PROCOL HARUM- LIVE IN CONCERT WITH EDMONTON SYMPHONY ORCHESTRA (1972)

Στη στήλη «Τα καλύτερα live άλμπουμ» πολύ εύκολα μπορούν να παρουσιαστούν άλμπουμ που ανήκουν στο χώρο του rock, με την έννοια ότι οι λέξεις live και rock είναι πολύ κοντά. Τα live άλμπουμ των progressive συγκροτημάτων  θέλουν μεγαλύτερη ανάλυση και σίγουρα πολύ περισσότερη δουλειά από τον εκάστοτε γράφοντα αλλά κι από τον ακροατή. Τους Procol Harum, όσο κι αν προσπαθώ να αποφεύγω τις ταυτότητες, τους κατατάσσω στην κατηγορία art rock. Μια κατηγορία μόνοι τους και το αξίζουν.
Έχοντας μια καριέρα που ξεκινά από το καλοκαίρι της αγάπης και με μια τεράστια επιτυχία, το “A Whiter shade of Pale”, οι Procol Harum με τους στίχους του Keith Reid και τη φωνή του Gary Brooker παρουσίασαν μια σειρά τραγουδιών που χαρακτήρισαν την εποχή τους και έστησαν την καριέρα τους.
Η κυκλοφορία του Live In Concert with the Edmonton Symphony Orchestra, τους βρίσκει αμέσως μετά την κυκλοφορία του studio άλμπουμ τους Broken Barricades (1971) που ήταν το τελευταίο με τον Robin Trower στην κιθάρα. (Διαβάσε εδώ την ιστορία της πλούσιας καριέρας του).

 Έως τότε το συγκρότημα είχε 5 studio άλμπουμ και στις προθέσεις του δεν ήταν η ηχογράφηση ενός live άλμπουμ, μέχρι που ήλθε η πρόταση από με την Edmonton Symphony Orchestra του Καναδά να παίξουν και με τη συνοδεία της Da Camera Singers. Το συγκρότημα αποδέχτηκε την πρόταση που ήταν πολύ ενδιαφέρουσα γιατί έως τότε οι Deep Purple και οι Moody Blues είχαν ηχογραφήσει με ορχήστρα και το πείραμα είχε πολύ ενδιαφέρον. Ο Robin Trower έχει αποχωρίσει κι έχει αντικατασταθεί από τον Dave Ball ενώ τα υπόλοιπα μέλη ήταν οι Chris Copping πλήκτρα, Gary Brooker φωνή, πιάνο, Alan Cartwright μπάσο και B.J. Wilson ντραμς. Τα τραγούδια των Procol Harum δένουν εύκολα με τη ορχήστρα και οι ενορχηστρώσεις δεν χρειαζόντουσαν ιδιαίτερες αλλαγές. Ο Brooker επιμελήθηκε τις καινούργιες ενορχηστρώσεις και μια εβδομάδα πριν πετάξουν για τον Καναδά, πρότειναν στη δισκογραφική εταιρεία τους A&M την ιδέα η συναυλία να μαγνητοφωνηθεί και να κυκλοφορήσει σε άλμπουμ και κασέτα (σ.σ. τότε). Η όλη προετοιμασία δεν έγινε με τον καλύτερο τρόπο αφού οι ενορχηστρώσεις για το τραγούδι "Conquistador" γράφτηκαν στο αεροπλάνο. Το συγκρότημα πάτησε το πόδι του στον Καναδά και συγκεκριμένα στην Alberta μόλις μια ημέρα πριν τη συναυλία με το χρόνο να είναι ελάχιστος για πρόβες και συνεννοήσεις. Και δεν έφθαναν όλα αυτά, ο Brooker τσακώθηκε με το διευθυντή ορχήστρας και το κλίμα έγινε ακόμα πιο βαρύ.
Ακούγοντας το άλμπουμ, η live εκτέλεση του "Conquistador" κερδίζει αμέσως τον ακροατή γι αυτό και η κυκλοφορία του σε single γνώρισε επιτυχία ( Νο 22 Μ.Βρετανία, No 16 Αμερική). Το "Conquistador" έγινε μεγαλύτερη επιτυχία όταν επανακυκλοφόρησε το 1972 παρά όταν παρουσιάστηκε στο πρώτο άλμπουμ τους το 1967! Διάβασε εδώ την ιστορία του τραγουδιού.
Τα υπόλοιπα κομμάτια ακούγονται πιο βαριά και η ορχήστρα πιο μπροστά από το συγκρότημα και η ακρόαση του άλμπουμ πρέπει να γίνει κάτω από «ιδιαίτερες καταστάσεις» γι αυτό και στην εισαγωγή του άρθρου, διαχωρίζω τα progressive άλμπουμ με το συγκεκριμένο.  Γι αυτό και συνίσταται η ακρόασή του σε ακροατές που γνωρίζουν τον ήχο του συγκροτήματος!
Το οπισθόφυλλο του άλμπουμ
TRIVIA
  • Το Live In Concert with the Edmonton Symphony Orchestra είναι το μόνο άλμπουμ των Procol Harum που μπήκε στο Τοπ 10 της Αμερικής, φθάνοντας έως το Νο 5 και το μόνο που πούλησε περισσότερο από 500.000 δίσκους.  Στην Μ.Βρετανία το άλμπουμ δεν πήγε καλά εμπορικά, σταματώντας στο Νο 48!
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλα τα άλμπουμ που έχουν παρουσιαστεί στην ενότητα Τα Καλύτερα Live Αλμπουμ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
22/7/18


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Με συγκίνησε πολύ αυτό το άρθρο! Δεν το περίμενα, για νάμαι ειλικρινής, είναι -όπως λες Αλέξανδρε- λίγο μακριά απ' αυτό που φαντάζεται κανείς, όταν μιλάμε για live!
    Ισχύει επίσης 100% αυτό που λες: Όποιος έχει ακούσει το Conquistador απ' αυτό το άλμπουμ, βρίσκει την original εκτέλεση υποτονική!
    Εύχομαι κι ελπίζω σε ανάλογες εκπλήξεις στο μέλλον ... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή