MOTLEY CRUE/BROWNSVILLE STATION-“SMOKIN’ IN THE BOYS ROOM”-ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

To 1985 οι Mötley Crüe στο άλμπουμ τους Theatre of Pain, παρουσίασαν μια διασκευή από ένα μάλλον άγνωστο τραγούδι στην Ευρώπη με τίτλο “Smokin’ in the Boys Room”. To τραγούδι έγινε η πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος, έως εκείνη τη στιγμή, φθάνοντας έως το Νο16 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων, γνωρίζοντάς μας παράλληλα το συγκρότημα που το πρωτοερμήνευσε, τους Brownsville Station στο άλμπουμ τους Yeah! Το τραγούδι είναι σύνθεση του κιθαρίστα, τραγουδιστή του συγκροτήματος, Michael "Cub" Koda και οι στίχοι του μιλούν για τους μαθητές ενός σχολείου που φεύγουν από την τάξη τους για να πάνε στις τουαλέτες για να καπνίσουν με το Διευθυντή του σχολείου να τους υπενθυμίζει ότι "No smoking allowed in school". Την ιδέα για τους στίχους την είχε ο Koda από προσωπική εμπειρία του στο γυμνάσιο, όταν έκλεβε τσιγάρα από τους γονείς του για να τα καπνίζει στις σχολικές τουαλέτες. Κι όπως δήλωσε, ποτέ δεν τον έπιασαν! Το τραγούδι στην εκτέλεση των Brownsville Station έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία τους φθάνοντας έως το Νο3 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων, αλλά με τους Motley Crue γνώρισε μια δεύτερη και πολύ πετυχημένη νιότη και έγινε ύμνος στα σχολεία. Σύμφωνα με τον Koda, το τραγούδι του πήρε μισή ώρα να το συνθέσει και μια ώρα να το ηχογραφήσουν! Έως τότε, το συγκρότημα των Brownsville Station είχε κυκλοφορήσει άλλα 2 άλμπουμ αλλά με αυτό το τραγούδι, έγιναν γνωστοί σε όλη την Αμερική. Ο παραγωγός του άλμπουμ τους Doug Morris που ήταν και ιδιοκτήτης της Big Tree Records που κυκλοφόρησε το άλμπουμ, σχεδόν «μισούσε»(!) το τραγούδι και αρνήθηκε να το κυκλοφορήσει σε μικρό δίσκο, ως τη στιγμή που ένας σταθμός στο Portland, άρχισε να το παίζει καθημερινά. Σιγά σιγά, άρχισαν να το παίζουν κι άλλοι σταθμοί, με αποτέλεσμα τα καταστήματα δίσκων να το παραγγέλλουν σαν single.με τις παραγγελίες να φθάνουν τις 100.000!!! Μόνο έτσι πείστηκε ο Morris και το κυκλοφόρησε, για να γίνει η μεγαλύτερη επιτυχία της εταιρείας του.

Το "Smokin' In The Boy's Room" ήταν η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία των Brownsville Station, αφού έφθασε έως το Νο3 του αμερικάνικου chart. Η αμέσως επόμενη επιτυχία τους ήταν το "Kings of the Party", που το 1974 σταμάτησε στο Νο31.Σύμφωνα με τον κιθαρίστα των Motley Crue, Mick Mars το συγκρότημα είχε δοκιμάσει και στο παρελθόν να διασκευάσει το τραγούδι, αλλά δεν τους έβγαινε. Λίγο πριν παραδώσουν τα tapes με την τελική μίξη, κατάλαβαν ότι το άλμπουμ δεν είχε το τραγούδι που θα το οδηγούσε σε μεγάλες πωλήσεις. Έτσι δοκίμασαν να το ξανά προβάρουν λίγο πριν αποφάσισαν να το συμπεριλάβουν στο άλμπουμ που με τη βοήθεια της power ballad "Home Sweet Home" το Theater of Pain πούλησε μόνο στην Αμερική 4.000.000 αντίτυπα.
Βασικά η ιδέα να το διασκευάσουν ήταν του Vince Neil που το έπαιζε με το προηγούμενο συγκρότημα του, τους Rock Candy. Σύμφωνα με τον Vince Neil όσο ερμήνευε το τραγούδι, τόσο περισσότερο του άρεσε, σε αντίθεση με τον Nikki Sixx που το εύρισκε βλακώδες!

TRIVIA
 
  • Κατά τη διάρκεια της περιοδείας Theater of Pain tour, ο Cub Koda ήταν καλεσμένος των Motley Crue και ερμήνευε μαζί τους το τραγούδι!
  • Ο  Koda έγραψε για διάφορα μουσικά περιοδικά με τελευταίο το Goldmine. Πέθανε το 2000.
  • Τη φυσαρμόνικα παίζει ο Mickey Raphael που στα παρελθόν συνόδευσε τους Willie Nelson και Elton John.  
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
22/8/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου