Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΩΝ U2, SUNDAY BLOODY SUNDAY


Μπορεί οι U2  να μην είναι από τα συγκροτήματα που απασχολούν τον Rockmachine.gr, αλλά έχουν γράψει πολλά καλά τραγούδια. Ένα από αυτά έχει σημαδέψει τις νεώτερες γενιές των ιρλανδών, αλλά κι αφύπνισε τους υπολοίπους για την ωμή βία που άσκησαν οι άγγλοι στρατιώτες.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 1983 οι Ιρλανδοί U2 κυκλοφόρησαν το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο War. Το συγκρότημα βρισκόταν ήδη σε ανοδική πορεία και η επιτυχία του War εκτόξευσε την καριέρα τους. Ένα από τα καλά κομμάτια του ήταν και το "Sunday Bloody Sunday" που εξελίχθηκε σε αντιπολεμικό ύμνο. Το μουσικό του ύφος είναι έντονα στρατιωτικό και η κιθάρα του Edge σε ανεβάζει, αλλά οι στίχοι του είναι εκείνοι που τσακίζουν. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Edge, εκείνη την εποχή είχε τσακωθεί με την κοπέλα του και πέρναγε μια περίοδο αυτοαμφισβήτησης  και τα αρνητικά συναισθήματά του τα μετέφερε στο "Sunday Bloody Sunday". Όταν βρισκόταν σε αρχικό στάδιο, το πήρε ο Bono και του έβαλε στίχους, ενώ ο ήχος των ντραμς στην αρχή έγινε σήμα κατατεθέν του τραγουδιού. Σίγουρα η μουσική ταιριάζει απόλυτα με τους στίχους, που είναι το δυνατό σημείο του τραγουδιού και σε αυτούς θα εστιάσουμε.



 Οι στίχοι είναι βασισμένοι σε ένα ιστορικό γεγονός, που συνέβη την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 1972, στο Derry ή Londonderry όπως είναι γνωστό στην Ευρώπη. Το Londonderry είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Βορείου Ιρλανδίας και το συγκεκριμένο επεισόδιο μεταξύ καθολικών και προτεσταντών δεν ήταν το πρώτο που συνέβαινε. Τέτοια επεισόδια μίσους και θρησκευτικού φανατισμού ήταν πολύ συνηθισμένα στις πόλεις της Βορείου Ιρλανδίας. Ξεκίνησε με την …παραδοσιακή ρίψη πετρών κι άλλων αντικειμένων στις βρετανικές δυνάμεις, που στην αρχή διατήρησαν ψύχραιμη στάση αλλά όταν τα επεισόδια εντάθηκαν, ο βρετανικός στρατός άρχισε να πυροβολεί κατά του πλήθους, σκοτώνοντας 14 αθώους. 
Τα λόγια του ντράμερ των U2, Larry Mullen είναι τα κατάλληλα για να κλείσουν αυτό το άρθρο. «Όταν ο κόσμος ακούει το τραγούδι μας, πάντα το συσχετίζει με την Βόρεια Ιρλανδία και τους 13 νεκρούς (σ.σ.έγιναν 14 γιατί ένας από τους βαριά τραυματίες υπέκυψε στα τραύματά του) καθολικούς που σκότωσε ο βρετανικός στρατός. Σίγουρα αυτό είναι το πλέον γνωστό γεγονός που συνέβη στη Β. Ιρλανδία αλλά το τραγούδι δεν γράφτηκε γι αυτό το λόγο. Ως πότε θα συνεχίζεται ο φανατισμός από όπου κι αν προέρχεται; Πότε θα μπει ένα τέλος σε όλα  αυτά; Δεν με νοιάζει αν είναι καθολικοί ή προτεστάντες, με νοιάζει που κάθε ημέρα άνθρωποι σκοτώνονται με διαφορές αιτίες. Κι αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Η πραγματική μάχη   είναι να σταματήσει να σκοτώνεται ο κόσμος’.
Ήταν μια απλή Κυριακή που χωρίς λόγο βάφτηκε με αίμα. Sunday Bloody Sunday.
H αναμνηστική πλάκα μετα ονόματα των 14 θυμάτων. 

TRIVIA
Το τραγούδι έχει ένα ξεχωριστό πέρασμα με βιολί, που δεν ήταν στα σχέδια του συγκροτήματος. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, κι ενώ ο Edge περίμενε στη στάση του λεωφορείου, τον πλησίασε ο βιολιστής Steve Wickham και αυτοπροτάθηκε! Λίγες ημέρες μετά ο Edge τον προσκάλεσε στο studio για να παίξει!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
6/2/17

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου