WARRANT: ΜΙΑ KΑΤΕΒΑΣΜΕΝΗ ΑΦΙΣΑ ΔΕΙΧΝΕΙ TO ΜΕΛΛΟΝ!

Οι Warrant ανήκουν στη γενιά των αμερικάνικων συγκροτημάτων που γνώρισαν επιτυχία τη »δύσκολη» εποχή, δηλαδή μετά το 1988 όταν το grunge είχε αρχίσει να σαρώνει. Σας προτείνω να διαβάσετε το άρθρο Η καταραμένη τριετία 1988-1991 (πατήστε εδώ ένα άρθρο αφιερωμένο στα sleaze/melodic συγκροτήματα που εμφανίστηκαν μετά το 1988) για να θυμηθείτε τι έγινε τότε και πως άλλαξε η μουσική.
Η ιστορία όμως έγραψε δίπλα στο όνομα των Warrant, τρεις τεράστιες επιτυχίες: Τα “Cherry Pie (No 10 Αμερική), “I saw Red” (Νο 10 Αμερική) και “Heaven” (Νο2 Αμερική). Τα “Cherry Pie και “Heaven” ήταν μεγάλες επιτυχίες και στη χώρα μας, το “I saw Red” δεν «πέρασε». Αν και ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η ιστορία των Warrant τελειώνει με τους πρώτους τρεις δίσκους, όπως θα διαβάσετε στο άρθρο που ακολουθεί, η ιστορία τους φθάνει έως τις ημέρες μας!
Το συγκρότημα ξεκίνησε το 1984 και αρχικά ηχογράφησαν ένα demo που έδωσαν στην εταιρεία του Prince, Paisley Park Records για να υπογράψουν τελικά στην Columbia. Mε το πρώτο άλμπουμ τους Dirty Rotten Filthy Stinking Rich (1989, Νο 10 Αμερική) κατάφεραν να μπουν αμέσως στο χάρτη του sleaze/melodic rock. Με εξώφυλλο ένα γκροτέσκο  αδηφάγο manager, το Dirty Rotten Filthy Stinking Rich έβγαλε 4 singles με πιο πετυχημένο το “Heaven’. Πρώτο single που επέλεξαν να κυκλοφορήσουν ήταν το Down Boys (Νο 27 Αμερική) για να ακολουθήσει το πολύ πετυχημένο “Heaven” που εκτόξευσε δίσκο και συγκρότημα.  Το τραγούδι έχει μια περίεργη δισκογραφική ιστορία αφού οι πρώτες 250.000 που τυπώθηκαν, περιέχουν την αρχική ηχογράφηση που έκανε το συγκρότημα, ενώ μετά από πρόταση της εταιρείας, το ξαναηχογράφησαν με καλύτερη παραγωγη.
Το δεύτερο άλμπουμ τους Cherry Pie (1990, Νο 7 Αμερική) ήταν ακόμα πιο πετυχημένο από το πρώτο και πέραν των 2 πολύ πετυχημένων singles που έβγαλε, έδωσε ένα πεντακάθαρο στίγμα του συγκροτήματος και του ήχου του. Βέβαια ακούστηκαν κάποιες περίεργες ιστορίες, όπως ότι οι δύο κιθαρίστες του συγκροτήματος, Erik Turner και Joey Allen δεν έπαιξαν νότα κι ότι τα κιθαριστικά μέρη ηχογραφήθηκαν από τον session κιθαρίστα Mike Slammer των Streets! Αν και οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, το 1998 η γυναίκα του Slammer τις επιβεβαίωσε όπως κι ο παραγωγός Beau Hill!
Ο Hill συγκεκριμένα είπε ότι τα κιθαριστικά μέρη και τα σόλο ήταν πολύ αδύνατα και κάλεσε τον Slammer να τα ξαναπαίξει!
Οι Warrant είναι ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα του είδους. Όμορφα αγόρια, εντυπωσιακός (σ.σ. στην εμφάνιση) τραγουδιστής που τραβάει τα κορίτσια σαν μαγνήτης, και στίχοι ερωτικοί, σεξουαλικοί, που απευθύνονται σε έφηβους, στοιχεία για μια εφήμερη επιτυχία.


 Εκείνο που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι η μεγάλη επιτυχία τους "Cherry Pie", είναι αφιερωμένη στον τότε Πρόεδρο της Sony Music, Don Ienner ο οποίος όταν άκουσε τα τραγούδια του δεύτερου άλμπουμ τους, τους είπε ότι λείπει η επιτυχία (hit single), το τραγούδι που θα οδηγούσε το δίσκο στην επιτυχία. Ο Jani Lane μέσα σε 15 λεπτά έγραψε τους στίχους του "Cherry Pie", ενώ τα υπόλοιπα μέλη είχαν φύγει διακοπές αφού είχαν παραδώσει όλα τα τραγούδια.  Ο μπασίστας  Jerry Dixon κι ο κιθαρίστας Joey Allen έπαιρναν μέρος σε ένα φιλανθρωπικό αγώνα golf στο Denver, όταν τους τηλεφώνησε ο Lane  να γυρίσουν για να γράψουν τη μουσική για τους στίχους του, που τελικά μετουσιώθηκαν στο "Cherry Pie".  Οι στίχοι που είναι καθαρά σεξουαλικού περιεχομένου, το καταπληκτικό video, το εξώφυλλο του δίσκου (διάβασε εδώ την ιστορία του), έφερε το τραγούδι μέσα στο heavy airpaly του MTV αλλά και των ραδιοφωνικών σταθμών.
Το μοντέλο που εικονίζεται στο εξώφυλλο αλλά παίζει και στο δίσκο είναι η Bobbie Brown την οποία ο Jani Lane παντρεύτηκε το 1991.

Δεύτερο single από το Cherry Pie ήταν το "I Saw Red" μια power μπαλάντα με στίχους εμπνευσμένους από μια πραγματική ερωτική ιστορία προδοσίας, που έζησε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Jani Lane, όταν ο καλύτερος φίλος του τα έφτιαξε με την κοπέλα του και μάλιστα την εποχή που ηχογραφούσαν το δεύτερο άλμπουμ τους! Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο οι ηχογραφήσεις διεκόπησαν κι ο Lane νοσηλεύτηκε με νευρικό κλονισμό. Πάντως το ξεπέρασε γρήγορα αφού κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του video τα έφτιαξε με το μοντέλο Bobbie Brown!
Το "Uncle Tom's Cabin" (Νο 78 Αμερική) ήταν το τρίτο single από το Cherry Pie και πήρε τον τίτλο του από το ομότιτλο βιβλίο της Harriet Beccher Stowe και οι στίχοι του περιγράφουν την ιστορία ενός μάρτυρα σε μια διπλή δολοφονία με προεκτάσεις στο ρατσισμό με το video να είναι γυρισμένο στην Louisiana.
Το συγκρότημα έχει πια εκτοξευτεί ενώ ο Jani Lane είναι ένας από τους κορυφαίους τραγουδιστές της γενιάς του αλλά και του sleaze/melodic rock.
Η κυκλοφορία του Dog Eat Dog (1992, Νο 25 Αμερική) βρίσκει το συγκρότημα μέσα στο μάτι του grunge. Το άλμπουμ γίνεται χρυσό αλλά σίγουρα δεν φθάνει την επιτυχία των 2 πρώτων, με τον ήχο τους να είναι σκληρότερος. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει στην Αμερική. Ραδιοσταθμοί, MTV, καταστήματα δίσκων και φυσικά δισκογραφικές εταιρείες προβάλλουν τα συγκροτήματα του grunge. Χαρακτηριστικό είναι το απίστευτο γεγονός που έζησε ο Jani Lane όταν πήγε στα γραφεία της Columbia Records στο Los Angeles και διαπίστωσε ότι η αφίσα τους στην είσοδο των γραφείων είχε αντικατασταθεί από μια άλλη αφίσα, αυτή των Alice in Chains!!!! Αν και η πτώση έχει αρχίσει, το συγκρότημα εξακολουθεί έως το 2001 να κυκλοφορεί σταθερά δίσκους αλλά με το ύφος τους να έχει αλλάξει  προς το…grunge κάτι που δεν δέχτηκαν ούτε οι οπαδοί τους αλλά κι ούτε οι fans του grunge.
Ο JANI LANE ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ
Στις 11 Αυγούστου 2011 η αστυνομία του Los Angeles ανακοινώνει το θάνατο του εξ αιτίας κατανάλωσης αλκοόλ. Το Born Again (2006) ήταν το τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησε με τους Warrant και στο επόμενο, το Rockaholic (2011) τον αντικατέστησε o Robert Mason. Αρχικά είχε αντικατασταθεί από τον Jaime St. James των Black’n’Blue, επέστρεψε για να αποχωρήσει οριστικά και να τον αντικαταστήσει ο Mason. Τελευταίο άλμπουμ τους είναι το Louder Harder Faster (2017). Η προσωπικότητα του Lane δέθηκε με τους Warrant και σίγουρα όλοι μας, όταν λέμε Warrant, στο μυαλό μας φέρνουμε τις μεγάλες επιτυχίες από τα πρώτα δύο αξεπέραστα άλμπουμ.
 
TRIVIA
  • Σε περισσότερα από 10.000.000 αντίτυπα έχουν πουλήσει συνολικά οι δίσκοι τους στην Αμερική.
  • Στο Dirty Rotten Filthy Stinking Rich πλήκτρα και φωνητικά κάνει ο παραγωγός Beau Hill.
  • Το "Heaven" αρχικά είχε ηχογραφηθεί από το προηγούμενο συγκρότημα του Jani Lane, Plain Lane!
  • Το τραγούδι "Train, Train" από το δεύτερο άλμπουμ τους είναι διασκευή του τραγουδιού των Blackfoot.
  • Το σόλο στο “Cherry Pie” είναι του κιθαρίστα των Poison, C.C. DeVille.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Dirty Rotten Filthy Stinking Rich (1989)
Cherry Pie (1990)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου