ΟΙ GOTUS ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΑ ΤΡΩΕΙ Η ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


 Gotus; Δηλαδή; Τί όνομα είναι αυτό; Ronnie Romero, πάλι αυτός; Mandy Meyer, πού τον θυμήθηκαν; Frontiers Records. Κατάλαβα, πάλι ένα ανακάτεμα μουσικών με ψιλό "προβλεπέ" αποτέλεσματα. Φρένο! Όλοι αυτοί οι αρχικοί ενδοιασμοί τελειώνουν, μόλις το δισκάκι μπει στο σύστημα και πατήσεις play. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή τους.
  Οι Gotus είναι ένα καινούργιο συγκρότημα - project που φέρει την Ελβετική σημαία κατά βάση αφού οι ιδρυτές είναι Ελβετοί και υπήρξαν μέλη των Gotthard και Krokus. Πρόκειται για τον κιθαρίστα Mandy Meyer με ένα τεράστιο βιογραφικό συμμετοχών και εμπειρίας συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω συγκροτημάτων. Μαζί του έχουμε τον ντράμερ Patrick Aeby και τον μπασίστα Tony Castell με κοινό παρανομαστή τους Krokus. Στα πλήκτρα βρίσκεται ο Alain Guy ενώ στο μικρόφωνο η φωνάρα του Ronnie Romero ο οποίος όμως θα πρέπει να ελαττώσει ελαφρώς την παραγωγικότητά του. Ως προς τις ηχητικές προσδοκίες, οι Gotus δεν έχουν έρθει για να εφεύρουν τον τροχό. Το έχουν κάνει άλλωστε άλλοι πολλά χρόνια πριν από αυτούς. Οι Gotus έχουν έρθει για να φωτίσουν ένα δωμάτιο με παλιά αντικείμενα που τα τρώει η σκόνη του χρόνου. Το νοσταλγικό τους hard rock ρίχνει φως σε ονόματα όπως Rainbow, Whitesnake, Gotthard, Ritchie Blackmore, Joe Lynn Turner και φυσικά Steve Lee (rip). Η πανέμορφη Ελβετία περιγράφεται μέσα από τους στίχους του Take Me to the Mountain που δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα στο άλμπουμ, αφυπνίζοντας τα rock φαντάσματα του παρελθόντος που αναφέραμε παραπάνω. Την σκυτάλη παίρνει το Beware of the Fire, single του δίσκου, με την συνθετική σφραγίδα του Jimi Jamison (rip) ο οποίος είχε μακρινή σύνδεση με τον Mandy Mayer από την εποχή των Cobra. Το Beware of the Fire είναι ένα πολύ άμεσο τραγούδι που σου κολλάει με την πρώτη ακρόαση και που σίγουρα θα ταξιδέψει τον νου στις παλιές καλές ημέρες των Gotthard, όπου ο Steve Lee (rip) κένταγε με τις ερμηνείες του.           Πριν το τραγούδι "Undercover" το οποίο και πάλι φέρει την υπογραφή Jamison και την Rainbow αύρα μαζί του, υπάρχει η δυναμική μπαλάντα "Love Will Find Its Way". Παλαιάς κοπής κομματάρα μέσα στην οποία ο Meyer επιβεβαιώνει την φήμη του βιρτουόζου. Το τρίτο και τελευταίο τραγούδι που στέκεται ως αφορμή για αναφορά στον μεγάλο Jimi Jamison είναι το Weekend Warriors. Αυτός ο πιθανόν δραπέτης(;) του First Strike αποτελεί μία από τις καλύτερες συνθέσεις του δίσκου με ένα τρομερό ρεφρέν και μια σπουδαία κιθαριστική αναφορά στον μεγάλο Ritchie Blackmore. Το αργό Children Of The Night πνίγεται σε συναίσθημα και μελωδία όπως και το Without Your Love που ακολουθεί τις ίδιες γραμμές.


  Οι Katmandu υπήρξαν ένα συγκρότημα που κυκλοφόρησε μία ομότιτλη δουλειά το 1991, με τον Mandy Mayer να συνεργάζεται μαζί με τον Dave King (φωνή) των φοβερών Fastway, του Fast Eddie Clarke των Motorhead. Το τραγούδι When the Rain Comes που βρίσκουμε εδώ είναι μία διασκευή από τον δίσκο τον Katmandu και μία υπενθύμιση της συγκεκριμένης δουλειάς τους.
  Το What Comes Around Goes Around έχει ένα country στοιχείο και την πρώτη φορά που το άκουσα μου ήρθαν στο μυαλό οι αγαπημένοι Cinderella κυρίως στον δίσκο Heartbreak Station.
  Η δεύτερη και τελευταία διασκευή που επιλέγουν οι Gotus να κάνουν αφορά τους Gotthard και φυσικά μιλάμε για την κομματάρα Reason To Live. Μας λείπεις ρε Steve.....
  Το φινάλε είναι επικό! Όχι, μην πάει το μυαλό σας σε "True" καταστάσεις. Επικό ως προς την μελωδικότητα, τον δυναμισμό και το αίσθημα ανάτασης που προκαλεί. On the Dawn Of Tomorrow ο τίτλος του και το καλύτερο τέλος σε μια αναπάντεχα αξιόλογη νέα κυκλοφορία.


  Δεν ξέρω πόσοι θα ασχοληθούν με τους Gotus αλλά σίγουρα όσοι επιλέξουν να το κάνουν θα εκπλαγούν πολύ ευχάριστα. Κάτι μου λέει πως δεν θα είναι αυτή η πρώτη και τελευταία φορά που θα ασχοληθούμε μαζί τους. Τουλάχιστον έτσι εύχομαι!



ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

20/3/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου