τα τραγούδια, με εξαίρεση το Brain Dead, ασχολούνται με την καταστροφή, την έλευση του Jugalator και το τέλος του κόσμου. Μοχθηρότητες και κακίες που μόνο ο άνθρωπος διαθέτει! Οι κιθάρες παίζουν σε χαμηλά κλειδιά κι από το heavy/speed metal του Painkiller, έχουμε ένα thrash/groove ήχο. Σίγουρα ακούγεται πολύ μακριά από το Painkiller γι αυτό και στο επόμενο άλμπουμ Demolition έκαναν μερικές διορθωτικές κινήσεις και επανήλθαν στον κλασικό ήχο τους.Πάντως υπάρχει κι ένα τραγούδι στο άλμπουμ που η θεματολογία του δεν έχει να κάνει με το γενικό θέμα, την καταστροφή του κόσμου. Κι  αυτό είναι το Dead Brain που μιλάει για έναν άνθρωπο που το σώμα του χάνει την επαφή με το περιβάλλον και το μόνο που του απομένει είναι η δύναμις στο μυαλό (σ.σ. θυμίζει πολύ την αρρώστια του Jason Becker!) 
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ  ΜΕΤΑ…
Η εμπορική πορεία του δεύτερου studio άλμπουμ που ηχογράφησαν με τον Owens ήταν επίσης μέτρια κι αποκαρδιωτική. Στις αρχές του 2000 το metal ήταν καυτό αλλά οι Judas Priest δεν ήταν …καλά. Από το άλλο στρατόπεδο, αυτό του Halford φαίνεται ότι η groove/grunge/metal διάθεση έχει ατονήσει και πέφτουν οι πρώτες γέφυρες επανασύνδεσης. Τον Ιούλιο του 2003 ανακοινώνεται το μεγάλο νέο και το 2005 οι Judas Priest με τον Halford πίσω από το μικρόφωνο κυκλοφορούν το καλό άλμπουμ Angel of Retribution όπου η περιοδεία του περνά κι από το Rockwave!
Τελευταίο άλμπουμ που κυκλοφορούν με τη φωνή του Tim "Ripper" Owens είναι το  Live in London ηχογραφημένο τον Δεκέμβριο του 2001 στο Brixton Academy.
Το όνειρο του Owens από άγνωστος τραγουδιστής ενός tribute συγκροτήματος να βρεθεί στη σκηνή μαζί με τα είδωλά του,  ενέπνευσε το Hollywood και η ταινία “Rock Star” βασίζεται εν μέρη σε αυτόν, όμως το συγκρότημα δεν ήταν πολύ ζεστό με το όλο θέμα και κράτησε αποστάσεις από την ταινία γιατί θεώρησαν ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτούς!
ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ JUDAS PRIEST…OI ICED EARTH
Δεν πρόλαβε να γραφτεί το ταμείο ανεργίας κι αμέσως μετά τους Judas Priest, o Owens αναλαμβάνει το μικρόφωνο στους Iced Earth κι ηχογραφεί μαζί τους 4 studio άλμπουμ, 1live κι ένα dvd. Οι πολλές δυνατότητες της φωνής του τον οδηγούν το 2008 στον Yngwie Malmsteen όπου ηχογραφεί μαζί του 3 άλμπουμ. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ηχογραφήσεις tribute άλμπουμ εκ των οποίων μια αφορούσε τους Judas Priest. Ήταν το Hell Bent Forever: A Tribute to Judas Priest όπου ερμήνευσε το "Exciter" . Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Play My Game, ενώ στις συναυλίες του ερμηνεύει τα Bullet Train,” “Cathedral Spires,” “Death Row,” “Dead Meat” και “Blood Stained”. O Owens ακολούθησε μια …περιπλανητική προσωπική καριέρα, τραγουδώντας στους Beyond Fear, Yngwir Malmsteen’s Rising Force, Rhree Tenors, Spirits of Fire, A New Revenge για να καταλήξει στις ημέρες μας στο σχήμα του K.K. Downing, K.K. Priest ,  με τους οποίους έχει ήδη κυκλοφορήσει το άλμπουμ Sermons of the Sinner (2021). Παράλληλα, ο K.K. Downing προσπαθεί να επανακυκλοφορήσει τα 32 studio άλμπουμ των Judas Priests στα οποία τραγουδούσε.

"Νομίζω ότι το Jugalator συνεχίζει εκεί που σταμάτησε το Paiνkiller και ακόμα και σήμερα δεν θα άλλαζα τίποτε» λέει ο Ownes!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
28/10/17/


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου