METALLICA - NOTHING ELSE MATTERS: Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ




To Nothing Else Matters είναι ένα από τα τραγούδια του all time classic άλμπουμ των Metallica, “Black Album” ή σκέτο Metallica. Κυκλοφόρησε το 1992 κι εκτόξευσε τη δημοτικότητα του συγκροτήματος στα ύψη, διατηρώντας μία δυναμική που παραμένει σταθερά ψηλά όλα αυτά τα χρόνια. Το single σταμάτησε στο Νο 34 στην Αμερική και το Νο 6 στο Ενωμένο Βασίλειο. Το τραγούδι είναι σύνθεση των Hetfield/Ulrich κι οι στίχοι γράφτηκαν μετά από μια συνομιλία που είχε ο Hetfield στο τηλέφωνο με την τότε κοπέλα του, ενώ βρισκόταν μακριά της. Την ώρα που μιλούσε στο τηλέφωνο, άρχισε να γρατζουνά το riff στην κιθάρα! Οι στίχοι μιλούν για το πόσο ταυτίζεται ο καλλιτέχνης με τη σύντροφό του τη στιγμή που η φυσική απόσταση μεταξύ τους μπορεί να είναι τεράστια. Δίνει έμφαση στην αξία της εμπιστοσύνης μεταξύ τους, ενώ αδιαφορεί για τον κοινωνικό περίγυρο και την άποψη του κόσμου.
Ο Ηetfield ντρεπόταν αρχικά να το παίξει στο υπόλοιπο συγκρότημα, καθώς το τραγούδι ήταν πολύ προσωπικό και αποκάλυπτε βαθύτερα συναισθήματα του καλλιτέχνη. Εξάλλου, η μέχρι τότε εικόνα του Ηetfield παρέπεμπε ήδη από το 1983 του Kill’em all στον αρχετυπικό μέταλ frontman που συχνάζει με γυναίκες χαλαρών ηθών, πίνει μέχρι τελικής πτώσης και ξεδίνει ακούγοντας southern rock ή πηγαίνοντας για κυνήγι.


Να σημειωθεί ότι, όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξή του το 2009 στο περιοδικό Classic Rock,  μέχρι τότε δυσκολευόταν να εκφράσει κάποια περισσότερο «εσωτερικά αισθήματά του» και μας θυμίζει το οικογενειακό του background, το οποίο διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τόσο τον ψυχισμό του όσο και την εξωτερική του συμπεριφορά. Το γεγονός ότι μεγάλωσε σε μία οικογένεια, η οποία ακολουθούσε τις επιταγές της αίρεσης ‘Χριστιανική Επιστήμη της Θρησκείας – Christian Science Religion’, κάτι αντίστοιχο με τους Ιαχωβάδες, ήταν ιδιαίτερα επιδραστικό. Τα μέλη της αίρεσης ζούσαν χωρίς ιδιαίτερες επαφές με τον έξω κόσμο, ενώ η οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια ήταν απαγορευμένη (να σημειωθεί ότι η μητέρα του πέθανε από καρκίνο χωρίς να έχει λάβει περίθαλψη μέχρι το τελικό στάδιο). Ο ίδιος μεγάλωσε ως μοναχικό και αποξενωμένο παιδί, αισθανόμενος διαφορετικός από τους άλλους, ενώ το διαζύγιο του γονιών του επιδείνωσε τα ψυχικά του τραύματα.  
Πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία της νεότητάς του βλέπουμε σε αυτό το τραγούδι, το οποίο, παραδόξως για τον καλλιτέχνη, εντυπωσίασε το υπόλοιπο συγκρότημα και τελικά ήταν ο Ulrich αυτός που τον έπεισε να το συμπεριλάβει στο άλμπουμ.
Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει ο ίδιος, πέρα από την τεράστια επιτυχία του, με το τραγούδι αυτό άνοιξε ο δρόμος για να ξεκινήσουν να παίζουν διαφορετικά στυλ συνθέσεων.
To MTV αρχικά το πρόβαλλε τις νυχτερινές ώρες, επειδή σε μια σκηνή εμφανίζεται ένα ημερολόγιο του περιοδικού Playboy με μια γυμνή κοπέλα αλλά και επειδή ο Lars Ulrich παίζει βελάκια με στόχο τον Kip Winger. Το συγκρότημα δέχτηκε να υπάρξει και μια «λογοκριμένη» έκδοση του video χωρίς τα δύο επίμαχα παραπάνω σημεία κι΄ έτσι το MTV το έπαιξε και στην πρωινή του ζώνη!
Οι συνολικές πωλήσεις του “Black Album” /Metallica” ξεπέρασαν τα 16.000.000 αντίτυπα μόνο στην Αμερική.
ZIGGY STARDUST
27/9/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου