BRAZEN ABBOTT – BAD RELIGION: ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΙ ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΟ ΜΕΛΩΔΙΚΟ ROCK


Όταν πριν από αρκετά χρόνια είχαμε κανονίσει με τον Αλέξανδρο Ριχάρδο να πάμε να παρακολουθήσουμε κάποιο Rockwave, την ημέρα της συνάντησης μας μου είχε πει χαρακτηριστικά: "Σήμερα θα σου γνωρίσω έναν καλό μου φίλο με τον οποίο θα ταιριάξετε απόλυτα αφού ακούτε τα ίδια πράγματα! Μάλιστα, ακούει και αυτός φανατικά αυτούς τους... Brazen Abbot, που νομίζω μόνο οι δυο σας ακούτε"!
Ο Αλέξανδρος είχε δίκιο και στα δύο. Από εκείνη την ημέρα γνώρισα τον εξαιρετικό φίλο-αδελφό Παναγιώτη "Joey Tempest" Γκιλλανίδη με τον οποίο μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για το melodic rock-A.O.R. και φυσικά και για τους Brazen Abbot. Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο σε αυτόν καθώς σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα σχετικά άγνωστο μελωδικό project, τους Brazen Abbot και μάλιστα με την τρίτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Bad religion" που κυκλοφόρησε το 1997. Πρώτα όμως θα κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή προκειμένου να δούμε τι είχε συμβεί πριν φτάσουμε στο "Bad religion".

Οι Brazen Abbot με καταγωγή από Σουηδία, Φινλανδία και Βουλγαρία είναι ένα από τα πολλά σχήματα που έσκασαν μύτη μέσα στη δεκαετία του '90 προσπαθώντας να προωθήσουν και να υπενθυμίσουν σε παλιούς και νέους ακροατές τις ρίζες του κλασσικού ροκ που έχτισε όλο αυτό το οικοδόμημα του μοντέρνου σκληρού ήχου. Η προσοχή τους και η έμπνευση τους εστιάστηκε ουσιαστικά σε δυο μπάντες που είχαν σαν κοινό παρονομαστή τον τεράστιο Ritchie Blackmore, τους Deep Purple και τους Rainbow της "προσγειωμένης" περιόδου τους. Στο μουσικό τους μείγμα προστέθηκαν και πάρα πολλά στοιχεία από τη μελωδικότητα των Europe, τα οποία μόνο τυχαία δεν ήταν αφού το μεγαλύτερο ποσοστό του project το αποτελούσαν πρώην (για την εποχή) μέλη του μεγάλου σουηδικού συγκροτήματος. Η καταλληλότερη φράση που συνοψίζει το ύφος τους και την οποία σας τη μεταφέρω αυτούσια όπως τη διάβασα είναι European Oriented Rock ή E.O.R.!!! Ο ποιοτικός χαρακτήρας της μουσικής τους βρήκε φωνή έκφρασης στο "Live and learn" ('95) και στο "Eye of the storm" ('96). Έτσι λοιπόν και το "Bad religion", το άλμπουμ που διαδέχτηκε το 1997 τα δύο προηγούμενα συνέχισε ακριβώς στον ίδιο δρόμο με πάρα πολύ καλές μουσικές δημιουργίες.

  Ο Nikolo Kotzev είναι ο ιθύνων νους πίσω από τους Brazen Abbot. Βιρτουόζος κιθαρίστας, εξαίρετος συνθέτης, ευφυής παραγωγός και δεξιοτέχνης βιολιστής, ο Βούλγαρος αυτός μουσικός στην πορεία της ζωής του εγκαταστάθηκε στη Φινλανδία κι έγινε Φινλανδός υπήκοος. Έχοντας μεγάλη λατρεία στους Τιτανοτεράστιους και ειδικότερα στο μαυροφορεμένο κιθαρίστα τους, το 1995 αποφάσισε να φορμάρει τους Brazen Abbot, ένα στουντιακό προϊόν το οποίο θα χαρακτηριζόταν από τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων στον τραγουδιστικό και μουσικό τομέα γενικότερα. Το "Live and learn" του 1995 θα περιλαμβάνει δυο πρώην μέλη των Europe και συγκεκριμένα τους Ian Haugland (drums) και Mic Michaeli (keyboards) ενώ ο John Leven (bass) θα εισχωρήσει ένα χρόνο αργότερα δηλαδή στο "Eye of the storm" του 1996, συμπληρώνοντας έτσι τη "ραχοκοκαλιά" του μεγαλύτερου σουηδικού ροκ συγκροτήματος. Αξίζει να αναφέρουμε πως στην πρώτη τους δισκογραφική δουλειά δεσπόζουν σε τρία τραγούδια οι φωνητικές αρετές του θρυλικού Glenn Hughes! Ο "αντικαταστάτης" του θα είναι ο πολύ αγαπητός Joe Lynn Turner με τον οποίο θα μοιραστούν ερμηνευτικούς ρόλους ο μοναδικός Goran Edman και ο χαρισματικός Thomas Vikstrom. Επειδή ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις, με αυτή τη "βαρβάτη" σύνθεση οι Brazen Abbot θα τριτώσουν το 1997 τις αξιόλογες κυκλοφορίες τους.
Το "Bad Religion" είναι ένας δίσκος ο οποίος βάζει κι αυτός ένα μικρό λιθαράκι στη διαιώνιση του αυθεντικού και πηγαίου μελωδικού κλασσικού ροκ. Η φορμαρισμένη φωνή του Joe Lynn Turner θα μπουκάρει στα ηχεία στο The whole world's crazy, ένα κομμάτι με πολύ όμορφη ενορχήστρωση και την κιθάρα του Kotzev να τιμάει τον μέντορα του. Ο Thomas Vikstrom, στην τραγουδάρα “Nightmares”, μας κολλάει στον τοίχο με το φοβερό ρεφρέν και παράλληλα ορίζεται το σημείο τομής των Rainbow με τους Europe. Ο Goran Edman είναι λατρεία!!! Φοβερή φωνή γενικότερα και ειδικότερα στο “Two of a kind”, όπου κάνει χρήση της blues χροιάς του, απλά δεν παίζεται! Το “I will rise again” που ακολουθεί είναι ένα κομμάτι που το κάθε μέλος συνεισφέρει μουσικά από τον τομέα του με κορυφαίο τον Nikolo Kotzev, ο οποίος στο σόλο του κατορθώνει να συνδυάσει τεχνική, μελωδία και συναίσθημα. Το “Day of the Eagle”, με τη φωνή του Goran Edman, είναι ένα δυναμικό τραγούδι το οποίο πυροδοτεί όλα τα "όπλα" του project βάζοντας στο παιχνίδι και το σόλο από...βιολί! Οι μελωδικοί ονειροπόλοι που αρέσκονται στις τρυφερές μουσικές στιγμές θα βρουν την μπαλάντα "We don't talk anymore" κάτι παραπάνω από εξαιρετική! Στο συγκεκριμένο τραγούδι μάλιστα, ο Thomas Vikstrom αποδεικνύει πόσο μεγάλος τραγουδιστής είναι. Ο δυναμισμός στο δίσκο θα επιστρέψει και πάλι με τα τραγούδια “Wings of a dream”, “Bad religion” (κομματάρα!), “Father to child” και “Empire of the Sun” για να έρθουμε και πάλι στη στιγμή που οι τόνοι θα πέσουν και η φωνή του Joe Lynn Turner θα μας χαϊδέψει τα αυτιά με το “Love is on our side”. Προσωπικά, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο τραγούδι αλλά και την ερμηνεία του Turner σαν μια από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα του. Ένα μουσικό ποίημα για όλους τους τελευταίους ρομαντικούς μαχητές! 
 Οι Brazen Abbot σίγουρα δεν είναι η μπάντα που "ανακάλυψε τον τροχό". Θεωρώ πως είναι ένα συγκρότημα το οποίο αξίζει την προσοχή μας αφού κατορθώνει σε κάθε δίσκο να παντρέψει με μία μοναδική μαεστρία τα κλασσικότροπα στοιχεία με τις μελωδικές φόρμες προσφέροντας ένα δελεαστικό πακέτο. Άσε που έχει έναν Joe Lynn Turner και έναν Goran Edman σε μεγάλες φόρμες!....
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

17/7/19/
 


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. hard rock θα το χαρακτηριζα ,που σε καποιες στιγμες δειχνει σαν να συνεχιζε το αλμπουμ straight between the eyes των rainbow (που για μενα ειναι πιθανως το καλυτερο τους ) . Μελωδικο ειναι οτιδηποτε μουσικο , και η μη μελωδια αποψη μελωδιας ειναι , εξου και υπαρχει και μελωδικο death metal , δεν νομιζω οτι το αλμπουμ αυτο αφορα την κατηγορια αυτη , οπως και αλλα αλμπουμ που παρουσιαστηκαν εδω ,φυσικα δεν απαγορευεται ουτε και κανεις θα το 'παρατηρησει' . . Αν εβαζα καποιο project που δεν ειναι melodic rock /aor στην κατηγορια των μελωδικων θα εβαζα τους place vendome .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό δείγμα μελωδικού hard rock/AOR!

    ΑπάντησηΔιαγραφή