ASKIO PRODUCTIONS: ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ EXTREME ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ

Μια δισκογραφική εταιρεία που να δραστηριοποιείται μόνο στην περιοχή της Πτολεμαΐδας δεν είναι και πολύ συνηθισμένη κατάσταση. Ένα τέτοιο underground metal label είναι η Askio Productions, που σαν έδρα έχει την Πτολεμαΐδα και προσπαθεί, κόντρα στο ρεύμα, να διαδώσει την μουσική και τις ιδέες των τοπικών extreme metal συγκροτημάτων. H Πτολεμαΐδα, εκτός από ενεργειακό (μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον) κέντρο της Ελλάδας (λόγω ΔΕΗ), και γνωστή για τις πολικές θερμοκρασίες της (η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στην Ελλάδα, 27 Ιανουάριου 1963, όταν το θερμόμετρο έδειξε -27,8 βαθμούς Κελσίου), την πάλαι ποτέ ένδοξη νυχτερινή ζωή της, την λαγάνα με γύρο και τις πολλές … λακκούβες της, διαθέτει μία ανήσυχη και εξαιρετικά θορυβώδη extreme metal σκηνή, η οποία βρήκε βαλβίδα εκτόνωσης κάτω από την στέγη της Askio Productions που δημιουργήθηκε το 2015 από τον Διονύση Π., με σκοπό την προώθηση της ακραίας metal σκηνής της Πτολεμαΐδας και συγκροτήματα που φτάνουν πίσω μέχρι και το 1993 κι από το 2017 να έχει προσχωρήσει και ο Σάκης Α. Την ιστορία της, πως πήρε το όνομά της και τις δραστηριότητές της, για τα σχέδια, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και το σκεπτικό τους πίσω από την δράση τους, αναφορικά με την τοπική extreme metal σκηνή της πόλης τους,  θα διαβάσετε στο κείμενο που ακολουθεί. Ερωτήσεις: Αλέξανδρος Ριχάρδος.


Πότε και πως γεννήθηκε η ιδέα να προχωρήσετε στην ίδρυση μιας ανεξάρτητης metal δισκογραφικής εταιρείας.
Διονύσης: Η ιδέα ξεκίνησε το 2015 με σκοπό της στήριξη και προώθηση της τοπικής death/black σκηνής. Πρώτη κυκλοφορία ήταν μια συλλογή σε βινύλιο (σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων), η οποία περιλάμβανε ένα κομμάτι από την κάθε death είτε black metal μπάντα της πόλης.

Ποια ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε και ποιες είναι αντικειμενικές δυσκολίες για μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία στην επαρχία;
Διονύσης: Όσον αφορά τις παραγωγές είναι η μεγάλη ασυνέπεια που παρατηρείται στην Ελλάδα στον τομέα αυτό, με αποτέλεσμα να προκύπτουν μεγάλες καθυστερήσει. Αυτό το γεγονός μας ανάγκασε να στραφούμε στο εξωτερικό όπου υπάρχει οργάνωση και συνέπεια.

Πως προέκυψε το όνομα Askio;
Διονύσης: Από το ψηλότερο βουνό της περιοχής. (στμ: Όρος Άσκιο στην Δ. Μακεδονία, με ψηλότερη κορυφή το «Σημείο», όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, στα 2.111 μέτρα)
Λογτότυπα των συγκροτημάτων τα οποία συνεργάζονται με την Askio Records


Πόσες κυκλοφορίες έχετε έως σήμερα και τι προβλέπει το marketing plan για το 2020;
Διονύσης: Μέχρι στιγμής έχουμε 13 κυκλοφορίες, ενώ φέτος πρόκειται να κυκλοφορήσει περιοδικό για τα 5 χρόνια της Askio, στο οποίο θα υπάρχουν όλες οι extreme metal μπάντες της πόλης μας. Στο τέλος της χρονιάς θα βγει και η καθιερωμένη συλλογή μας που θα κινείται στον war metal ήχο.

Δίνεται licensing στο εξωτερικό σε άλλες εταιρείες;
Σάκης: Μέχρι στιγμής έχουμε δώσει σε ένα label από Ιταλία (Infested Morgue Records) για το τελευταίο EP των Schizoparanoic Platoon.
Το εικαστικό γίνεται από τα ίδια τα συγκροτήματα ή έχετε δικό σας άνθρωπο που το επιμελείται;
Σάκης: Το εικαστικό το έχουμε αναλάβει από κοινού με τον Διονύση, εκτός από τις 2 κυκλοφορίες των Schizoparanoic Platoon και το δεύτερο άλμπουμ των Faceless God, τα οποία έχει επιμεληθεί εξ’ ολοκλήρου ο Χρήστος Κ.
Σε τι μορφή γίνονται οι κυκλοφορίες (ψηφιακά, βινύλιο, cd)
Σάκης: Κυρίως CD και κατά δεύτερον κασέτα. Ψηφιακά όλες οι κυκλοφορίες βρίσκονται στην bandcamp σελίδα της Askio (https://askio-productions.bandcamp.com), ενώ επίσης σχεδόν όλες βρίσκονται στο κανάλι μας στο YouΤube (Morbid Visions Channel).


Ποια ήταν η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία σας;
Σάκης:
Βάσει του feedback που έχουμε λάβει από Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και πωλήσεων, είναι το split Fullmoon Cult/ Doden Grotte και ακολουθεί το τελευταίο EP των Schizoparanoic Platoon.



Ως ποιο σημείο αναμειγνύεστε στην παραγωγή
Διονύσης: Όχι δεν αναμειγνυόμαστε καθόλου με τις παραγωγές των συγκροτημάτων που έχουμε στο roster της Askio.

Σκέφτεστε να ανοίξετε το ρεπερτόριο των συγκροτημάτων κι εκτός heavy metal μουσικής;
Σάκης: Όχι αλλά έχουμε στα σκαριά ένα sub label (Abysmal Void Productions) στο οποίο θα βγάζουμε κυκλοφορίες από Ελλάδα και εξωτερικό που θα κινούνται πάλι στον black/death ήχο.

Τα συγκροτήματα με τα οποία συνεργάζεστε προέρχονται από την Ελλάδα ή έχετε υπογράψει κι από το εξωτερικό;
Διονύσης: Κριτήριο μας είναι ότι όλες οι κυκλοφορίες πρέπει να έχουν σχέση με την τοπική σκηνή  είτε είναι άλμπουμ, demo, split, συλλογή κλπ. Η Askio εστιάζει αποκλειστικά στις μπάντες της πόλης.


Την Askio Productions μπορείτε να την αναζητήσετε στο διαδίκτυο στα παρακάτω links:
Site:    https://askioprod.wixsite.com/askioproductions
http://askioproductions.limitedrun.com
Bandcamp link: https://askio-productions.bandcamp.com/music
Σύνδεσμοι της εταιρίας στα social media:
•         https://www.facebook.com/AskioProductions
•         https://www.instagram.com/askioproductions/

Κανάλι YouTube: https://www.youtube.com/user/sakisxxx/featured



10/8/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου