RUSH – HEMISPHERES 40TH ANNIVERSARY

Ήταν Οκτώβριος του 1978 όταν κυκλοφορούσε το άλμπουμ των Rush, "Hemispheres" και να που πέρασαν 40 χρόνια από εκείνη την χρονιά κι επανακυκλοφορεί σε deluxe συσκευασία.
Το "Hemispheres"( Νο 47 Αμερική, Νο 14 Μ.Βρετανία) ήταν το 6ο άλμπουμ της δισκογραφίας του καναδέζικου συγκροτήματος και διαδέχτηκε το "A Farewell To Kings"(1977), έμεινε στην ιστορία κυρίως χάρη στα 2 μεγάλης διάρκειας τραγούδια του, το "Cygnus X-1" και το "La Villa Strangiato". Σύμφωνα με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος, Alex Lifeson, το "Hemispheres"είναι ένα από τα πιο δύσκολα άλμπουμ τους, τόσο από συνθετικής πλευράς όσο και παιξίματος.

Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.
Στο κομμάτι που καταλαμβάνει ολόκληρη πρώτη πλευρά του δίσκου, το επικό Cygnus X-1 Book II: Hemispheres, ο ταξιδευτής του διαστήματος που οι φίλοι των Rush γνώρισαν στo κλείσιμο της (προσφάτως επανεκδοθείσας) προηγούμενης δουλειάς των Rush, του εξαιρετικού A Farewell To Kings, ξεκινάει το Hemispheres, αφού έχει πέσει ήδη στην μαύρη τρύπα του Cygnus X-1.Από το επίπεδο της αστρονομίας περνάμε με ευφυή τρόπο στον μυστηριώδη, ακόμα και σήμερα, κόσμο του εγκεφάλου και των ημισφαιρίων του. Στην αρχαία Ελλάδα, η δημιουργικότητα και η επικράτηση των συναισθημάτων του αριστερού εγκεφάλου αποδόθηκε στον θεό Διόνυσο (θεός του κρασιού και της μέθης), ενώ τα χαρακτηριστικά του λόγου και της τάξης αποδίδονται στον Απόλλωνα - οι δυαδικότητες της ανθρώπινης φύσης που θεωρούνται ισότιμες και πολύτιμες για την ισορροπία του ανθρώπινου όντος. Η συναισθηματική εναντίον της γνωσιακής όψης του ανθρώπινου τρόπου σκέψης. Ο ακροατής αφού συστηθεί στους δύο θεούς, παρακολουθεί την αέναη μάχη τους, μέχρι που ο αστρο-ταξιδιώτης παρέμβει για να φέρει κοντά τους δύο αντιπάλους, και για αυτό οι Ολύμπιοι τον αποθεώνουν και τον ονομάζουν Κύκνο, ο θεός της ισορροπίας.
Η δεύτερη πλευρά του άλμπουμ ξεκινάει με το Circumnstances, μία αυτοβιογραφική αναφορά του drummer Neil Peart από τον καιρό που ζούσε στην Αγγλία, και την απογοήτευση του για την κατάληξη που είχε η παραμονή του εκεί.Μέχρι και γαλλικά ακούμε στο ρεφραίν, μην ξεχνάτε πως στον Καναδά ομιλούνται σαν δεύτερη γλώσσα. Το θέμα της επόμενης ιστορίας που ακούμε στο The Trees είναι πιο μεταφορικό, φαινομενικά εξιστορώντας την κόντρα μεταξύ βελανιδιών και σφενδάμων, ουσιαστικά όμως εικάζεται ότι περιγράφει το πως οι Καναδοί (ο σφένδαμος είναι το χαρακτηριστικό τους δέντρο) βλέπουν τις ΗΠΑ (που τους παρομοιάζει με βελανιδιές).
Το κομμάτι που κλείνει το άλμπουμ, το χαοτικό La Villa Strangiato, παρότι ορχηστρικό, αποτελεί κανονική ιστορία με υπόθεση και χαρακτήρες, εμπνευσμένο από εφιάλτες του Alex Lifeson. Πέρα από το γεγονός ότι αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό τις μουσικές αρετές των τριών μελών των Rush, η πολυπλοκότητα του είναι παροιμιώδης, με τον Lifeson να δηλώνει ότι τους πήρε περισσότερο χρόνο να ηχογραφήσουν το συγκεκριμένο κομμάτι, παρά το δεύτερο τους άλμπουμ Fly By Night! Παρεμπιπτόντως, η Villa Strangiato είναι αληθινή τοποθεσία στην Ιταλία, οικία του ευγενή Βαρώνου Strangiato.
Η καινούργια έκδοση του θα κυκλοφορήσει σε Super Deluxe Edition,  διπλό CD Deluxe Edition, βινύλιο LP Deluxe Edition και Deluxe Digital Edition. Η Super Deluxe Edition θα περιέχει 2 CDs, 1Blu-ray Audio disc και 3high-quality 180 γρμ βινύλιο. Το Blu-ray Audio disc θα περιέχει εκτός του audio, 4 bonus videos, τρία βιντεοσκοπημένα το 1978  σαν promo videos και το "La Villa Strangiato" βιντεοσκοπημένο στο Pinkpop με καινούργια επεξεργασία του ήχου του.
Η Super Deluxe Edition του "Hemispheres - 40th Anniversary" θα συνοδεύεται κι από 40σέλιδο ένθετο, το πρόγραμμα της βρετανικής περιοδείας του 1979, ένα εισιτήριο και μια αφίσα του Pinkpop, ένα VIP πάσο και ένα σιδερότυπο patch.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΑΝΙΔΗΣ


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου