Ten Years After - I'd Love to Change the World

Το "I'd Love to Change the World" είναι ένα τραγούδι του βρετανικού blues rock συγκροτήματος Ten Years After κι είναι το βασικό single από το άλμπουμ A Space in Time του 1971. Σύνθεση κι ερμηνεία από τον κιθαρίστα τους Alvin Lee (1944 – 2013), το "I'd Love to Change the World" είναι το μοναδικό τραγούδι τους που μπήκε στα Top 40 του αμερικάνικου chart (No 40) και βέβαια το πιο δημοφιλές τους. Με το που κυκλοφόρησε παιζόταν αδιάλειπτα  τόσο στα FM όσο και στα ΑΜ, πράγμα σπάνιο εκείνη την εποχή.
Τα μουσικά και κυρίως τα ηλεκτρικά μέρη του κομματιού, έλαβαν πολύ καλές κριτικές, ενώ ειπώθηκε ότι εάν υπήρχε ένα μόνο τραγούδι για να περιγράψει την περιρρέουσα  ατμόσφαιρα το 1969-70, τότε ήταν αυτό.

Το θέμα κινείται γύρω από την παγκόσμια κοινότητα που τελεί σε σύγχυση, και καλύπτει διαφορετικά κοινωνικά ζητήματα καταλήγοντας στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ωστόσο, άθελα του, έχει δημιουργήσει αντικρουόμενα αισθήματα και έχει κατηγορηθεί για τους στίχους του καθώς από τη μία εκφράζει μία συντηρητική έως και ομοφοβική στάση (everywhere is freaks and hairies, dykes and fairies, tell me where is sanity), προβαίνει σε αφελείς υπεραπλουστεύσεις (tax the rich – feed the poor) ή πέφτει σε απίστευτες στιχουργικές ευκολίες (life is funny, skies are sunny, bees make honey, who needs money).

Ο ίδιος ο Alvin Lee, όσο ήταν εν ζωή, δήλωνε ότι το συγκεκριμένο τραγούδι συνέχιζε να είναι όσο ποτέ επίκαιρο, ενώ στους επικριτές του απαντούσε ότι πάντα επιθυμούσε να υπάρχει ειρήνη στην κόσμο, απλά είχε απογοητευτεί επειδή ο ίδιος αισθανόταν ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι, για αυτό και παρακινούσε τους υπόλοιπους να δράσουν.

Το γεγονός είναι ότι το ‘I’d love to change the world’, θεωρείται πλέον  - ως εκφραστής της εποχής του – ένα Peace Anthem, ενώ η μουσική του εξακολουθεί να συναρπάζει το κοινό. TRIVIA
To 2009 η Cosmote χρησιμοποίησε το τραγούδι σε μια εκτεταμένη καμπάνια με τίτλο «Ο κόσμος μας εσύ»!
ZIGGY STARDUST
1/10/17/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου