ΠΟΙΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΤΟ HOCUS POCUS: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ FOCUS!

Οι Focus είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα συγκροτήματα και έξω από τα σύνορα της πατρίδας τους, της Ολλανδίας με επιτυχία σε Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική. Σχηματίστηκαν στο Άμστερνταμ το 1969 από τον τραγουδιστή/κιμπορντίστα/φλαουτίστα Thijs (προφέρεται Τάις) van Leer, τον μπασίστα Martin Dresden και τον ντράμερ Hans Cleuver κι η μουσική τους είναι ένα κράμα progressive rock, κλασικής και jazz μουσικής. Πριν γίνουν γνωστοί, ήταν η house band στην ολλανδική θεατρική παράσταση του Hair! 
Με την προσθήκη του κιθαρίστα Jan Akkerman (πρώην Brainbox) κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος In and Out of Focus (1970) και στην Ευρώπη αναγνωρίστηκαν με την επιτυχία του ‘’House of the King’’ στους μικρούς δίσκους.
Κατόπιν απαίτησης του Akkerman για αλλαγή της rhythm section της μπάντας, και μετά από διαπραγματεύσεις εβδομάδων, οι  Dresden και Cleuver αντικαταστάθηκαν από τους Cyril Havermanns και Pierre van der Lindden (συνοδοιπόρος του Akkerman στους Brainbox) αντίστοιχα, για την κυκλοφορία του αγγλόφωνου δίσκου Moving Waves (1971), που περιέχει την κλασική επιτυχία τους ‘’Hocus Pocus’’, ένα ομιχλώδες κομμάτι που χαρακτηρίζεται από τα τεχνικά κιθαριστικά εφέ του Akkerman και τους λαρυγγισμούς του Van Leer.Η επιτυχία του δίσκου ήταν μεγάλη (Νο. 2 Ηνωμένο Βασίλειο, Νο. 8 Η.Π.Α., Νο. 4 Ολλανδία) κι είναι δεμένο με το όνομα των Focus.
Το ‘’Hocus Pocus’’ δε γνώρισε επιτυχία στην αρχική του κυκλοφορία στους μικρούς δίσκους παρά μόνο αφού το συγκρότημα ηχογράφησε μία νέα εκδοχή του, η οποία κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά (1973) ως Hocus Pocus II (Νο. 20 Ηνωμένο Βασίλειο, Νο. 9 Η.Π.Α., Νο. 18 Καναδάς).  
Ο τρίτος στούντιο δίσκος Focus III (1972), με νέο μπασίστα τον Bert Ruiter,  ήταν διπλός και επιτυχημένος σε Αγγλία και Αμερική. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε μόνο ένα κομμάτι στους μικρούς δίσκους: το ‘’Sylvia’’ (Νο. 4 Ηνωμένο Βασίλειο).

Μετά την κυκλοφορία του  πολύ καλού Hamburger Concerto(1974) το συγκρότημα στράφηκε σε πιο εμπορικές pop συνθέσεις. Η αλλαγή αυτή ήταν εμφανέστερη στους δύο δίσκους που ακολούθησαν: τα Mother Focus και Ship of Memories.
Ύστερα από μια περίοδο συνεχών αλλαγών, με σημαντικότερη αυτή του Akkerman, τη θέση του οποίου πήρε ο Philip Catherine, κυκλοφόρησε το Focus con Proby (1978), με τον Aμερικανό P.J. Proby στα φωνητικά, ενώ λίγο αργότερα οι Focus διαλύθηκαν.
Από τότε και μέχρι την επανασύσταση της μπάντας το 2001, μεσολάβησαν τα εξής:
•  Οι Akkerman & van Leer κυκλοφόρησαν, ως ντουέτο, έναν δίσκο με τον τίτλο ‘’Focus’’ (1985), No. 33 Ολλανδία), τον οποίο προώθησαν με βίντεο και ολιγοήμερη περιοδεία στην πατρίδα τους.
•  Το 1990 οι van Leer, Akkerman, van der Linden, & Ruiter επανενώθηκαν για πρώτη φορά από το 1975 και εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα.
•  Akkerman & van Leer εμφανίστηκαν μαζί στη σκηνή του North Sea Jazz Festival (Χάγη 1993) παίζοντας τραγούδια των Focus.
• Το 1999 ο van Leer επανασυνδέθηκε με τους Cleuver & Ruiter. Με τον συμπατριώτη τους κιθαρίστα Menno Gootjes  έδωσαν μερικές συναυλίες στην Ολλανδία πριν διαλυθούν λόγω διαφωνιών.

 
.
Thijs van Leer. 
 Από το 2001, με τον van Leer, αρχικά, μοναδικό μέλος  από την αυθεντική/κλασική σύνθεση και τον van der Linden συνοδοιπόρο του από το 2006, οι Focus συνεχίζουν να κυκλοφορούν αξιοπρεπείς στούντιο δίσκους και να περιοδεύουν. 

TRIVIA:
 
• Οι σχέσεις των van Leer και Akkerman υπήρξαν κάκιστες σχεδόν σε όλη την κοινή τους πορεία στο συγκρότημα. Πολύ σπάνια συμφωνούσαν μεταξύ τους. Ο κιθαρίστας, μάλιστα, ηχογραφούσε τα μέρη του σε διαφορετική ώρα στο στούντιο από τους άλλους τρεις.
•  To 2010 η εταιρεία Nike συμπεριέλαβε το ‘’Hocus Pocus’’ ως βασικό μουσικό θέμα στο διαφημιστικό της ‘’Write the Future’’ στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Μουντιάλ) στη Νότια Αφρική (2010).
• Το συγκρότημα δεν έχει εμφανιστεί δυστυχώς στη χώρα μας, παρά μόνο ο Jan Akkerman στο Rodeo το 2007!
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Focus II (1971)
Focus 3 (1972)
Hamburger Concerto(1974)
 
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
29/9/17/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου