Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ QUEEN

To 1974 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ των Queen, που ηχητικά άρχισε να δείχνει την κατεύθυνση που το συγκρότημα είχε επιλέξει. Πλούσια φωνητικά, μελωδικές συνθέσεις και κιθάρα με προσωπικό ύφος. Το εξώφυλλο του Queen II (Νο 5 Ενωμένο Βασίλειο,No 49 Αμερική), βασίστηκε σε μια ιδέα του Freddie Mercury και στη φωτογραφία του Mick Rock. “ Τους άρεσε πολύ η δουλειά που είχα κάνει για τους Iggy Pop, David Bowie και Lou Reed κι ήθελαν να να ξεφύγουν από τη λογική που είχε το πρώτο εξώφυλλό τους. Συναντηθήκαμε, μου έβαλαν κι άκουσα τα τραγούδια του Queen II και μου φάνηκε σαν να ακούω τον Ziggy Stardust να συναντά τους Led Zeppelin! Τους άρεσε η αντίδραση μου κι αποφάσισαν να δουλέψουμε μαζί» λέει ο Rock.
Έως τότε το συγκρότημα δεν είχε κάνει επιτυχία με το πρώτο άλμπουμ του αλλά η EMI πόνταρε πολλά και το Queen II θα κυκλοφορούσε με διπλό εξώφυλλο (gatefold). H ενημέρωση που έγινε στον Mick Rock ήταν ότι σίγουρα στο εξώφυλλο, θα υπήρχε φωτογραφία του συγκροτήματος για να εστιάσουν σε αυτό κι ο χρωματισμός θα ήταν άσπρο μαύρο. Ο Mercury έδωσε στον Rock μια φωτογραφία της Marlene Dietrich σε κοντινό πλάνο από το 1932 κι από την ταινία Shanghai Express, με το φως να πέφτει από πάνω, τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος της και τα δάκτυλά της ανοιχτά. Αυτή ήταν η βασική ιδέα για τη φωτογράφιση του εξώφυλλου και πάνω σε αυτή δούλευαν στο studio.
Η φωτογράφιση ήταν αρκετά δύσκολη γιατί και τα 4 μέλη είχαν πάρει τη πόζα της Dietrich και ο Rock τους φωτογράφισε από ψηλά, χρησιμοποιώντας σκάλα.
Ο Mercury ήταν πολύ  ικανοποιημένος με τη φωτογράφιση και ιδιαίτερα με την απόφαση το εξώφυλλο να είναι μαύρο, χρώμα που δίνει βάρος και προσθέτει κύρος. Αρκετοί κατηγόρησαν το συγκρότημα ότι έδειχνε ‘δήθεν’ αλλά ο Mercury δεν τους έδωσε την παραμικρή σημασία και δικαιώθηκε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
16/7/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου