HAPPY CHRISTMAS (WAR IS OVER) – JOHN & YOKO / PLASTIC ONO BAND

Βρισκόμαστε στην Ν. Υόρκη αρχές Οκτώβρη του 1971. Στη σουίτα του  17ο ορόφου του St.Regis Hotel βρίσκονται ο John Lennon, το πρώην σκαθάρι, με τη γυναίκα του Yoko Ono. O Lennon είναι καθισμένος μπροστά από μια γραφομηχανή στο υπνοδωμάτιο του διαμερίσματος και μαθαίνει να δακτυλογραφεί. Ο χώρος του διαμερίσματος φορτωμένος με κιθάρες, βιβλία,  σημειωματάρια και ..άπειρους δίσκους του Elvis προδίδει μια δημιουργική ακαταστασία. Εκεί, με μία ακουστική κιθάρα ηχογραφείται  το πρώτο demo και γράφονται οι πρώτοι στίχοι του Happy Xmas (War is Over).
Περίπου δύο χρόνια νωρίτερα, και ενώ ο πόλεμος του Βιετνάμ βρισκόταν σε εξέλιξη, το ζευγάρι είχε ξεκινήσει μία τεράστια αντιπολεμική καμπάνια αναρτώντας διαφημιστικές πινακίδες σε 12 μεγάλες πόλεις σε διαφορετικά μέρη του κόσμου με το περιεχόμενο "WAR IS OVER! If You Want It – Happy Christmas from John & Yoko”, ενώ λίγους μήνες αργότερα πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο ιδιαίτερες διαμαρτυρίες που έχουν γίνει ποτέ: το πασίγνωστο Bed In, το οποίο ήταν μία διαμαρτυρία υπέρ της ειρήνης, διάρκειας δύο εβδομάδων. Σκοπός του ζευγαριού ήταν η προώθηση της ειρήνης αλλά και των μη βίαιων τρόπων διαμαρτυρίας. Με την ευκαιρία της τεράστιας δημοσιότητας του γαμήλιου ταξιδιού τους στο Άμστερνταμ και ξαπλωμένοι στο κρεβάτι του ξενοδοχείου Hilton, κάλεσαν τους δημοσιογράφους να απαθανατήσουν το γεγονός και να τους κάνουν ερωτήσεις. Το ίδιο εγχείρημα επαναλήφθηκε λίγους μήνες αργότερα στις Μπαχάμες και το Μόντρεαλ. Συνθήματα κατά του πολέμου του Βιετνάμ και υπέρ της ειρήνης κοσμούσαν τους τοίχους και εκεί γράφτηκε ένα άλλο διάσημο τραγούδι, το ‘Give Peace a Chance’.


Συνεχίζοντας τη δράση του στα ίδια πλαίσια, ο Lennon μέσα από το ‘Happy Xmas (War is Over)’  επιδίωξε για άλλη μια φορά να αφυπνίσει το κοινό για την ευθύνη που φέρει ο καθένας μας για ό,τι  συμβαίνει, αλλά και να τονίσει τη δύναμη της ομαδικής  κινητοποίησης και της αλληλεγγύης. Όπως εξάλλου είχε διαπιστώσει μετά την τεράστια επιτυχία του Imagine, ο κόσμος αποδέχεται ευκολότερα ένα πολιτικό μήνυμα, όταν αυτό είναι ‘πασπαλισμένο με ζάχαρη’. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ζάχαρη (ή μάλλον το μέλι αν κρατήσουμε την αγγλική έκφραση) είναι τα Χριστούγεννα, τα οποία αποτελούν σταθερό πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους. Παραταύτα, ο  Lennon ξεπερνά το σκόπελο της κοινοτυπίας και μέσα από ένα απλό σλόγκαν περνά το μήνυμά του. (Να θυμίσουμε εδώ ότι αυτή η αντίθεσή του με το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ είχε σαν αποτέλεσμα να θεωρείται ο Lennon ανεπιθύμητος από τις Αρχές και να παρακολουθείται στενά από το FBI ως εθνική απειλή).
Επιστρέφουμε στο τραγούδι και την ηχογράφησή του, η οποία πραγματοποιήθηκε ένα Κυριακάτικο απόγευμα στα τέλη Οκτωβρίου του ‘71 στο Record Plant Studio της Ν. Υόρκης  και σε παραγωγή του διάσημου Phil Spector - όπως και στα δύο προηγούμενα άλμπουμ του Lennon.


Ένα ζήτημα που απασχόλησε τον Lennon ήταν ποιος θα έπαιζε πρώτη κιθάρα στο κομμάτι. Ο ίδιος απέφευγε να το κάνει καθώς αισθανόταν ανασφαλής, όσον αφορά τις ικανότητές του στην κιθάρα. Όπως έλεγε, ‘Θα προσλάβουμε κάποιο πιτσιρικά που θα μπει και θα μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό’, ‘δεν πρόκειται να παίξω πρώτη κιθάρα, είμαι απλά ερασιτέχνης’. Μάλιστα, ανέφερε  το όνομα του Roy Buchanan, ο οποίος είχε αποκτήσει σπουδαία φήμη στους μουσικούς κύκλους παρότι ο ίδιος δεν τον είχε ακούσει να παίζει.
Αρχικά λοιπόν, είχε προτείνει στον  Eric Clapton, o οποίος όμως τότε δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση λόγω της εξάρτησής του από την ηρωίνη και δεν του απάντησε καν (να θυμίσουμε εδώ ότι στο Κονσέρτο για το Bangladesh τον Αύγουστο του ’71 είχε καταρρεύσει επί σκηνής).
Τελικά πήρε 5 κιθαρίστες και πρώτη κιθάρα μπήκε ο σπουδαίος Hugh McCracken που είχε παίξει στο Ram του Paul MacCartney, στοιχείο βέβαια που έπαιξε ρόλο στην επιλογή του.
O Spector, αφού ξεπέρασε κάποιες αρχικές αντιρρήσεις καθώς το τραγούδι του θύμιζε έντονα μία παλαιότερη επιτυχία των Paris Sisters, αλλά και τo αγγλικό παραδοσιακό ‘Skewball’, είχε το γενικό πρόσταγμα και φρόντισε να φέρει μαζί του την παιδική χορωδία του Harlem, αποτελούμενη από 30 παιδάκια 4 έως 12 ετών, τα οποία προσπαθούσαν να μάθουν τους στίχους από τον πίνακα όπου ο Lennon και η Υοκο Οno τους είχαν γράψει. Ο χρόνος ήταν συγκεκριμένος και η ηχογράφηση έπρεπε να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς η χορωδία έπρεπε να πάει νωρίς για ύπνο! Ανάμεσά σε όλους τους εμπλεκόμενους, αγχωμένες μαμάδες έφτιαχναν κοτσιδάκια της τελευταίας στιγμής στα παιδιά τους και κρυφοκοίταζαν το διάσημο πρώην σκαθάρι, την ίδια ώρα που ο Spector γκρίνιαζε για τα αποτελέσματα του καπνίσματος στη φωνή του Lennon και ο τελευταίος προσπαθούσε να εμπνεύσει κατάλληλα τους κιθαρίστες: σκεφτείτε ότι είναι Χριστούγεννα τους είπε, και όταν κάποιος αντέτεινε ότι .. είναι Εβραίος, του πρότεινε να σκεφτεί ότι είναι τα γενέθλιά του! Το εξώφυλλο του αμερικάνικου single που βλέπετε στη φωτογραφία είναι από τη χορωδία από την κοινότητα του Harlem γι αυτό κι όλα τα παιδάκια είναι μαύρα!
Το τραγούδι ξεκινά με Χριστουγεννιάτικες Ευχές στα παιδιά του ζευγαριού από προηγούμενους γάμους: η Οno ακούγεται να ψιθυρίζει, ‘Happy Christmas Kyoko’ και ο Lennon ψιθυρίζει  ‘Ηappy Christmas Julian’, ενώ η χορωδία καθόλη τη διάρκεια του τραγουδιού, τραγουδά ‘War is over if you want it, War is over now’.


Στην Αμερική το ‘Ηappy Xmas (War is Over) κυκλοφόρησε σε 7ιντσο single και με διαφανές πράσινο χρώμα σε δύο παραλλαγές, εκ των οποίων η μία έδειχνε το πρόσωπο του Lennon μέσα από 5 διαδοχικά στάδια να μετατρέπεται σε εκείνο της Οno. Η δε πρώτη εμφάνιση του τραγουδιού σε άλμπουμ ήταν κάποιους μήνες αργότερα στο Shaved Fish, τη μοναδική συλλογή σόλο ηχογραφήσεων του Lennon που κυκλοφόρησε όσο ήταν εν ζωή ο καλλιτέχνης.
Η κυκλοφορία του single στις ΗΠΑ έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου του 1971 και ως εκ τούτου δεν πρόλαβε  να κάνει τη μεγάλη Χριστουγεννιάτικη επιτυχία (Νο 36). Στη Βρετανία, από την άλλη, νομικά κωλύματα καθυστέρησαν την κυκλοφορία του μέχρι το Νοέμβριο του ’72 οπότε και έγινε αμέσως επιτυχία και έφθασε μέχρι το Νο.4 των singles, ενώ ξανανέβηκε στα charts στο Νο.2 (πίσω από το Imagine) το Δεκέμβρη του 1980 με τη δολοφονία του Lennon, όπου και παρέμεινε για 9 βδομάδες.
Κατά καιρούς έχει συμπεριληφθεί σε πολυάριθμες συλλογές και έχει γνωρίσει πολλές δεύτερες εκτελέσεις. Οι πιο πετυχημένες εμπορικά ήταν αυτή της Sarah McLachlan τον Οκτώβρη του 2006 και των Fray τον ακόλουθο Δεκέμβρη. Άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες που διασκεύασαν το τραγούδι και το συμπεριέλαβαν σε χριστουγεννιάτικες συλλογές ήταν ο Neil Diamond, η Diana Ross, η Carlie Simon,  οι Μoody Blues, οι REO Speedwagon, ο Tommy Shaw με τους Steve Lukather και Marco Mendoza κ.α.
Μέχρι σήμερα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και λίγοι είναι εκείνοι πλέον που το συνδέουν με τον πόλεμο. Οι γνώστες θεωρούν ότι το αρχικό μήνυμα έχει χαθεί, όμως αν σκεφτούμε καλύτερα θα καταλάβουμε ότι το μήνυμα ήταν και θα είναι πάντα συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα, την πιο μεγάλη γιορτή ειρήνης και αγάπης.
Καλά Χριστούγεννα – όπου κι αν είστε, να περνάτε καλά!
ZIGGY STARDUST
20/12/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου