ΓΙΑΤΙ Ο BOB DYLAN ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ WOODSTOCK

 

Οι Beatles, οι Rolling Stones, Led Zeppelin, οι Doors και δεκάδες άλλα ονόματα, προσκλήθηκαν στην 3ήμερη γιορτή της μουσικής, τον Αύγουστο του 1969 στο  Woodstock, αλλά για διάφορους λόγους δεν πήγαν. Ένα από αυτά τα ονόματα ήταν  και του Bob Dylan, που απέρριψε την πρόσκληση για να εμφανιστεί. Πριν διαβάσετε το λόγο που δεν πήγε, πρέπει να σημειώσουμε ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν φανταζόταν τι εξέλιξη θα είχε στον πολιτισμό αυτό το φεστιβάλ που έμεινε στην ιστορία σαν τη σημαντικότερη και επιδραστικότερη συναυλία-συγκέντρωση των Αμερικάνων rockers. Οι Janis Joplin, Who, Santana, Jefferson Airplane, Ten Years After, Mountain και τόσοι άλλοι, έγιναν από σκηνής μάρτυρες μια μουσικοπολιτιστικής επανάστασης.  Και σε αυτούς, να μην ξεχάσω την 6μηνών έγκυο Joan Baez που έκλεισε την πρώτη μέρα. Οι άγνωστοι σε εμάς τότε Grateful Dead επέκτειναν το κομμάτι τους Turn On Your Love Light σε ένα 36λεπτο αυτοσχεδιασμό, ο Jimi Hendrix.έπαιξε τον αμερικάνικο ύμνο και μετά το τέλος με τον κόσμο να προσπαθεί να φύγει, όλοι αναρωτιόντουσαν «που ήταν ο Dylan;” Μια από τις σημαντικότερες παρουσίες στην Ανατολική Ακτή, έπρεπε να ήταν στο Woodstock, αλλά δεν τα κατάφερε. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν είχε καν προσκληθεί. Η απουσία του Dylan γίνεται ακόμη πιο περίεργη από το γεγονός ότι εκείνη την εποχή ζούσε στο Woodstock. Ο χρυσόδετος τόμος της ιστορίας της folk μουσικής, μας θυμίζει ότι το σοβαρό ατύχημα που είχε με την μηχανή του, μια Triumph Tiger 100 έγινε λίγο ποιο μακριά από το σπίτι του στο Woodstock,  που είχε εγκατασταθεί με τη σύζυγό του, Sara Lownds, για να είναι μακριά από τη βουή της Νέας Υόρκης. Η ιστορία λέει ότι ποτέ δεν έγιναν σοβαρές διαπραγματεύσεις για να εμφανιστεί, αλλά υπήρχε ένας άλλος πολύ πιο ουσιαστικός λόγος που ΔΕΝ εμφανίστηκε: Είχε κλείσει να παίξει στο Isle Of Wight Festival και επρόκειτο να αποπλεύσει με το πλοίο Queen Elizabeth στις 15 Αυγούστου, την ημέρα που ξεκίνησε το Woodstock, ενώ εμφανίστηκε στις 31 Αυγούστου. Τα ταξιδιωτικά του σχέδια ανατράπηκαν όταν ο γιος του Jesse Byron Dylan τραυματίστηκε στην καμπίνα κι έτσι ο Dylan και η γυναίκα του Sara κατέβηκαν από το πλοίο και πήγαν στην Αγγλία αεροπορικώς με τον Dylan να ταξίδεύει για την Αγγλία που ήταν το μεγάλο όνομα του φεστιβάλ όπου έπαιξε 17 τραγούδια μπροστά σε 150.000 κόσμο, μαζί με τους Band, Who, Joe Cocker  (πρόλαβαν και επέστρεψαν), Free, the Bonzo Dog Band και Moody Blues.
 Τόσο εύκολα, ο Μεγάλος Τροβαδούρος του 20ου αιώνα, απουσίασε από το την κορωνίδα των φεστιβάλ, άσε που η λίστα των…αρνητών είναι μεγάλη, με τους Byrds να μην βλέπουν νόημα να παίξουν σε ένα φεστιβάλ, με μικρή μάλιστα αμοιβή, οι Led Zeppelin ή καλύτερα ο manager τους Peter Grant, σκέφτηκε ότι θα ήταν ακόμα ένα όνομα στη λίστα, οι Jethro Tull, η Joni Mitchell ήταν απασχολημένη, αλλά αργότερα έγραψε το ομώνυμο τραγούδι για το γεγονός, ο Frank Zappa σκέφτηκε ότι αν έβρεχε (κι έβρεξε) ο χώρος θα ήταν γεμάτος λάσπες. Και οι Free είχαν προσκληθεί αλλά απέρριψαν την πρόσκληση, επιλέγοντας Isle of Wight Festival. Και οι Guess Who απέρριψαν την πρόκληση, ενώ οι  Iron  Butterfly όχι μόνο είχαν αποδεχτεί αλλά το όνομά τους εμφανίστηκε και στην αφίσα. Τελικά δεν μπόρεσαν να πάνε γιατί κόλλησαν στο αεροδρόμιο La Guardia!



Οι Beatles, Rolling Stones, Simon and Garfunkel είπαν όχι, δίνοντας προτεραιότητα σε άλλες συναυλίες τους. Για την ιστορία, ο Dylan εμφανίστηκε στο Woodtock’94, αλλά δεν ήταν το ίδιο.
 
TRIVIA
O Dylan και η Sara έκαναν τρία παιδιά: τον Jesse Byron Dylan, την Anna Lea, τον Samuel Isaac Abram και τον Jakob Luke που αργότερα έκανε επιτυχία με τους Wallflowers. Συνολικά 4 παιδιά! Προφανώς δεν θα είχαν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

20/3/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ήταν επίσης και οι Jethro Tull που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Ο Ian Anderson δεν σήκωνε κουβέντα: "Αυτό μας έλειπε, να περάσουμε ένα σαββατοκύριακο παρέα με όλους αυτούς τους άπλυτους hippies".

    ΑπάντησηΔιαγραφή