Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ ΑΛΜΠΟΥΜ "TORMATO" ΤΩΝ YES!

Τον Σεπτέμβριο του 1978 κυκλοφόρησε το άλμπουμ των Yes 'Tormato', που διαδεχόταν το εξαιρετικό Going for the One. Ηχητικά, το Tormato πήγαινε ένα βήμα πιο μπροστά από τον προκάτοχό του κι αυτό γιατί βρισκόμαστε στο 1978 κι όχι στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '70 που οι Yes έκτισαν το progressive rock. Σαν άλμπουμ, το Tormato πήρε ανάμεικτες κριτικές, αλλά σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία (No. 8 UK, No. 10 USA), ενώ το single "Don't kill a whale" πήγε στο No. 36 του Ενωμένου Βασιλείου.
Την ιστορία του εξώφυλλου του άλμπουμ μού τη διηγήθηκε το 1997 κατά τη διάρκεια της εκπομπής μου στον Capital FM, και μάλιστα στον αέρα, ο  οργανίστας του συγκροτήματος Rick Wakeman, όταν είχε έλθει για το 1st Blues Rock Prizel που έγινε στο Λυκαβηττό (24 Σεπτεμβρίου 1997) με τη συμμετοχή και των Alvin Lee, Mick Taylor, Snowy White και Max Middleton).
Tο εξώφυλλο του Tormato είχε αναλάβει η Hipgnosis κι αρχικός τίτλος του άλμπουμ ήταν Yes Tor, από την ονομασία ενός λόφου με ύψος 619 μέτρα (το Ενωμένο Βασίλειο δεν έχει βουνά) στο Devon. Την ημέρα που οι άνθρωποι της Hipgnosis πήγαν το εξώφυλλο στα γραφεία τής Atlantic για να το εγκρίνουν, έτυχε να βρίσκεται κι ο Rick Wakeman, ο οποίος είχε παραγγείλει φαγητό. Μόλις το είδε, από τα νεύρα του πέταξε πάνω στη μακέτα μια ντομάτα. Ευτυχώς κάποιος είχε την ιδέα να μην πετάξουν τη μακέτα αλλά να κρατήσουν την ντομάτα και να προχωρήσουν με το λερωμένο εξώφυλλο, προσαρμόζοντας κατάλληλα τον τίτλο στο Tormato! Η φωτογράφιση εξώφυλλου κι οπισθοφύλλου δεν έγινε στο λόφο Yes Tor, όπως θα ήταν το λογικό, αλλά στο Regent Park(!), στη δε φωτογραφία του συγκροτήματος που υπάρχει στο οπισθόφυλλο είχαν συμφωνήσει όλοι να φορούν τα αεροπορικά μπουφάν που τότε ήταν της μόδας. Τα φόρεσαν όλοι και μάλιστα είχαν και το όνομά τους μπροστά, αλλά ο μπασίσταs Chris Squire το ξέχασε, με αποτέλεσμα να του δανείσει ο tour manager Jim Halley το δικό του. Ο φωτογράφος ρετουσάρισε το όνομα κι από Jim το έκανε Chris!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
15/4/17/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου