Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ “ IN THE COURT OF CRIMSON KING” TΩΝ KING CRIMSON

 Η κυκλοφορία του πρώτου ιστορικού από κάθε άποψη άλμπουμ των King Crimson με τίτλο In  the Court of the Crimson King, άλλαξε πολλά πράγματα στην εξέλιξη του Rock. Αφ ενός, το περιεχόμενο έβαλε τις βάσεις του progressive rock και θεωρείται σαν ένας από τους 10 καλύτερους του είδους κι αφ ετέρου, το εξώφυλλο ήταν εξαιρετικά προχωρημένο για την εποχή του (1969) κι ιδιαίτερα γλαφυρό.
Εμπνευστής και σχεδιαστής του είναι ο ζωγράφος Barry Godber, ο οποίος όταν το σχεδίασε ήταν 23 ετών και είναι το μοναδικό εξώφυλλο που σχεδίασε.
“O Peter έφερε το εξώφυλλο για να το δω και το λάτρεψα αμέσως. Το πρόσωπο του ανθρώπου που εμφανίζεται στο εξώφυλλο είναι του Schizoid Man (σ.σ. στο άλμπουμ υπάρχει τραγούδι με τίτλο "21st Century Schizoid Man"), ενώ στο εσώφυλλο (το εξώφυλλο είναι διπλό, gatefold) η φιγούρα που εικονίζεται είναι ο Crimson King» λέει ο Robert Fripp, βασικός συνθέτης και κιθαρίστας του συγκροτήματος.
Το εσωτερικό του διπλού εξώφυλλου.
Το καταπληκτικό στο εξώφυλλο, είναι η ένταση, η αγωνία, ο τρόμος, χρησιμοποιείστε οποία λέξη θέλετε για να περιγράψετε την ένταση ο καλλιτέχνης, πράγμα το οποίο επιτυγχάνει. Δείτε με προσοχή την ένταση των ματιών του, το ορθάνοιχτο στόμα του, νομίζεις ότι ο Schizoid Man θέλει να ουρλιάξει.
Δυστυχώς ο Barry Godberέφυγε από τη ζωή τον επόμενο χρόνο, το 1970 από καρδιακή προσβολή.
 Σήμερα το πρωτότυπο βρίσκεται στο σαλόνι του Robert Fripp,ο οποίος με τη σειρά το ανακάλυψε σε μια αποθήκη της δισκογραφικής εταιρείας E.G. Records όπου φυλασσόταν για να μη το βλέπει ήλιος κι αλλοιωθούν τα χρώματα. 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
1/5/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου