50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟ: ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ, ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ


 50 χρόνια (στην πραγματικότητα 54) ιστορίας του συναυλιακού χώρου Κύτταρο, παρουσιάζονται στο εκθεσιακό χώρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», στην οδό Ηρακλειδών 66, στο Θησείο (δίπλα στο παλιό εργοστάσιο Πιλ Πουλ).  Φωτογραφίες και αφίσες από τη μακρά ιστορία του ιστορικού club που ξεκίνησε ο Παύλος Ζέρβας, μετατρέποντας τη ντισκοτέκ 'If που στεγαζόταν στο χώρο, σε rock club με την ονομασία ''Κύτταρο'. Το 1973, ο Ζέρβας  πούλησε τη μισή επιχείρηση στον υπάλληλο του Ανδρέα Γιακουμέλλο και από το 1974 και μετά το ''Κύτταρο'' περνάει 100% στα χέρια του Ανδρέα. Σήμερα την επιχείρηση τρέχουν οι γιοί του Μίμης και Γιάννης.
Μια βραδιά εγκαινίων, αντάξια της ιστορικότητας αλλά και της αξίας σαν χώρος πολιτισμού του club, διακοσμημένη με πολλά ιστορικά αντικείμενα ιστορικές αφίσες, εξαιρετικά πορτραίτα μουσικών φιλοτεχνημένα από τον Φώτη Σταματόπουλο, έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο του Κυττάρου και επιλεγμένες φωτογραφίες από τα live εκεί του φωτορεπόρτερ Χρήστου Κισατζεκιάν, περιγράφουν την ιστορία του club. Η πλειοψηφία των εκτιθέμενων φωτογραφιών κατά τον εορτασμό της επετείου των 50 χρόνων του "Κύτταρο Club" ανήκει σε αυτόν, ως παλαιότερος ενεργός συναυλιακός φωτοειδησεογράφος της χώρας μας, ο οποίος στα 35 συναπτά έτη της εξειδίκευσής του αυτής υπήρξε και επίσημος φωτογράφος του ιστορικού χώρου κατά την επανεκκίνηση του, τις χρονιές του 2007-2008.  
Οι Magic DeSpell, το χειρόγραφο συμβόλαιο του Γκαιφύλια, Μίμης Γιακουμέλλος και Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, ο Ζορζ Πιλαλί, Πασχάλης και Ηλίας Ασβεστόπουλος, Στέλιος Ελληνιάδης και Πασχάλης.


Δίπλα σε αυτές, το χειρόγραφο(!) συμβόλαιο του Θανάση Γκαιφύλια με τον Παύλο Ζέρβα, υπογεγραμμένο στις 21 Σεπτεμβρίου 1971 όπου ανέφερε ότι θα παίζει καθημερινά, αντί αμοιβής 500 δρχς την ημέρα και την Κυριακή, τρείς παραστάσεις (σ.σ η μια ήταν πρωϊνη). Ακόμα, η κιθάρα του Ζωρζ Πιλαλι, μοντέλο του 38 National Duonian ζωγραφισμένη από τον Γιώργο Σταθόπουλο, το πιατίνι του Γιώργου Τρανταλίδη (δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί) με το οποίο έπαιξε κατά τη διάρκεια του δίσκου «Ζωντανοί στο Κύτταρο»(1971) με τους Socrates Drank The Conium,  σε περίοπτη θέση το κόκκινο που δώρισαν οι UFO στους Socrates στην Αγγλία στην περιοδεία το καλοκαίρι του 1983 με το όνομα «Δημήτρης» στα αριστερά που βέβαια είναι ο θρυλικός ηχολήπτης των Socrates o «Παζούζου» και τόσα άλλα που μάς γέμισαν αναμνήσεις. 
Το μπουφάν, τα αδέλφια Γιακουμέλλου με τον Θ. Γκαιφύλια, μπλουζάκια και φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες του Χρήστου Κισατζεκιάν, μιλούν για τη βραδιά!

Α.Ρ.

20/3/24

Η ιστορική φωτογραφία του Ανδρ΄λεα Γιακουμέλλου με τους Socrates, o Τζόννυ Βαβούρας, το πιατίνι του Τρανταλίδη, ο Γιώρεφγος Βανάκος και ο Φώτης Σταματόπουλος.



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου