24 ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ...ΙΔΙΑ

Στο στόχαστρο της έρευνας μας για αυτή την εβδομάδα μπήκαν τα εξώφυλλα που μοιάζουν...αφόρητα! Το θέμα των ομοιοτήτων είναι πολλαπλό και τα χώρισα σε ανεμοστρόβιλο και καλύβα όπως εμφανίζονται στο εξώφυλλο του "Bitches Brew" του Miles Davis(1970). Οι Τιτανοτεράστιοι προσέθεσαν την καλύβα, τον Πήγασο και το ανεμοστροβιλικό περιβάλλον(!), ένα εξώφυλλο βασισμένο σε μια φωτογραφία του τυφώνα  Jasper της Minnesota. Η φωτογραφία ανήκει στην by Lucille Handberg  και τραβήχτηκε στις 8 Ιουλίου 1927! Χρησιμοποιήθηκε από τους Τιτανοτεράστιους για εξώφυλλο του "Stormbringer" ενώ η ίδια φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε κι από τους Siouxsie and the Banshees για το άλμπουμ τους "Tinderbox" του 1986! Την επόμενη χιλιετία και συγκεκριμένα το 2011, ο Joe Bonamassa στο εξώφυλλο του άλμπουμ Dust Bowl χρησιμοποίησε μια παρεμφερή φωτογραφία με αυτήν της Lucille Handberg, τραβηγμένη από τον Arthur Rothstein. (Ευχαριστούμε τους Απόστολο και Νώντα για τη βοήθεια).

Το δεύτερο θέμα είναι ο πίνακας του Φλαμανδού ζωγράφου Pieter Bruegel the Eldere με τίτλο Triumph of Death βρίσκεται στο μουσείο Prado της Μαδρίτης και μέρη του χρησιμοποίησαν το αμερικάνικο ψυχεδελικό συγκρότημα των Pearl Before Swine για το άλμπουμ τους Balaklava και οι Black Sabbath για ένα από τα πολλά Greatest Hits που έχουν κυκλοφορήσει.

Το τρίτο θέμα είναι τα ίδια(!) εξώφυλλα όπως συμβαίνει στο πρώτο live των Aerosmith Live Bootleg (1978, Νο 13 Αμερική), ενώ το 2005 οι Twilight Singers, συγκρότημα που σχημάτισε ο Greg Dulli των Afghan Whigs κυκλοφόρησαν το DVD με τίτλο και εξώφυλλο σχεδόν ίδιο. Φυσικά είναι φανερό ότι έγινε επί τούτου!


Τα εξώφυλλα που μοιάζουν πάρα πολύ είναι το άλμπουμ των Earth Wind & Fire "All 'n' all" που είχε κυκλοφορήσει το 1977 και το "Powerslave" των  Iron Maiden του 1984. Η αισθητική, τα χρώματα αλλά κι η… σκέψη είναι ίδια.

Τεταρτο θέμα τα φλεγόμενα φτερά όπως εμφανίζονται στα εξώφυλλα που όχι μόνο μοιάζουν αλλά είναι σχεδόν ίδια είναι πολλά. Παρατηρήστε τα ίδια ακριβώς  φλεγόμενα φτερά του cd single των Scorpions "Send me an angel" και του άλμπουμ των Black Sabbath Cross Proposes.

Πέμπτη ομοιότητα τα καρφιά στο κεφάλι στα δύο cd singles των Aerosmith και ZZ Top.

Έκτη εξωφρενική ομοιότητα η γυναίκα ρομπότ των Aerosmith στο εξώφυλλο του άλμπουμ τους Just Push Play(2001) και του αντίστοιχου ρομποτοειδούς στο εξώφυλλο των Autograph, That's the Stuff (1985) που προηγήθηκε 16 ολόκληρα χρόνια.

Προσέξτε ότι η φωτογραφία χρησιμποιήθηκε στο εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ των BulletBoys(1988) και του σαξοφωνίστα David Newman Mr. Fathead (1976) είναι η ίδια.

Είναι να απορείς πως μπορεί δύο καλλιτέχνες να κυκλοφορήσουν μέσα σε 2 χρόνια, δίσκους με το ίδιο εξώφυλλο! Η μόνη απάντηση, όσο κι αν δεν είναι πειστική είναι ότι …..»δεν το είχαν δει». To The Present των Moody Blues κυκλοφόρησε το 1983 και το The Waking Hour των Dali’s Car 1984.

Στο εξώφυλλο του dvd των Led Zeppelin με τίτλο του όνομά τους(2003) έχει χρησιμοποιηθεί η ίδια φωτογραφία με αυτή του καλού άλμπουμ των Uriah Heep Head First (1983). Είναι να απορεί κανείς!

Τελευταία παρατήρηση η κυκλοφορία του live άλμπουμ με τη συνοδεία Ορχήστρας στο μεγαλοπρεπές Royal Albert Hall του Λονδίνου το 1969 ήταν μια από τις σημαντικώτερες στιγμές του rock. Τιμώντας τους Deep Purple οι Opeth κυκλοφόρησαν το live cd/dvd με το ίδιο εξώφυλλο και ίδιο τίτλο το 2010.

   
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΤΑΣ ΚΟΛΙΟΣ με τη βοήθεια του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΙΛΗ
 
23/5/15/



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου