ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΤΩΝ CRUSH: METAL ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΕΠΟΧΗ!

Η κλασική φωτό του 1992
Οι Crush ανήκουν στη γενιά των ελληνικών heavy συγκροτημάτων που αδικήθηκαν. Αδικήθηκαν από το χρόνο που εμφανίστηκαν, αδικήθηκαν από την παραγωγή και τη φτωχή τότε ελληνική metal τεχνολογία. Καλεσμένος σήμερα του www.rockmachine.gr, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Τάκης Κωνσταντινίδης που θυμάται…
Πότε έγινε το ξεκίνημα των Crush;
Οι Crush ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 1983 με ιδρυτικά και βασικά μέλη τους Κώστα Βογιατζόγλου, τύμπανα, Παντελή Ροδόστογλου κιθάρα και Παναγιώτη Κωνσταντινίδη φωνητικά. Λόγω στρατιωτικής θητείας πέρασαν από  τη σύνθεση του συγκροτήματος Γιώργος Γιαρέλλης τύμπανα, Κλεάνθης Μπακογιάννης μπάσο κι ο μετέπειτα μπασίστας των Rust, Αντώνης Σαλεβρής.
Με ποια σύνθεση ηχογραφήσατε το άλμπουμ Kingdom of the Kings;
Οι τρείς μας, δηλαδή οι Παντελή Ροδόστογλου κιθάρα, Κώστας Βογιατζόγλου κι εγώ φωνητικά με τη συμμετοχή του μπασίστα Τάσου Βρετάκη που ήλθαμε σε επαφή από κοινούς γνωστούς και οι Crush είχαν πλέον δέσει!

Εκείνη την εποχή ήταν πολύ δύσκολο να ηχογραφήσεις σε ανεξάρτητη εταιρεία…
Ασφαλώς κι ήταν δύσκολα τα πράγματα τότε. Μαλιστα μια εταιρεία μας είχε προσεγγίσει αλλά προτιμήσαμε να πούμε όχι, μιας και μάς ζητήθηκαν χρήματα που έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε!!!!
 Πάντα με ενδιέφεραν οι ιστορίες για τα εξώφυλλα.
Η ιδέα του εξώφυλλου ήταν δική μου και την είχα συζητήσει με ένα καλό φίλο, τον Δημήτρη Βλουτή, ο οποίος προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να το φιλοτεχνήσει. Είναι ο τρόμος σε σχέση με τη γοτθική αντίληψη της τέχνης.
Τι θυμάσαι από τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ;
Στις αρχές του 1992 είχαμε αρχίσει να αναζητούμε studio για την ηχογράφηση του άλμπουμ. Έτσι το ίδιο καλοκαίρι καταλήξαμε στο City Studio του Κώστα Τουρνά στην Άνω Κυψέλη. Ηχολήπτης ήταν ο Δημήτρης Μαλέγκας στον οποίον θα είμαστε πάντα ευγνώμονες τόσο για τη βοήθεια του όσο και για όσα μάθαμε. Να σου πω πως ήταν μια εμπειρία ζωής με πολύ άγχος αλλά και  με πολλή διάθεση από όλους μας!
Οι στίχοι…
Οι στίχοι είναι όλοι γραμμένοι από εμένα με θέματα από το φανταστικό, τον ρομαντισμό  αλλά και τον τρόμο, επηρεασμένοι από τους μεγάλους συγγραφείς του είδους H.P Lovecraft κι  Edgar Alan Poe. Εφάπτονται επίσης και της θεματολογίας σύγχρονου προβληματισμού.


Τι προσπάθειες κάνετε τότε για να προωθήσετε το άλμπουμ; 

Θα είμαι ειλικρινής! Κάναμε λάθος συνεργασίες και πήραμε λάθος αποφάσεις. Ίσως πολλά θα έπρεπε να έχουν γίνει διαφορετικά. Τώρα, από συναυλίες έγιναν κάποιες στο Ηχόχρωμα με τους Holocaust, όσο για το airplay, ας είναι καλά ο φίλος Άγγελος Γεωργιόπουλος στον τότε Rock Fm.
Σε  ποιο μουσικό είδος κατατάσσεις τους Crush και γιατί;
Δεν μου αρέσουν οι ετικέτες. Οι Crush ήταν και θα είναι μια ερασιτεχνική metal μπάντα. Ο κόσμος είναι ελεύθερος να κρίνει και να κατατάσσει.
Σήμερα, τόσα χρόνια μετά από την αρχική κυκλοφορία του άλμπουμ, ποια κομμάτια του ξεχωρίζεις;
Δεν μπορώ φίλε Αλέξανδρε να ξεχωρίσω κανένα τραγούδι. Θα ήταν σαν να αρνούμαι ένα από τα παιδιά μου.


Με τα παιδιά που κυκλοφορήσατε το άλμπουμ έχεις επαφή; Ξέρεις τι κάνουν σήμερα;



Και βέβαια έχουμε επαφή. Ο Τάσος Βρετάκης παίζει με τη μπάντα του φίλου κι εξαίρετου μουσικού Άγγελου Περλεπέ, ο κιθαρίστας μας Παντελής Ροδόστογλου πριν ένα χρόνο δυστυχώς αποφάσισε για δικούς του λόγους να εγκαταλείψει το συγκρότημα παρότι  παραμένει πάντα ένας καλός φίλος, ενώ ο ντράμερ Κώστας Βογιατζόγλου παραμένει ντράμερ μας.
Συμμετείχατε στον ιστορικό δίσκο για τα ελληνικά δεδομένα Greece Attacks με το Kingdom of the King.
Δεν θυμάμαι ποιος μας είχε συστήσει στην FM που κυκλοφόρησε το άλμπουμ. Νομίζω κάποιο μέλος άλλου συγκροτήματος αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος. Το κομμάτι το γράψαμε σε studio που το έλεγαν 16 Tracks, δεν θυμάμαι. Πάντως αυτή η ηχογράφηση δεν είναι ίδια με αυτή που ακολούθησε το 1992 στο άλμπουμ μας, τόσο από πλευράς παραγωγής όσο κι από πλευράς στίχων.
 

Το 2009 έγινε η επανακυκλοφορία του άλμπουμ σε cd.
Ο καλός μου φίλος Χρήστος Χριστοδούλου που έχει το κατάστημα Siren και μας συνδέει φιλία από το 1984, προσφέρθηκε να το επανακυκλοφορήσει και εμείς το θεωρήσαμε τιμή μας. Στην  επανέκδοση του cd υπάρχει ένα κομμάτι παραπάνω, το Morpheus World, που το είχαμε ηχογραφήσει από τότε αλλά λόγω χρονικών περιορισμών του βινυλίου δεν μπορέσαμε να το συμπεριλάβουμε.

Σήμερα το 2017, οι Crush εξακολουθούν να υπάρχουν; Υπάρχει υλικό για καινούργιο άλμπουμ;  

Και βέβαια οι Crush υπάρχουν σήμερα. Αποκτήσαμε καινούργιο κιθαρίστα, τον Λευτέρη Κοντό και είμαστε σε καλό δρόμο για το δεύτερο άλμπουμ. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στους Crush του σήμερα: Πέρα από εμένα και τον Κώστα στην κιθάρα έχουμε τον Λευτέρη Κοντό που προανέφερα, στο μπάσο τον Άκη Ζερβό και στα πλήκτρα τον Βασίλη Δρακονταείδη. Ευχαριστούμε τον Rockmachine.gr για τη φιλοξενία.
Μίλησα και με τον Χρήστο Χριστοδούλου που έκανε την επανακυκλοφορία του Kingdom of the Kings το 2009 σε cd μέσω της Sirens Records (sirens-records.com/ 210 3822304).

Πως έφθασε το υλικό στα χέρια σου;
Με τον Τάκη γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Ήμουν σε μια καφετέρια στο Αιγάλεω, θυμάμαι ήταν η Fame όταν ήλθε και μου άφησε ένα demo σε κασέτα και την άκουσα στο Walkman.
Πότε επανακυκλοφόρησες από την Sirens Records το άλμπουμ τους. 

Το είχαν πρωτοκυκλοφορήσει σε βινύλιο το 1992 σε ανεξάρτητη παραγωγή μαζί με τον Δημήτρη Κυρίτση που είχε το club Ηχόχρωμα. Η επανακυκλοφορία έγινε το 2009.
Πώς πήγε εμπορικά;
Ο Τάκης μου έδωσε το master του βινύλιου κι όσα τύπωσα τα πούλησα όλα σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Το είχα κόψει στην Master and Vision και θυμάμαι ότι στην αρχή είχαν τυπώσει το ένθετο ανάποδα και χρειάστηκε να το ξανατυπώσουμε!
Ο Χρήστος Χριστοδούλου στο στρατηγείο του!

Ακούγεσαι ικανοποιημένος…
Ναι, είχα καημό το πρώτο cd που θα κυκλοφορούσα να ήταν το δικό τους. Η τριάδα των ελληνικών heavy δίσκων που μου αρέσουν είναι: το First Attack των Spitfire, το Mythology των Northwind και το Kingdom of the Kings των Crush.
Οι Crush  είναι από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα
. Θυμάμαι έπαιζαν στο Woodstock (rock club στο Περιστέρι) κι είχα σπάσει το χέρι μου και κράταγα ένα πανώ που έγραφε Crush. Κόπηκε το ρεύμα και σταμάτησε η συναυλία! Πρέπει να ήταν η καλύτερη εμφάνισή τους!
Ήταν να παίξουν support στους Accept στο Ρόδον αλλά τελικά έπαιξε ο Δημήτρης Κατής. Είχαν παίξει και στο ιστορικό δεκαήμερο της Μολών Λαβέ στο Ρόδον και πάλι είχα πάει με πανώ! Ξέρω ότι κάνουν πρόβες με καινούργια κομμάτια  κι εύχομαι να τα κυκλοφορήσουμε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
14/10/17/
Οι Crush σήμερα!
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. ενα απο τα ωραιοτερα κομματια 'Ελληνικης κατασκευης ' που ακουσα ποτε ηταν ενα απο τον Δημητρη Μαλεγκα ,αν δεν κανω λαθος την εποχη που ηταν στην Αγγλια σε ενα σχημα που ειχε , μου διαφευγει το ακριβες ονομα, νομιζω 'Dream ...κατι ' .

    Μιας και στο κειμενο αναφερεται το ονομα του , σημερα εχει στουντιο και εχει κανει παραγωγες με γνωστους Ελληνες καλλιτεχνες .

    Και αυτος ηταν τοτε οντως στον εξωτερικο , γιατι καποιοι αλλοι κοντευαν να βγαλουν ριζες στην πλατεια στης Ν.Σμυρνης και τους παιρναν συνεντευξεις ρωτωντας τους ' πως και σας πετυχαινουμε στην Ελλαδα ? ' .

    Συμπτωματικα τελειως , πιασε και μια ποικιλια οπως θαρχεσαι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή