UFO - PROFESSION OF VIOLENCE: ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΕΣ ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ ΤΩΝ UFO

Στο σημερινό «Έτσι γράφτηκε» θα διαβάσετε την ιστορία ενός από τα ομορφότερα τραγούδια των UFO, το Profession of Violence που φιλοξενείται στο 9ο άλμπουμ του συγκορτήματος, το The Wild, the Willing and the Innocent (1981). Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι το πρώτο που την παραγωγή έκανε το ίδιο το συγκρότημα ενώ το εξώφυλλο επιμελήθηκε-για ακόμα μια φορά-η Hipgnosis.
Τόσο οι UFO όσο κι όλα τα hard/heavy συγκροτήματα φημίζονται για τις μπαλάντες τους που είναι διαχρονικές. Οι UFO έχουν στο πλούσιο ρεπερτόριό τους δύο καταπληκτικές μπαλάντες, τα Try Me (από το άλμπουμ Light’s Out, 1977), Belladonna (από το No Heavy Petting, 1976) και το περί ου ο λόγος Profession Of Violence! Μόνο που το τελευταίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε single και για να είμαστε ειλικρινείς υπολείπεται σε δημοφιλία (σ.σ. ποτέ δεν μου άρεσε αυτή η λέξη) από τα άλλα δύο.
Ένα από τα δυνατά σημεία του τραγουδιού ή καλύτερα της σύνθεσης είναι το σόλο του Paul Chapman που γράφτηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Καραϊβική όταν το συγκρότημα ηχογραφούσε το προηγούμενο άλμπουμ του No Place to Run (1980)! “Είχα πάει στην παραλία με μια Ovation ακουστική κιθάρα και είχα μπει στο νερό μέχρι τα γόνατα όταν άρχισαν να παίζω αυτό το σόλο» λέει ο Chapman. “Είναι το πρώτο σόλο που έγραψα πριν έxω τη σύνθεση στα χέρια μου. Μόλις επέστρεψα στο δωμάτιο μου το ηχογράφησα σε ένα μαγνητόφωνο Revox και το έβαλα στον Phil Mogg να το ακούσει . Έβαλε τη μελωδία αφού άκουσε το σόλο που είχε γραφτεί πρώτο” συμπληρώνει.

O ντράμερ Andy Parker λέει ότι οι στίχοι προστέθηκαν αργότερα κι είναι εμπνευσμένοι από το βιβλίο του John Pearson, The Profession of Violence: The Rise and the Fall of the Kray Twins (1972).“Δεν θυμάμαι αν το δάνεισα στον Phil Mogg ή ήταν δικό του, αλλά όπως και να έχει η στίχοι είναι εμπνευσμένοι από αυτό το βιβλίο» λέει ο Parker. O Phil Mogg λέει σχετικά: “Διάβασα το βιβλίο και μου άρεσε πολύ ο τίτλος, απλά έβγαλα το The και κράτησα όλο το υπόλοιπο. Οι στίχοι είναι επηρεασμένοι από το βιβλίο αλλά όχι απόλυτα. Εξ’ άλλου το περιεχόμενο του είναι πολύ βίαιο».
Η μελωδία είναι ντυμένη με ορχήστρα που επιμελήθηκε ο τσελίστας Paul Buckmaster που στο παρελθόν δούλεψε με τον Elton John, Rolling Stones, David Bowie αλλά και Guns’n’Roses (στο Chinese Democracy).

  • To The Wild, the Willing and the Innocent συμπεριλήφθηκε στις remastered επανεκδόσεις της Chrysalis του 2009 με 3 bonus τραγούδια και πλούσιο ένθετο.
  • O Reggie και Ronald Kray ήταν διαβόητοι γκάνγκστερς του Λονδίνου της δεκαετίας του 60, φημισμένοι για την σκληρότητα τους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου