ΑΡΧΕΙΟ ΚΩΣΤΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ: ΟΙ ROLLING STONES ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 1967

Ο Κώστας Κοντογιάννης ψάχνει στο αρχείο του και παρουσιάζει ένα οδοιπορικό στην πρώτη μεγάλη συναυλία ξένου συγκροτήματος επί ελληνικού εδάφους, όπως καταγράφηκε στον τύπο της εποχής, σε αφιερώματα γνωστών μουσικών εντύπων, αλλά και στις μαρτυρίες όσων παρευρέθηκαν στο γεγονός.

17 Απριλίου 1967 στην Αθήνα....οι Rolling Stones φτάνουν στις 10.30 στο Ελληνικό....

«Σπάνια είχε να συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο ένα τόσο μεγάλο και φανατικό κοινό που περίμενε την άφιξη των ινδαλμάτων τους..Οι γιεγιέδες της Αθήνας είναι σε συναγερμό. Με κάθε μέσον έχουν κατέβει οι teenagers της πρωτεύουσας για να υποδεχτούν τους Rolling Stones. Είναι ντυμένοι με ποικιλόχρωμα ρούχα, φανταχτερά, με πλούσια μαλλιά, φαβορίτες και γυαλιά ηλίου. Οι μαθήτριες των γυμνασίων έφεραν στο στήθος ταινίες με την επιγραφή «Rolling Stones» και κονκάρδες με τις φωτογραφίες των επίγειων θεών του σέικ»
Απογευματινή, 17 Απριλίου 1967.

Αυτά έγραφε ο τύπος της εποχής, για την τελευταία εμφάνιση της Ευρωπαικής περιοδείας των Stones, που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου στην Σουηδία, με τις χειρότερες προϋποθέσεις. Ένας φίλος του Brian Jones έχει πεθάνει πρόσφατα, ενώ η πρώην αγαπημένη του Jagger έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας όταν αυτός την παράτησε για χάρη της Marianne Faithfull. O Richards συλλαμβάνεται στο σπίτι του μετά από έφοδο της αστυνομίας να κάνει χρήση ναρκωτικών μαζί με άλλα άτομα και η δίκη ορίζεται για τις 10 Μαΐου. Μία υποτιθέμενη δήλωση του Mick στην εφημερίδα News Of The World ότι κάνει χρήση LSD, φέρνει καινούργια προβλήματα. Για να ξεφύγουν λίγο απ΄τα γεγονότα, ο Keith, o Brian με την φίλη του Annita Pallenberg, o Mick κι η Marianne, αποφασίζουν να πάνε οδικώς στο Μαρόκο. Στη διαδρομή ο Brian παθαίνει κρίση άσθματος και μένει στο Παρίσι, δίνοντας την ευκαιρία στον Keith να του «φάει» την γυναίκα. Τότε αρχίζει ο κατήφορος για τον Brian, δηλώνοντας.  «Πήραν την μουσική μου, το συγκρότημά μου, τώρα πήραν και την αγάπη μου..»

Με τα ονόματα των Stones στην κόκκινη λίστα της Interpol, ξεκινά η περιοδεία ενώ η αστυνομία διακόπτει την εμφάνισή τους στη Σουηδία, επιβάλλοντας την τάξη μ΄εκπαιδευμένα σκυλιά. Στη Βιέννη ένας οπαδός έριξε καπνογόνο με αποτέλεσμα 154 συλλήψεις. Στη Βαρσοβία, πρώτη συναυλία ξένου συγκροτήματος σε χώρα του Ανατολικού μπλοκ, όλα τα εισιτήρια είχαν αγοραστεί από μέλη του «κόμματος» και οι συγκρούσεις αστυνομίας με δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά που ήθελαν να τους δουν, κράτησαν όλη τη μέρα. Τα ίδια έγιναν και στην Ολλανδία, στις 15 Απριλίου.
Στα πλαίσια όλων αυτών των καταστάσεων, το μέλλον της Αθηναϊκής συναυλίας φαινόταν προδιαγεγραμμένο. Την οργάνωση είχε αναλάβει ο γνωστός παρουσιαστής Νίκος Μαστοράκης με συγχρηματοδότηση από τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Πλυτά. Η αμοιβή του συγκροτήματος ήταν 350.000 δρχ, τα εισιτήρια κόστιζαν από 30 δρχ. έως και 120 δρχ. και θα έμεναν στο ξενοδοχείο Hilton.  

Τα επεισόδια ξεκίνησαν απ΄την προηγούμενη μέρα, όταν δύο χιλιάδες άτομα ξυλοκοπήθηκαν στο αεροδρόμιο, περιμένοντας την μπάντα. Το απόγευμα της βροχερής εκείνης Δευτέρας, οι Stones δίνουν την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου..
Σ΄ ερώτηση δημοσιογράφου, «Τι γνωρίζετε για τον Shakespear», o Mick απαντά..      «Εσείς τι γνωρίζετε για τον Όμηρο?»
Άλλες ερωτήσεις που τους κάνουν... «Με τι ασχολείστε τις ελεύθερες ώρες σας?».. «Με τα κορίτσια»..
«Είστε αγαπημένοι μεταξύ σας? «Ναι.. Απόδειξη κοιμόμαστε όλοι μαζί στο ίδιο κρεβάτι».
«Μα ο Wyman είναι παντρεμένος. Τι λέει η γυναίκα του?»
«Κοιμάται κι αυτή μαζί μας!»

Επτά χιλιάδες
άτομα αψήφησαν τον βροχερό καιρό και τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό κι έφτασαν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λ. Αλεξάνδρας. Την συναυλία άνοιξαν οι Lubogg, οι M.G.C. του Δημήτρη Πουλικάκου οι Idols, ο Δάκης κι οι We Five. Κατά τις 10 η ώρα οι Stones ανεβαίνουν στη σκηνή ανάμεσα σε χιλιάδες πυροτεχνήματα ενώ οι φωνές των τυχερών που βρίσκονταν στις κερκίδες κάλυψαν κάθε άλλο ήχο. Ξεκίνησαν με το Last Time, συνέχισαν με το Lady Jane, το ανάλογο για την περίπτωση 19th Nervous Breakdown και τα δύο καινούργια κομμάτια, Ruby Tuesday και Let’s Spend The Night Together. Στο Satisfaction έγινε η έκρηξη..Κανείς δεν μπορούσε να μείνει καθιστός κι η αστυνομία ανέλαβε δράση προσπαθώντας δια της βίας να ηρεμήσει το πλήθος. Ο Jagger παίρνει μια αγκαλιά κόκκινα γαρύφαλλα κι αρχίζει να τα πετάει στους θεατές. Αυτό ήταν που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει κι έξη αστυνομικοί άρχισαν να χτυπούν τον road manager του γκρουπ. Οι Stones με τις κιθάρες στα χέρια σπεύδουν να τον βοηθήσουν κι ακολουθεί πανδαιμόνιο. Το γήπεδο βυθίζεται στο σκοτάδι και το συγκρότημα φυγαδεύεται. «Δεν καταλάβαμε τι έγινε, και για ποιό λόγο» είπε αργότερα ο Jagger. « Επειδή ήταν η τελευταία συναυλία μας, είχαμε σκοπό να παίξουμε μέχρι τις δύο το πρωί».
Την επόμενη μέρα νέα ταλαιπωρία τους περίμενε στο αεροδρόμιο, όπου αναγκάστηκαν να περάσουν από πολύωρο έλεγχο. Ο Richards τελικά έχασε τ΄αεροπλάνο κι έφυγε για το Μόναχο με αυτοκίνητο. Ο Wyman με την γυναίκα του και τον γιό του, προτίμησε να μείνει μερικές μέρες ακόμα στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Λίγες μέρες μετά, η ξεκούρασή του διακόπηκε από πυροβολισμούς ενώ είχε επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας και διακοπή της επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Οι στρατιωτικοί είχαν καταλάβει την εξουσία, είχε επιβληθεί δικτατορία και μόνον μετά την λήξη του πραξικοπήματος μπόρεσε να φύγει απ΄τη χώρα. Ήταν 21η Απριλίου του 1967.
Η επόμενη συναυλία των Stones ήταν στο Hyde Park, στη μνήμη του Brian Jones.

Αυτό ήταν ένα χρονικό αφιέρωμα στην πρώτη – και τελευταία για πολλά χρόνια – συναυλία ξένου μεγάλου συγκροτήματος, στην Ελλάδα. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να μας επισκεφτεί κάποιο όνομα του ίδιου βεληνεκούς.


Κώστας ‘Elton” Κοντογιάννης
Ερευνητής/συλλέκτης 
24/5/17


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου