ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΟΥΒΟ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών ο Γιάννης Κουτουβός μετά από καρδιακή ανακοπή. Ο Γιάννης  τη δεκαετία του 80 εργαζόταν στο ξένο ρεπερτόριο της ΕΜΙ, στην χρυσή εποχή του heavy metal και βοήθησε σημαντικά στην καθιέρωση και στη χώρα μας ονομάτων όπως Saxon, Iron Maiden, Queensryche και Scorpions παίζοντας πολύ μεγάλο ρόλο και στις μεγάλες πωλήσεις που πραγματοποίησαν. Επιμελήθηκε πολλές συλλογές, με σημαντικότερες το Best of Saxon (1984 μαζί με τον Μάνο Ξυδού) και το Best Whitesnake (1987 μαζί με τον Μάνο Ξυδού) που και οι δύο συλλογές κυκλοφόρησαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η συλλογή των Saxon κυκλοφόρησε και στην Μ.Βρετανία με κείμενο του δημοσιογράφου Dave Ling (τότε έγραφε στο περιοδικό Raw, αργότερα στο Classic Rock), ενώ το Best των Whitesnake είναι η μοναδική συλλογή του συγκροτήματος  που περιέχει το Only my Soul!!! H στενή του επαγγελματική σχέση με τον ιδιοκτήτη του ιστορικού rock club, Victoria ήταν αυτή που έφερε τους Saxon αλλά και τους Iron Maiden στο υπόγειο του μαγαζιού εν μέσω αποθέωσης από το κοινό που είχε κατακλίσει το μαγαζί!
Το1987 υπέγραψε στην EMI τους Spitfire και τον πρώτο καιρό δούλεψε μαζί τους σαν manager κλείνοντας συναυλίες, εμφανίσεις στην τηλεόραση και προωθώντας το δίσκο τους. Στην πορεία παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στη σχέσης  του με αποτέλεσμα να έλθει σε μεγάλη ρήξη με τον Ηλία Λογγινίδη και στην ταινία του συγκροτήματος Back to Zeroς, o Λογγινίδης καταθέτει την άποψή του για τη σχέση τους.
Ο Γιάννης επιμελήθηκε και παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη heavy εκπομπή στο επίσημο ραδιόφωνο (δεν αναφέρομαι στους ερασιτεχνικούς σταθμούς) από τον Αθήνα 9,84 (σ.σ. δεν θυμάμαι τον τίτλο της εκπομπής, όποιος τον θυμάται ας τον στείλει), παροπυσίασε την τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΤ1, "Στο ρυθμό της Νεολαίας" και έγραφε στο περιοδικό άγόρι. Όπως σημείωσε στα σχόλια ο Hercules Kanellos είχε εκδόσει ένα λεύκωμα για τους Iron Maiden το οποίο είναι συλλεκτικό, ενώ ο Δημήτρης Αναγνωστού και πάλι μέσω των σχολιών μου θύμισε ότι έγραφε στα πρώτα τεύχη του Metal Invader.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά του στο χώρο του ελληνικού metal ήταν η πίεση που εξάσκεισε στον εκδότη soft porno περιοδικών Άρη Γκρίτζαλη να εκδώσουν το Heavy Metal! Ο Γιάννης κυριολεκτικά έβγαλε  τα πρώτα τεύχη μόνος του, γράφοντας τα κείμενα και κόβοντας φωτογραφίες από τα ξένα περιοδικά. Μετά την αποχώρησή του το περιοδικό συνέχισε, μετεξελίχθηκε σε Metal Hammer & Heavy Metal και εξακολουθεί να κυκλοφορεί έχοντας κλείσει 30χρόνια κυκλοφορίας.
Το 1992 αποχώρησε από την EMI κι ασχολήθηκε με ένα studioπου έφταιξε στην περιοχή του Αιγάλεω αλλά και εργαζόμενος σαν manager τόσο στον Λευτέρη Πανταζή όσο και στα Κίτρινα Ποδήλατα.
Tο 1967 στην Αγία Βαρβάρα, στο Αιγάλεω, ακόμα μαθητής στο γυμνάσιο σχημάτισε τους "Mini Boys", όπου έπαιζε μπάσο και τραγουδούσε  κι αργότερα τους "Gravel". To 2005 ήταν μέλος των "Κόρη" όπου κυκλοφόρησαν το cd "'Ενα Αεροπλάνο Ανεβαίνει Στη Σελήνη".
Σκεφτείτε πόσοι από εσάς μάθατε το Heavy metal και όλα τα συγκροτήματα από τις εκπομπέςτου Γιάννη και θα καταλάβαιτε πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στη διάδοσή του!
Με τον Γιάννη δεν είμαστε φίλοι αλλά εκτιμούσα τη δουλειά του τόσο στην EMI όσο και στα πρώτα τεύχη του περιοδικού Heavy Metal. Όπως τον γνώρισα, ήταν πολύ απλός και ρομαντικός. Δεν θα ξεχάσω μια επίσκεψη του, την εποχή που εργαζόταν στην EMI     στα γραφεία της CBS, όπου τότε εργαζόμουν, όπου μας συνάντησε όλους στο γραφείο του Υπεύθυνου Marketing Ξένου ρεπερτορίου Μίλτου Καρατζά να ακούμε το πρώτο δείγμα που μας είχαν στείλει του Final Countdown των Europe. Έως τότε δεν είχαμε κυκλοφορήσει ούτε εισαγωγής τους δίσκους τους και βέβαια μόλις το ακούσαμε καταλάβαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ξεχωριστό κομμάτι αλλά και δίσκο. Επειδή όμως δεν τους ήξερε το ελληνικό κοινό, αλλά και το ευρωπαϊκό, αποφασίσαμε να το κυκλοφορήσουμε αρχικά σαν LED (Limited Edition) τυπώνοντας 600 κομμάτια κι αν πήγαινε καλά, το ξανατυπώναμε.  Στο διάδρομο, από το γραφείο του Μίλτου προς το δικό μου, ο Γιάννης μου λέει» αυτό θα γίνει μεγάλη επιτυχία».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Υ.Γ. Ο καλόςφίλος Σταύρος Κουβέλας με ενημέρωσε ότι η εκπομπή του Γιάννη στον 984 λεγόταν Metal Shock. Κι όπως έγραψε στο facebook o Κυριάκος Κοντατάκης ξεκινούσε την εκπομπή με το Prisoner των Iron Maiden "We want information..information".
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. να πουμε οτι Best of Saxon βγηκε το '84 και οχι το '91 οταν η μπαντα ειχε φυγει απο την Carrere..Ο εκλιπων ειχε επιμεληθει και μια εκδοση ενος βιβλιου -λευκωματος για τους Maiden οταν ειχε ηδη εγκταλειψει το περιοδικο Η.Μ. Επισης τα πρωτα χρονια του Mad TV ειχε δικη του εκπομπη,σαφως καλυτερη απο αυτα που ακολουθησαν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eπίσης εάν δεν απατώμαι ο εκλιπών έγραφε στα πρώτα τεύχη του περιοδικού Metal Invader (circa 1996).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης να συμπληρώσω το υπερσυλλεκτικοτ κουτί MaidenMania και το Live+One, με extra κομμάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το maiden mania πραγματι ειχε 5 δωδεκαιντσα των iron maiden σε ελληνικη κοπη, και το +plus one που ομως μια εκδοση του, προυπηρχε απο το 81. (εκδοση με ιδιο εξωφυλλο και τιτλο -διαφορετικο οπισθοφυλλο και λιγοτερα κομματια, απο την EMI TOSHIBA Ιαπωνιας)

      Διαγραφή
  4. Το βιβλίο του για τους Maiden το έχω.
    Είχε μεσολαβήσει τον Απρίλιο του1983 για να έρθουν οι Bruce και Adrian από Maiden για promo του "Piece of mind".
    Επίσης έχω ακόμα κασέτες με αποσπάσματά από την εκπομπή του που είχα ηχογραφησει πίσω στα 1988.
    Θα τα ψηφιοποιησω κάποια στιγμή για τα ανεβάσω YouTube.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντίο στον Γιάννη, έναν από τους πρωτοπόρους στον τομέα του και μια από τις -cult πλέον- μορφές των '80s. Στενοχωριέμαι πολύ που φεύγουν οι «δάσκαλοί» μας άλλα έτσι είναι η ζωή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή