AC/DC-HIGHWAY TO HELL(1979)


 Επειδή ένα μέρος του αναγνωστικού κοινού του Rockmachine.gr, είναι άνθρωποι κάτω των 50 ετών, καλό θα ήταν να τοποθετήσουμε το Highway to Hell (1979) μέσα στο χρόνο. Έως τότε, οι AC/DC είχαν κυκλοφορήσει 5 studio άλμπουμ συν ένα live, και στην Ελλάδα ήταν μάλλον άγνωστοι.  Ακόμα με θυμάμαι(!) με προτροπή του φίλου και ραδιοφωνικού παραγωγού Ξενοφώντα Ραράκου, να αγοράζω από το Jazz Rock που τότε βρισκόταν σε ένα παράπηγμα που ακόμα στέκεται όρθιο, επί της οδού Ηφαίστου 29 στο Μοναστηράκι, το Highway to Hell το οποίο ΔΕΝ είχα ακούσει. Με έπεισε το εξώφυλλο! Κι από το πρώτο κιόλας τραγούδι, το “Highway to Hell”, κατάλαβα ότι είχα αγοράσει έναν πολύ καλό δίσκο. Σήμερα που η πληροφόρηση είναι θέμα δευτερολέπτων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβουν οι νεότεροι ότι τότε, ήταν όνειρο θερινής νυχτός να ξέρουμε πως ακουγόταν κάθε δίσκος. Πολλά έχουν γραφτεί για αυτό το άλμπουμ, ακόμα και για την πραγματικά σημαντική προσφορά του παραγωγού Robert "Mutt" Lange, που τότε δεν γνωρίζαμε, αλλά κακά τα ψέματα. Αν δεν ήταν τα riffs των αδελφών Young και το λαρύγγι του Bon Scott, κανείς δεν ασχολούταν με τον Lange αλλά και με το δίσκο. Ακούγοντας όλα τα προηγούμενα άλμπουμ τους, το Highway to Hell (1979, Νο 8 Μ.Βρετανία,Νο 17 Αμερική)  έρχεται σαν φυσική κορύφωση, που ευτυχώς είχε και συνέχεια με τα 2 επόμενα άλμπουμ τους κι έχει έχει την ωμότητα που χρειάζεται κάθε hard/heavy άλμπουμ για να ξεχωρίσει. Κυττάζω το tracklist στο οπισθόφυλλο και προσπαθώ να βρω ένα μέτριο τραγούδι. Πουθενά. Προσπαθώ να αποφύγω την παρουσίαση τύπου «έκθεση ιδεών», με ένα κείμενο διακοσμημένο με κοσμητικά επίθετα και θεωρώντας την αξία των τραγουδιών δεδομένη, δεν έχω παρά να ακούσω δυνατά τα 10 τραγούδια του, που συνθέτουν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ τους. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα, σίγουρα η δουλειά του Robert John "Mutt" Lange, ανέδειξε και έδωσε στα τραγούδια εκείνη την αλητεία που τους έλειπε, παραδίδοντας στην ιστορία του rock ένα κλασικό άλμπουμ. Ποια είναι τα αγαπημένα μου τραγούδια του: Μα τα "Highway to Hell", "Girls Got Rhythm" και"Touch Too Much"!


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ

Το Highway to Hell ήταν το τελευταίο άλμπουμ για τον Bon Scott που βρέθηκε νεκρός 8 μήνες μετά την κυκλοφορία του, με επίσημη ιατρική ανακοίνωση να αναφέρει στο πιστοποιητικό θανάτου "οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ" και ταξινομήθηκε σαν "θάνατος από ατύχημα".  Τον Ιούλιο του 1980 οι AC/DC πατούν στην κορυφή με το Back in Black που έως σήμερα οι πωλήσεις του έχουν ξεπεράσει τα 29.000.000 αντίτυπα!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

17/9/21
 
Ο ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ HIGHWAY TO HELL



Το βιολογικό τέλος θα ήταν η εκκωφαντική αρχή ενός δρόμου προς την αιωνιότητα στο Πάνθεον των μεγαλύτερων Rock stars που πάτησαν το πόδι τους στην γη, το ξεκίνημα μίας συνεργασίας με μία μουσική ιδιοφυΐα σε ρόλο παραγωγού και ακόμα ένα δυνατό "μπουστάρισμα" σε ένα ανοδικό μονόδρομο. "Highway to hell" on a Road To Glory!

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου