GRAHAM BOND ORGANISATION: ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ

Η χρονοκάψουλα μάς μεταφέρει στις αρχές της δεκαετίας του 60 στη Μ.Βρετανία, πριν ακόμα το blues πάρει τη μορφή που ξέρουμε και πολύ πριν το rock αρχίσει να εξελίσσεται, υπήρχαν ανήσυχα μυαλά που έψαχναν καινούργιους δρόμους έκφρασης. Ένα από αυτά ήταν του Graham Bond, μιας ομολογουμένως περίεργης φιγούρας της βρετανικής μουσικής των αρχών της δεκαετίας του 60, που συνδύασε το R&B με τη jazz fusion και συνεργάστηκε με μουσικούς που εξελίχθηκαν σε …τέρατα!
Το συγκρότημα του, οι Graham Bond Organisation μπορεί να μην έκανε τις επιτυχίες, αλλά άφησαν εποχή καθώς ήταν από τα πρωτοπόρα συγκροτήματα του. Μέλη τους, ήταν δύο νεαροί που σε λίγα χρόνια θα γινόντουσαν ξακουστοί, ο κοκκινοτρίχης ντράμερ Ginger Baker και ο Σκοτσέζος μπασίστας/τραγουδιστής Jack Bruce καθώς κι ο σαξοφωνίστας  Dick Heckstall-Smith που το 1968 έγινε μέλος των Colosseum, ενώ κιθαρίστας ήταν ο άγνωστος John McLaughlin ο οποίος έκανε μεγάλη καριέρα σαν μέλος των Mahavishnu Orchestra και φυσικά ο Graham Bond που έπαιξε πλήκτρα και τραγουδούσε. Στη φωτογραφία, ο Graham Bond είναι ο καθιστός,δεξιά όπως κυττάμε ο Jack Bruce, αριστερά ο Ginger Baker και όρθιος ο Dick Heckstall Smith. Το 1965 με τη βοήθεια του manager Robert Stigwood, o Graham Bond έπαιξε στην βρετανική περιοδεία του Chuck Berry, για να υπογράψει δισκογραφικό συμβόλαιο και να κυκλοφορήσει το single "Please Don't Say" / "Like A Baby". Ακολούθησαν κι άλλα singles με πιο χαρακτηριστικό το "Harmonica" το οποίο ακούστηκε στην ταινία Gongs Go Beat.
 To 1965 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ τους (σ.σ. τότε οι δίσκοι 33 στροφών δεν ήταν τόσο δημοφιλείς όσο οι μικροί δίσκοι) The Sound of 65 με τους Ginger Baker, Jack Bruce και Dick Heckstall-Smith να αποτελούν τα μέλη του συγκροτήματός του. Το άλμπουμ έμεινε στην ιστορία της βρετανικής μουσικής γιατί ήταν ο πρώτος δίσκος που ακουγόταν το mellotron που έπαιζε ο Bond! Στη σκήνη, ο Graham Bond κέρδιζε τις εντυπώσεις όχι τόσο με τις φωνή του όσο γιατί έπαιζε ταυτόχρονα πλήκτρα και σαξόφωνο, ενώ τον Αύγουστο του 1965 απέλυσε τον Jack Bruce ο οποίος είχε μόνιμες προστριβές με τον Ginger Baker για να ακολουθήσει ακόμα ένα single με τίτλο 'Waltz For a Pig' το οποίο εμφανίστηκε σαν B-side της πρώτης έκδοσης του single των Who 'Substitute' (1966, No 5 Μ.Βρετανία), όπου στην ετικέτα αναφέρονται σαν Who Orchestra. To 1965 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο There's a Bond Between Us, ενώ την επόμενη χρονιά, αποχώρησε και ο Baker ο οποίος με τον Jack Bruce και τον Eric Clapton σχημάτισαν τους Cream. Τον αντικατέστησε ένας άλλος μεγάλος ντράμερ ο Jon Hiseman που λίγα χρόνια αργότερα σχημάτισε τους Colosseum για να φύγει ο Bond και να πάει στην Αμερική όπου κυκλοφόρησε 2 ακόμα άλμπουμ με session μουσικούς.

Από τις αρχές του 1970 τον βρίσκουμε να παίζει με τους Ginger Baker's Air Force και να περιοδεύει με το συγκρότημα του Jack Bruce. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με τα ναρκωτικά αλλά και με τη μαύρη μαγεία. Σκοτώθηκε όταν έπεσε στις γραμμές του τραίνου (δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι αυτοκτόνησε ή έπεσε) στο Finsbury Park και η σωρός του διαλύθηκε με αποτέλεσμα η αναγνώριση να γίνει μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων.
 ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ…
Ο Graham  Bond μπορεί να είναι γνωστός μόνο στους παλαιότερους κι σε αυτούς μόνο σε όσους ασχολήθηκαν ουσιαστικά με τη βρετανική blues jazz, R&B σκήνη (σ.σ. μην φανταστείτε ότι στη χώρα του τον γνωρίζουν) αλλά η προσφορά του ήταν τεράστια. Κυριολεκτικά. Μόνο από τα ονόματα των μουσικών που έπαιξαν μαζί του και στην ουσία αυτός τους ανακάλυψε και βοήθησε να εξελιχθούν, όσο και την ίδια την ίδια την εξέλιξη της βρετανικής σκηνής. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί μουσικοί όπως ο Jon Lord αναγνωρίζουν ότι έμαθαν πολλά από αυτόν, αλλά ο δύσκολος χαρακτήρας του και ο εθισμός του με τα ναρκωτικά δεν τον βοήθησαν να γνωρίσει επιτυχία. Το άλμπουμ The Sound of 65 θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας του 609 για τη Μ.Βρετανία
TRIVIA
  • Μπορείτε να δείτε το όνομά τους γραμμένο διαφορετικά είτε σαν "Organisation" (με s), είτε σαν "ORGANisation"όπως αρχικά το ήθελε ο Bond καθώς έπαιζε πλήκτρα και σαν "Organization" (με z).
  • O ήχος του mellotron έγινε γνωστός από τους Beatles σχεδόν δύο χρόνια αργότερα από το τραγούδι τους Strawberry Fields Forever" . 
  • Το 1988 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Live at Klooks Kleek που είχε ηχογραφηθεί το 1964.  

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
 
The Sound of 65 (1965)


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου