ZZ TOP - "LEGS"/ LEMMY, JETHRO TULL, SPOOKY TOOTH KAI SOFT MACHINE ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


Ο θάνατος σε ηλικία 65 ετών του μοντέλου Kymberly Herrin, που πρωταγωνιστούσε στο video των ZZ Top “Legs” (η ξανθιά σερβιτόρα με τα γυαλιά) μας θυμίσει έστω και με αυτόν τον θλιβερό τρόπο το video του Μεγάλου Συγκροτήματος. Η Herrin ξεκίνησε την καριέρα της σαν μοντέλο αμέσως μετά το τέλος του λυκείου με την φωτογράφιση της για το Playboy τον Μάρτιο του 1981 να είναι (μέχρι τότε) η κορυφαία επαγγελματική της στιγμή. Το 1983 ήταν η βασική πρωταγωνίστρια στο video “Legs” των ZZ Top(το  μεγαλύτερο μέρος του video γυρίστηκε στο Valencia της Καλιφόρνια), από το πολυπλατινένιο άλμπουμ τους Eliminator. Το συγκρότημα είχε ήδη γυρίσει video για τα “Gimme All Your Lovin’” και“Sharp Dressed Man” χωρίς τη συμμετοχή της. Η Herrin έκανε audition για το “Legs”χωρίς να είναι προετοιμασμένη (ρούχα, μακιγιάζ) αλλά εντυπωσίασε τον σκηνοθέτη και την επέλεξε. Τα ονόματα των 3 μοντέλων που συμμετέχουν στα video είναι Jeana Tomasino (είχε ήδη μια εμφάνιση σαν Playboy Playmate το 1980), Kymberly Herrin και Danièle Arnaud και η κάθε μια εισέπραξε $2.000. Το video σκηνοθετήθηκε από τον Tim Newman που είχε σκηνοθετήσει και τα "Gimme All Your Lovin'"και "Sharp Dressed Man", ενώ αρνήθηκε να σκηνοθετήσει το "TV Dinners". Έπαιξε ακόμα στις ταινίες Ghostbusters και Romancing the Stone, στη βιντεοκασέτα των Kiss Exposed αλλά και στο video των ZZ Top "Sleeping Bag". Για να καταλάβετε σε τι σύμπαν ζούσαμε εκείνη την εποχή, ο record executive της Warner, Jeff Ayeroff πρότεινε στον Newman να μην πληρωθεί αλλά να εισπράξει ένα μεγάλο ποσό αν δίσκος με την προβολή του video πουλούσε άλλα 250.000 αντίτυπα,  νούμερο απόλυτα εφικτό. Τελικά έκανε πίσω γιατί φοβήθηκε ότι θα άνοιγαν μια μεγάλη ιστορία και δεν θα μπορούσαν να την μαζέψουν. Μην φανταστείτε ότι στη χώρα μας τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Απλά δεν έγιναν τη δεκαετία του 80 αλλά στο ξεκίνημα του 1990 όπου το minimum για ένα video ήταν 3.000.000 δραχμές!  Για να ξανά γυρίσουμε στην Herrin, κράτησε επαφή με τον Billy Gibbons ο οποίος την περιγράφει σαν "groovy hippie chick from Santa Barbara".



Μπορεί να γίνομαι κουραστικός αλλά για ακόμα μια φορά θα αναφέρω το θέμα της πολιτιστικής καταστροφής των κασετών με εκπομπές της ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ που στην ουσία δεν καταστράφηκαν αλλά επαναχρησιμοποιήθηκαν για να γραφτούν άλλες εκπομπές. ΄Εκπομπές που θα ξανά βλέπαμε ευχάριστα σήμερα, σήριαλ,  μουσικά διαλείμματα, ειδήσεις και τόσα άλλα. Αντίθετα, οι άνθρωποι της αγγλικής, ιταλικής και γαλλικής τηλεόρασης (και πιθανώς κάποιων άλλων ευρωπαικών κρατών) κράτησαν ανέπαφες τις ορισμένες (όχι όλες)κασέτες από εκπομπές της εποχής και μάλιστα εκπομπές τύπου Top of the Pops και Tthe old grey whistle test όχι μόνο σώθηκαν αλλά κυκλοφόρησαν και σε βιντεοκασέτες και dvd προσφέροντας έσοδα! Κάτι που ούτε θα πέρασε από το μυαλό των εδώ υπευθύνων(;). Και σε αυτά τα γυρίσματα, δεν βλέπεις μόνο τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες στη νιότη τους αλλά και ένα άλλο κόσμο, μόλις 50 χρόνια πίσω. Άλλος πολιτισμός,  άλλα ρούχα αλλά πάντα φρέσκιες ιδέες από τους νέους.

Την ευκαιρία για αυτές τις γραμμές μου την έδωσε αυτή η γαλλική ταινία διάρκειας 47 λεπτών από την εκπομπή Forum Musiques που «έτρεξε» μόνο για 8 εκπομπές αλλά ικανές να μεταφέρουν το πνεύμα των νέων. Σε μια από τις τελευταίες εκπομπές, οι δημιουργοί του προγράμματος πήγαν στην Αγγλία (Απρίλιος 1969) για να κινηματογραφήσουν ένα «London Special» και να αποτυπώσουν τι συνέβαινε στη μουσική καθώς η ψυχεδέλεια μεταλλασσόταν με τον παρουσιαστή /αφηγητή André Maurice (φοράει γραβάτα και κοστούμι κατά το πρότυπο των παρουσιαστών της εποχής) να περιπλανιέται στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου και να παίρνει συνεντεύξεις (στα γαλλικά). Δείτε τους Sam Gopal το συγκρότημα του Lemmy στο 2.20 (ο Lemmy είναι όρθιος και παίζει κιθάρα πάνω σε ένα ποταμόπλοιο), οι Spooky Tooth στο 8.00 παίζουν το μαγικό Better By You, Better Than Me, οι Jethro Tull στο Living In The Past (15.15), δύο τραγούδια από την rock opera Hair στα 28.34 και 34.30 και τέλος οι Soft Machine στο Esther's Nose Job (38.40). Δυστυχώς δεν υπάρχουν υπότιτλοι στα αγγλικά.  Απλά να σημειώσω ότι η κινηματογράφιση των Soft Machine έγινε στο Ronnie Scott club. Αν είστε πάνω από 60, πρέπει να το δείτε.   
  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

20/11/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου