38 SPECIAL: Ο ΑΨΟΓΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ SOUTHERN ROCK KAI A.O.R.

Ένα από τα συγκροτήματα του southern rock που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, είναι οι 38 Special, που σχηματίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’70 στο Jacksonville της Florida. Ιδρυτές ήταν ο τραγουδιστής/ κιθαρίστας Don Barnes, ο κιθαρίστας Jeff Carlisi και ο τραγουδιστής Donnie Van Zant, της γνωστής οικογένειας των Van Zantέων. Το όνομα τους είναι παρμένο από το γνωστό τριανταοχτάρι περίστροφο.
Τα πρώτα τους δυο άλμπουμ τους είναι τυπικά Southern Rock και θυμίζουν αρκετά τους Lynyrd Skynyrd. Εξ ‘αλλου, ο κιθαρίστας Larry Junstrom ήταν ιδρυτικό μέλος των Lynyrd Skynyrd!Αλλά από το τρίτο τους δίσκο και μετά, αρχίζουν να αναμειγνύουν το Southern Rock με το A.O.R. με καλά αποτελέσματα. Αυτό το πέτυχαν με την κυκλοφορία του Wild-Eyed Southern Boys [Νο 18, 1981], που είναι χαρακτηριστικό δείγμα της μουσικής στροφής τους. Περιέχει την πρώτη μεγάλη επιτυχία τους στα singles “Hold On Loosely”(No 27), τραγούδι που τους έκανε παγκόσμια γνωστούς κι αν τους ξέρουν κάποιοι στην Ελλάδα, οφείλεται σε αυτό το κομμάτι. Το τραγούδι είναι σύνθεση του γνωστού συνθέτη/ τραγουδιστή Jim Peterik (Survivor, Pride Of Lions), ο οποίος από το προηγούμενο δίσκο τους “Rockin’ Into The Night”, τους γράφει τραγούδια. Αυτή η συνεργασία συνεχίστηκε για πολλά χρόνια και διαμόρφωσε ένα δικό τους ήχο. Εξ ‘άλλου όπως διαβάσατε και πιο πάνω, εκείνο που διαφοροποίησε τους 38 Special ήταν η ανάμειξη southern rock στοιχεία με το Α.Ο.Ρ., μια ανάμειξη που τους βγήκε σε καλό.
Η επιτυχία του Wild-Eyed Southern Boys, συνεχίστηκε και με το επόμενο άλμπουμ τους, Special Forces(Νο10, 1982)που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τους βγάζοντας το single "Caught Up in You" (No 10).
H δισκογραφία τους συνεχίστηκε μέχρι το 2004 με την κυκλοφορία του άλμπουμ Drivetrain.   
TRIVIA
Το 1988 ο Donnie Van Zant και ο Jeff Carlisi παίρνουν μέρος στην περιοδεία φόρο τιμής για τους Lynyrd Skynyrd κι από τότε και μέχρι σήμερα κυκλοφορούν σε τακτά χρονικά διαστήματα δίσκους, πιο κοντά στο AOR παρά στο southern rock.
Στα live οι 38 Special ήταν συμπαγείς ενώ ο δυναμικός τους ήχος εμπλουτιζόταν από δυο ντράμερ, πράγμα σπάνιο ακόμα και σήμερα για συγκρότημα.
H συλλογή Flashback: The Best of 38 Special (Νο 35, 1987) εκτός από τις επιτυχίες τους περιέχει και τα ακυκλοφόρητα τραγούδια τους "Back to Paradise" και  "Teacher, Teacher" που ακουγόντουσαν στις ταινίες Revenge of the Nerds II και Teachers, αντίστοιχα. Επίσης το βινύλιο κυκλοφόρησε με τη συνοδεία ενός single  με 4 τραγούδια live.



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Rockin' into the Night (1980)
Wild-Eyed Southern Boys (1981)
Special Forces (1982)
Strength in Numbers (1986)
Flashback (1987)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου