FAITH NO MORE-“EPIC”: ΔΥΣΝΟΗΤΟΙ ΣΤΙΧΟΙ, ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

H 6ετία 1987-1992 ήταν τα καλύτερα χρόνια για τους Faith No More που με τα άλμπουμ  Introduce Yourself (1987), The Real Thing (1989) και Angel Dust (1992) πραγματοποίησαν μεγάλες πωλήσεις και επέβαλαν το δικό τους ιδιότροπο μουσικό ύφος. Ένα από τα πολύ πετυχημένα και χαρακτηριστικά τραγούδια τους ήταν και το”Epic” (Νο 9 Αμερική, Νο 25 Μ.Βρετανία), σύνθεση των Gould, Bottum, Martin και Bordin που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους The Real Thing (1989).
Το riff του τραγουδιού, βγήκε μέσα από ένα jam στο studio μεταξύ των Roddy Bottum (πλήκτρα), Mike Bordin (ντραμς) και Billy Gould (μπάσο) για να το χτίσουν αργότερα ολόκληρο σε κανονικό τραγούδι. Το “Epic” είχε την τύχη να επιλεχτεί σαν δεύτερο single μετά το "From Out of Nowhere"που είχε αποτύχει και για καλή τους τύχη, η επιλογή του ήταν πολύ σωστή αν και οι άνθρωποι της εταιρείας τους κρατούσαν μικρό καλάθι γιατί είχαν απογοητευτεί από την αποτυχία του "From Out of Nowhere".  Παρ΄όλη την απογοήτευση των ανθρώπων της εταιρείας τους, οι ίδιοι πίστευαν το τραγούδι πάρα πολύ με τους στίχους του να είναι ιδιαίτερα αινιγματική και πουθενά δεν ακούγεται η λέξη "epic" με τον τραγουδιστή Mike Patton να λέει σε συνέντευξή του το 1990 ότι οι στίχοι μιλούν για σεξουαλική απογοήτευση.


ΤΟ VIDEO
Τη σκηνοθεσία του ανέλαβε ο Ralph Ziman που πέρασε πολλά σουρεαλιστικά στοιχεία, επηρεασμένος από το έργο του Salvador Dali. Το …ψάρι που σχεδόν πρωταγωνιστεί ανήκει στην Bjork όταν ακόμα ήταν μέλος των Sugarcubes και τους το είχε δώσει όταν βρέθηκαν στο San Francisco κατά τη διάρκεια μια ποιητικής βραδιάς. Εννοείται ότι δεν της το επέστρεψαν ποτέ. Η σκηνή με το ψάρι να σπαρταράει έξω από το νερό και να πεθαίνει, δημιούργησε αρνητικά σχόλια για το γεγονός ότι για χάρη του video αφαίρεσαν μια ζωή.
Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, ο Jim Martin ήταν στενός φίλος και συμμαθητής του του μπασίστα των Metallica, Cliff Burton κι όπως βλέπετε φοράει ένας μπλουζάκι με τον Cliff Burton και το σλόγκαν "A Tribute to Cliff Burton."
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Δύσκολο κομμάτι και λίγες οι διασκευές του από τους Automatic, Love Is All και Atreyu.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

17/7/21

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου