ΨΑΞΕ ΨΑΞΕ, ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΣ. ΣΠΑΝΙA ΤΑΙΝΙΑ ΤΩΝ LED ZEPPELIN TOY 1970

Μια 30λεπτη έγχρωμη κινηματογραφημένη εμφάνιση των Led Zeppelin, στο φεστιβάλ του Bath το 1970, «ανακαλύφθηκε» στα αρχεία βρετανικού πανεπιστημίου! Το υλικό είναι σε καλή κατάσταση και θα δημοσιοποιηθεί την επέτειο των 50 χρόνων της ιστορίας του συγκροτήματος. Φυσικά το γεγονός ότι είναι πολύ παλιό, το κάνει να έχει μεγαλύτερη αξία. Το φεστιβάλ του Bath, που στην πραγματικότητα γινόταν στο Shepton Mallet, ονομαζόταν  Bath Festival of Blues and Progressive Music κι ήταν διήμερο φιλοξενώντας εκείνη τη χρονιά τους Led Zeppelin, Byrds, Santana, Johnny Winter, Canned Heat κ.α. παρουσία 20.000 θεατών.
Η συμφωνία που είχε κάνει ο manager των Led Zeppelin Peter Grant, με τον κινηματογραφιστή, Peter Whitehead, ήταν να κινηματογραφούσε την εμφάνιση του συγκροτήματος και συνέντευξη τους και να κυκλοφορoύσε στους κινηματογράφους. Όμως ο  Whiteheadκαθυστέρησε να φτάσει κι έχασε την άφιξη των Led Zeppelin με ελικόπτερο, το δε χειρότερο ήταν ότι η εμφάνισή τους έγινε με ήλιο με αποτέλεσμα να μην έχει στήσει σωστά τις κάμερες και μεγάλο μέρος να βγει σκούρο. Έτσι συγκρότημα και κινηματογραφιστής αποφάσισαν αν το ξεχάσουν…έως τη στιγμή που ο Steve Chibnall, καθηγητής του British Cinema στο Montford University που διαχειρίζεται το υλικό του Whitehead, ανακάλυψε την ταινία!
Ο Peter Whitehead, ο οποίος είναι εν ζωή, μετά την αποτυχημένη κινηματογράφηση του Bath, ξανασυνεργάστηκε με τους Led Zeppelin, σε εμφανίσεις τους στο Top of the Tops (κορυφαία  μουσική τηλεοπτική εκπομπή του BBC), ενώ «γύρισε» και την εμφάνισή τους στο Royal Albert Hall  το 1970. Επίσης δούλεψε και με τους Rolling Stones στο ντοκιμαντέρ “Charlie is my Darling”. Ο γιός του Whitehead λέει ότι σπάνια ο πατέρας του μιλούσε για αυτή τη δουλειά του και δεν θεωρούσε ότι μπορεί να έχει σήμερα αξία  κι να ενδιαφέρει τον κόσμο να τη δει. Τον ίδιο καλλιτεχνικά δεν τον ενδιέφερε καθόλου!
Ιστορικά, η εμφάνιση των Led Zeppelin στο Bath Festival ήταν πολύ σημαντική και θεωρείται μια από τις καλύτερες συναυλίες που έχουν δώσει! Το γεγονός ότι είναι πολύ σκοτεινό, με τα σημερινά τεχνικά μέσα ξεπερνιέται μάλλον εύκολα, ενώ ένα ακόμα πρόβλημα που έχει είναι η μη ύπαρξη ήχου, αλλά υπάρχει σε διαφορετικό κανάλι ο ήχος και μπορεί να περαστεί επάνω στην εικόνα!


ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ CLASSIC, HARD ROCK NEA
 



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου