ΠΡΙΝ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ LED ZEPPELIN ΠΑΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ LIVE

Αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την πρώτη live εμφάνιση των Led Zeppelin. Ενός συγκροτήματος που με τον ήχο του και την ποιότητά του άλλαξε τη ροή του rock, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά.
Ο Αλέξανδρος Ριχάρδος γυρνάει το χρόνο πίσω, όταν ο Jimmy Page ήταν περιζήτητος session κιθαρίστας, ο John Paul Jones εξαιρετικός ενορχηστρωτής και οι Robert Plant και John Bonham… άγνωστοι! Τότε που οι Keith Relf, Chris Dreja και Jim McCarty αποφάσισαν να ακυρώσουν τις εμφανίσεις τους στη Σκανδιναβία σαν Yardbirds και βέβαια τότε που χάριν αστειότητας ο Keith Moon τους είπε ότι πρέπει να ονομαστούν Lead ballon γιατί θα πάνε ..άπατοι.


Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.

Η ιστορία ξεκινάει…. 
Ήταν 24 Οκτωβρίου 1968 όταν οι Led Zeppelin έδωσαν την πρώτη συναυλία τους στο πανεπιστήμιο του Surrey. Σε εκείνη την ιστορική πρώτη εμφάνισή τους, έπαιξαν τα “Communication Breakdown,” “I Can't Quit You Baby,” “You Shook Me,” “Dazed & Confused,” “Babe I'm Gonna Leave You” και “How Many More Times” τραγούδια που σε λιγότερο από 3 μήνες εμφανίστηκαν στον πρώτο δίσκο τους.
Οι μουσικές αγγλικές εφημερίδες είχαν αρχίσει να δημοσιεύουν μικρά δελτία τύπου για το άγνωστο συγκρότημα, όπως ότι ο manager τους Peter Grant τους έκλεισε μια μικρή 6ήμερη περιοδεία στην Αμερική, ενώ το πρώτο άλμπουμ τους αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 1969.
Η ημερομηνία της 24 Οκτωβρίου είναι ιστορική για το μεγάλο συγκρότημα του blues rock γιατί ήταν η πρώτη εμφάνισή τους σαν Led Zeppelin ενώ ήδη είχαν παίξει αρκετές φορές σαν New Yardbirds. Οι Jimmy Page, John Bonham, Robert Plant και John Paul Jones, σχηματίστηκαν κατ’ ανάγκη για να καλύψουν το συμβόλαιο που άφησαν ανεκπλήρωτο οι Yardbirds για μια μικρή περιοδεία στη Σκανδιναβία. Τον Ιούλιο του 1968 έκαναν την τελευταία εμφάνισή τους στο Luton College του Bedfordshire και διαλύθηκαν αφήνοντας κάποιες ημερομηνίες που βάση συμβολαίου θα έπρεπε να εμφανιστούν. Έτσι οι Jim McCarty και Keith Relf (ντραμς και τραγούδι/φυσαρμόνικα αντίστοιχα στους Yarbirds) έδωσαν την άδεια στον κιθαρίστα Jimmy Page που τότε ήταν πολύ γνωστός session μουσικός μαζί με τον Chris Dreja (μπασίστα των Yardbirds) να συνεχίσουν  την περιοδεία σαν New Yardbirds με τον Dreja να έχει δικαιώματα του ονόματος. Για τη θέση τού τραγουδιστή, ο Page αρχικά επιλέγει τον Terry Reid αλλά αρνήθηκε και έτσι επέλεξε τον Robert Plant, τραγουδιστή των Band of Joy. O Plant πρότεινε για ντράμερ των John Bonham, ντράμερ των Band of Joy και ενώ το σχήμα φαινόταν έτοιμο, ο Chris Dreja φεύγει για να ασχοληθεί με τη φωτογραφία και έρχεται ο John Richard Baldwin με βαριά καρδιά γιατί έβγαζε αρκετά χρήματα κάνοντας ενορχηστρώσεις σε τραγουδιστές. Ήδη από το 1964 εργαζόταν για λογαριασμό της Decca Records κάνοντας ενορχηστρώσει αλλά και παίζοντας πλήκτρα και μπάσο σε καλλιτέχνες όπως Herman’s Hermit, Donovan (στα “Sunshine Superman”, “Hurdy Guardy Man” και “Mellow Yellow”), Rolling Stones (ενορχήστρωσε το She’s a Rainbow”) κι ακόμα Jeff Beck, Cat Stevens, Rod Stewart, Lulu, Shirely Bassey, Dusty Springfield κ.α. Η τελευταία ήταν αυτήν που τον πρότεινε  στον Page για τη θέση του μπασίστα. Έτσι ο John Richard Baldwin αλλάζει το όνομά του σε John  Paul Jones, δανειζόμενος το όνομά του από μια αφίσα της ομώνυμης ταινίας που είχε δει σε δρόμο του Παρισιού ο πρώην manager των Rolling Stones, Andrew Loog Oldham.

Την πρώτη πρόβα την έκαναν σε ένα χώρο κάτω από ένα δισκάδικο στην Gerrard Street του Λονδίνου παίζοντας το ‘Trian Kept- A – Rollin”. «Ήταν η πρώτη φορά που άκουγα τον Bonham να παίζει. Κατάλαβα ότι κάτι σπουδαίο ετοιμάζουμε  και ότι ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον” λέει ο Page. Πριν φύγουν για τις εμφανίσεις στη Σκανδιναβία, οι 4 μουσικοί έπαιξαν σαν session στο άλμπουμ του P.J. Proby, Three Week Hero και το τραγούδι "Jim's Blues" είναι το πρώτο όπου οι 4 μουσικοί ηχογράφησαν μαζί αλλά και η τελευταία σαν session μουσικοί. 
Το εξώφυλλο του δίσκου του P.J.Proby όπου παίζουν για πρώτη φορά οι 4 Led Zeppelin μαζί, πριν ηχογραφήσουν δικό τους κομμάτι!

Την πρώτη συναυλία τους σαν New Yardbirds την έδωσαν στις 7 Σεπτεμβρίου 1968 στο Gladsaxe Teen Clubs της Δανίας. Ένα μήνα αργότερα ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις του πρώτου άλμπουμ τους (διάβασε εδώ την ιστορία του εξώφυλλου και του Hindenburg) το οποίο ηχογραφήθηκε live στο studio.Οι ηχογραφήσεις του διήρκεσαν 9 ημέρες και όλα τα έξοδα καλύφθηκαν από τον Jimmy Page. Έως τότε, είχαν κρατήσει το όνομα New Yardbirds και δεν είχαν σκοπό να το άλλάξουν μέχρι την ημέρα που ο Chris Dreja (μπασίστας των Yardbirds) τους έστειλε εξώδικο ζητώντας τους να το αλλάξουν γιατί είχαν συμφωνήσει να κρατήσουν το New Yardbirds μόνο για να εκπληρώσουν τις εμφανίσεις στη Σκανδιναβία κι όχι να συνεχίσουν με αυτό. Ο χρυσόδετος τόμος της ιστορίας του rock μας θυμίζει ότι το όνομα Led Zeppelin τούς το έδωσε ο ντράμερ των Who, Keith Moone, λέγοντας τους ‘θα καταρριφθείτε σαν lead balloon’. Το συγκρότημα, με πρόταση του manager τους Peter Grant, έβγαλε εντελώς το 'a'  από τη λέξη lead και τη λέξη "balloon" την αντικατέστησε με τη λέξη zeppelin, που σύμφωνα με το δημοσιογράφο Keith Shadwick, συνδύαζε το heavy με το light!
 

Το Νοέμβριο του 1968 ο manager τους Peter Grant έκλεισε συμβόλαιο με την Atlantic Records λαμβάνοντας $143,000 για ένα άλμπουμ. Το νούμερο αυτό ήταν το μεγαλύτερο που είχε δοθεί έως τότε σε καινούργιο συγκρότημα!
Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν τούς έδωσε την επιταγή των 143.000$ η Atlantic, δεν τους είχε δει να παίζουν Live!!!! Το συμβόλαιο το οποίο είχε συντάξει ο Grant, έδινε στο συγκρότημα μια τεράστια αυτονομία για το πότε θα κυκλοφορούν δίσκο και πότε θα περιοδεύουν. Επίσης είχαν τον τελευταίο λόγο για το artwork του εξώφυλλου και πιο single θα επέλεγαν να κυκλοφορήσει, ενώ είχαν συστήσει δική τους εταιρεία που χειριζόταν τα εκδοτικά δικαιώματα, την Superhype.
Η ΤΑΙΝΙΑ JOHN PAUL JONES

Η ταινία John Paul Jones βγήκε στους κινηματογράφους το 1959. Γυρίστηκε στην Ισπανία σε σκηνοθεία και σενάριο του John Farrow. Πρωταγωνιστές ήταν οι Robert Stack, Marisa Pavan, Charles Coburn και η κόρη του σκηνοθέτημ, η Mia Farrow που πραγματοποίησε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση.
29/10/18
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου