BEATLES


 Όλα ξεκίνησαν το 1956, όταν ο John Lennon, μαθητής ακόμα, έφτιαξε με τους συμμαθητές του ένα γκρουπ, που -στην αρχή- το ονόμασε “Blackjacks” (ποιος ξέρει γιατί) και λίγο αργότερα το μετονόμασε σε “Quarrymen”. Το όνομα αυτό προέρχεται από το όνομα του σχολείου τους, που λεγόταν Quarry Bank School. Το γκρουπ έπαιζε ένα είδος εγγλέζικου folk, που λεγόταν sciffle. Με την ένταξη στους Quarrymen του Paul McCartney (1957) και του George Harrison (1958), η μουσική που έπαιζαν γύρισε πολύ γρήγορα στο rock ‘n’ roll και αυτό έκανε όλα τα παλιά μέλη να αποσυρθούν. Έτσι, οι John, Paul και George πήραν για μπασίστα, τον φίλο τους Stewart Sutcliffe και για drummer τον Pete Best. Το νέο σχήμα χρειαζόταν ένα νέο όνομα, που θα συμβόλιζε και την αλλαγή του ρεπερτορίου τους.
Ήταν ο Stewart Sutcliffe αυτός που έριξε την ιδέα να ονομαστούν “Beetles” (σκαθάρια), κατ’ απομίμηση των “Crickets” (τριζόνια), του γκρουπ του Buddy Holly. Όλοι το βρήκαν τέλειο, σκέφτηκαν μάλιστα να το κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακό: “Silver Beetles”. Την αλλαγή της ορθογραφίας, από “beetles” σε “beatles”, την πρότεινε ο John, έτσι ώστε και το δικό τους όνομα να έχει διπλή σημασία, όπως αυτό των Crickets. Όλοι το βρήκαν εξαιρετική ιδέα!
Τι διπλή σημασία έχει όμως το όνομα “Crickets”; Πρέπει να είσαι πολύ Εγγλέζος για να το σκεφτείς! Ο John θεωρούσε ότι το “Crickets”, εκτός από τριζόνια, σήμαινε και το παιχνίδι Cricket! Έτσι, και το όνομα “Beatles” θα είχε να κάνει με τα σκαθάρια, θα περιείχε όμως και το “beat” (ρυθμός). Όταν βέβαια, αργότερα, συνάντησαν τους “Crickets”, εκείνοι, ως γνήσιοι Αμερικάνοι, τους διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν ιδέα ότι υπήρχε τέτοιο παιχνίδι!
Τέλος πάντων, λίγο πριν φύγουν για το Αμβούργο, τον Αύγουστο του 1960, αποφάσισαν να μικρύνουν λίγο το όνομά τους, για να μην μπερδεύονται οι Γερμανοί. Έτσι, αποφάσισαν να ξεφορτωθούν το “silver” και προέκυψε το “Beatles”.
ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

2/11/21/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου