MELODY JOURNEY TO THE MOVIES. ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΙ ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ!

 Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και το γνωρίζουμε όλοι μας αυτό.... Η δεκαετία του 80 υπήρξε μια μαγική δεκαετία που, δυστυχώς, δεν ξαναγυρνά και που μας σημάδεψε βαθιά σε όλες(!)τις πτυχές της ψυχής μας.
Ανεξαρτήτως σε ποια ηλικία την βιώσαμε, σημασία έχει ότι το μαγικό της φίλτρο το γευτήκαμε και τις παρενέργειες του τις ζούμε όλες αυτές τις δεκαετίες που "εκσυγχρονιζόμαστε". Μια τέτοια παρενέργεια είναι, εκτός από. τις μουσικές και οι ταινίες. Ταινίες οι οποίες αν και πλέον μπορεί να φαίνονται "ξεπερασμένες", χωρίς σύγχρονα εφέ και με μια "μπανάλ" αισθητική,  κουβαλάν μέσα τους την χαμένη μας αθωότητα, η οποία αποτυπώνεται τόσο στην οθόνη του κινηματογράφου όσο και στην μουσική επένδυση. Με αφορμή αυτή την νοσταλγική διάθεση και σαν γνήσια "απομεινάρια" του 80, ας δούμε αυτή τη σύνδεση του κινηματογράφου με την μουσική και πιο συγκεκριμένα με το melodic rock. Και βέβαια μιλάμε για τα soundtracks που έγραψαν ιστορία με τα τραγούδια τους και τις τεράστιες επιτυχίες. Να μνημονεύσω το Eyes of the tiger, το Take my breath away …..soundtracks που ήταν απόλυτα δεμένα με τις ταινίες και τη διασκέδασή μας.
Τα φώτα χαμηλώνουν και η μουσική αρχίζει……. Γράφει ο Σπύρος Γιαννακόπουλος
διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Rockmachine.gr στην έδρα A.O.R./Journey.
COBRA ('86)
 Ο Silvester Stallone επιστέφει το 1986, υποδυόμενος τον ρόλο ενός σκληροτράχηλου αστυνομικού (Marion Cobretti), ο οποίος κυνηγά ένα ψυχοπαθή serial killer που σκορπά τον τρόμο στο L.A. Αγαπημένη cult ταινία με έντονη δράση, αγωνία, αντρίλα και Stallone! Αντάξια της ταινίας ειναι και τα τραγούδια που την συνοδεύουν και που δένουν άψογα με την ατμόσφαιρα όλου του σκηνικού. Ο Robert Tepper, γνωστός του Sly από το "Rocky IV", μας δείχνει πως A.O.R. σημαίνει νυχτερινή περιπλάνηση στην πόλη, με το τραγούδι του  Angel of the city. Με τα Feel the heat(Jean Beauvoir) και Voice of America's sons (John Cafferty), έχουμε άλλα δυο εξαιρετικά μελωδικά κομμάτια. Λάτιν χρωματική απόχρωση με το Suave (Miami Sound Machine) και hi-tech A.O.R. με το Hold on to your vision (Gary Wright). Τέλος, η ισορροπία στον δίσκο επιτυγχάνεται με τα δυο αργά τραγούδια Loving on borrowed time και Two into one. Τι σημασία έχει αν η ταινία "θάφτηκε" από τους κριτικούς, για εμάς το δηλητήριο της κόμπρα έμεινε για πάντα στο αίμα μας.
DAYS OF THUNDER ('90)
 Σε αυτήν την ταινία, ο Tom Cruise προσπαθεί να κάνει ένα δεύτερο Top Gun, που αντί για αεροπλάνα έχει αγωνιστικά αυτοκίνητα. Η δεκαετία του 90 από την άλλη έχει κάνει την εμφάνιση της και πλέον το concept τέτοιων ταινιών έχει αρχίσει να δείχνει την ηλικία του. Έτσι λοιπόν και το soundtrack της ταινίας, ολοκληρώνει μια συνταγή που εφαρμόστηκε σε όλη την προηγούμενη δεκαετία, προετοιμάζοντας τα πράγματα για το κλείσιμο του κύκλου. Ο Hans Zimmer αναλαμβάνει το ορχηστρικό ένδυμα της ταινίας και μαζί με τον Billy Idol και τον τεράστιο David Coverdale της κομματάρας "The last note of freedom",το οποίο κι  απογειώνει. Το Deal for life  που ακολουθεί ερμηνεύεται από τον John Waite με την κιθαριστική κάλυψη του "παιχταρά" Neal Schon και το μυαλό μας κάνει μόνο μια σκέψη...Bad English! Για την συνέχεια, οι μεγάλες κυρίες Tina Turner και Cher με τα Break through the barrier και Trail of broken hearts, ρίχνουν περισσότερο λάδι στην φωτιά! Το A.O.R. σφράγισμα του δίσκου έρχεται από τους Chicago με το Hearts in trouble και οι Guns'n'Roses "ντεπουτάρουν" το Knockin'on heaven's door, ένα χρόνο πριν την κυκλοφορία του "Use your illusion II". Τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου συμπληρώνουν ένα δελεαστικό soundtrack το οποίο αξίζει κάποιος να το ακουσία και ακοσμία περισσότερο να το έχει στην συλλογή του.
IRON EAGLE I-II ('86-'88)
 Όπως έχουμε διαπιστώσεις, η ταινία Top Gun επηρέασε αρκετές ταινίες είτε αυτό αφορούσε την θεματολογία τους είτε το μουσικό τους περιεχόμενο. Στην περίπτωση του "Ατσαλένιου Αετού" συμβαίνουν και τα δυο. Τα μαχητικά αεροσκάφοι είναι οι κεντρικοί πρωταγωνιστές ενώ τα τραγούδια μας υπενθυμίζουν οτι βρισκόμαστε στην δεκαετία που το μελωδικό ροκ είναι ο βασιλιάς. Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στο πρώτο μέρος του Iron Eagle και εστιάζοντας στο soundtrack, το γεγονός οτι έχουμε αποκλειστικό τραγούδι από τον τρισμέγιστο Ronnie James Dio, το άσμα "Hide in the rainbow", προσθέτει από μόνο του ένα μεγάλο βάρος στο όλο θέμα! Και σε όσους δεν είναι αρκετό αυτό, ακούστε και τα τραγούδια με τα οποία συμμετέχουν οι Queen,οι Helix,οι King Kobra,o Eric Martin,ο Jon Butcher Axis,οι Andrenalin και οι Urgent και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα.
Όσον αφορά τώρα το soundtrack του δεύτερου μέρους του Iron Eagle, θα δανειστώ απλά ένα διάλογο από την ταινία και θα σας παροτρύνω να ακούσετε μόνοι σας και αυτό το o.s.t.:
"Hey,y ou got something to play?"
"I got something that'll blow the roofs off in Anchorage!
OVER THE TOP ('87)
 Ο Sly ανέκαθεν είχε μια αγάπη για τον αθλητισμό, βλέπε Rocky. Έτσι εδώ καταπιάνεται με ένα άγνωστο άθλημα έως τότε, την χειροπάλη μέσα από αυτήν την ταινία γίνεται πόλος έλξης και κίνητρο για πολλά νέα παιδιά να ασχοληθούν με το εν λόγο άθλημα. Σαν ταινία θα λέγαμε πως είναι μια κλασσική action 80's movie που σίγουρα όποιος επιλέξει να την δει θα περάσει ευχάριστα μιάμιση ώρα από την ζωή του. Επίσης ο Stallone φαίνεται να γούσταρε πολύ το melodic rock-A.O.R. αφού είναι η τρίτη του ταινία μέσα στο 80,που επιλέγει να το προβάλει μέσω ενός κορυφαίου soundtrack. Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύεται ο Giorgio Moronder για την σύνθεση των τραγουδιών καθώς επίσης και μεγάλα ονόματα για την εκτέλεση τους όπως Sammy Hagar,Robin Zander,Larry Greene,Kenny Loggins,Eddie Money,John Wetton(Asia) και ο Frank Stallone, αδελφός του Sly. Και εδώ τα τραγούδια σε τρυπάνε και φτάνουν μέσα στην ψυχή, γεμίζοντας σε αισιοδοξία και δύναμη για να υπερβείς και εσύ τα όρια σου. Επικό παραμένει και το video που γυρίστηκε για το "The winner takes it all" όπου ο Sammy Hagar "τα βάζει" με τον Stallone. Ποιος νικάει;.....Καλύτερα να το μάθετε μόνοι σας"!

NAVY SEALS ('90)
 Στην δύση της δεκαετίας του 80, ακόμα μια ταινία που πατάει στα πρότυπα του Top Gun, προβάλλοντας άλλο ένα ισχυρό όπλο της Αμερικής, το επίλεκτο τμήμα υποβρυχίων καταστροφών ή αλλιώς Navy Seals. Και στην προκείμενη ταινία έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δυνατό soundtrack. Συγκεκριμένα οι Mr.Big συμμετέχουν με δυο κομματάρες, τα Strike like lighting και Shadows και τα δύο συνθέσεις του Giorgio Moronder και θα τολμούσα να πω πως είναι (από) τα καλύτερα τραγούδια που έχει κυκλοφορήσει το συγκρότημα. Η συνέχεια ανήκει στους Bon Jovi οι οποίοι διασκευάζουν τους μέγιστους Thin Lizzy στο The boys are back in town, κάνοντας το κομμάτι να ακούγεται άκρως "αμερικάνικο". Η φωνάρα του Lou Gramm, μας αφήνει και πάλι με ανοιχτό το στόμα στο Hangin' on my hip ενώ τα υπόλοιπα τραγούδια που ακολουθούν μας προσφέρουν μαγευτικές A.O.R. πινελιές, γεμίζοντας τον καμβά με μελωδία και συναίσθημα. Πολύ αξιόλογο soundtrack το οποίο ακούγετε με τέρμα την ένταση του στερεοφωνικού και επίσης μπορεί να λειτουργήσει σαν την τέλεια παρέα σας σε κάποια καλοκαιρινή βόλτα με το αυτοκίνητο σας. Προσοχή στην ταχύτητα......
ROCKY IV ('85)
 Ο ορισμός του rock soundtrack της δεκαετίας του 80. Η υπερανθρωπη προσπαθεια του "Italian Stallion", Rocky Balboa να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του φίλου του Apollo Creed, τον οδηγεί σε μια άνιση μάχη με τον υπαίτιο Ivan Drago,  στην παγωμένη Ρωσία, με μόνο του εφόδιο τη μεγάλη ψυχή που κουβαλάει. Όλος ο αγώνας του Rocky ξετυλίγεται μέσα από ένα μουσικό χαλί που υφαίνεται από τα καλυτέρα A.O.R. κομμάτια (επικών διαστάσεων)που έχουν ακουστεί ποτέ σε κινηματογραφική ταινία. Ύμνοι όπως Burning heart/Eye of the tiger (Survivor), No easy way out (Robert Tepper), Hearts on fire (John Cafferty), Sweetest victory (Ouch), War training Montage (Vince Dicola), είναι παραπάνω από αρκετά για να αφυπνίσουν το ηρωικό πνεύμα και την δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας και να προσπαθήσουμε να νικήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας από την μεριά του.


SHOCKER ('89)
Το "Shocker" είναι ένα θρίλερ, με όλα τα trademarks των αντίστοιχων των ‘80s,  B’ κατηγορίας βέβαια, το οποίο προσπάθησε να μιμηθεί το "Nightmare on Elm street". Ο μόνος, σοβαρός λόγος που κάνω την αναφορά στην συγκεκριμένη ταινία, είναι η μουσική της επένδυση! Το κεντρικό τραγούδι της ταινίας ερμηνεύεται από τους The Dudes of Wrath τους οποίους αποτελούν οι Paul Stanley(Kiss), ο παραγωγός με το χρυσό άγγιγμα Desmond Child, Kane Roberts (Alice Cooper), Vivian Campbell (Dio),Guy Mann-Dude,Rudy Sarzo (Whitesnake), Tommy Lee (Motley Crue), Michael Anthony (Van Halen). Με τέτοια σύνθεση....καταλαβαίνεται τι θα ακούσετε!! Με μια κομματάρα (Sword and stone) από τους Γερμανούς Bonfire, την οποία την συναντάμε σε πρώτη εκτέλεση στο δίσκο του Paul Dean "Hard core"('89). Με τη διασκευή στο τραγούδι του τεράστιου Alice Cooper, No more Mr. Nice Guy, δίνουν και οι Megadeth το δικό τους παρόν και φυσικά το αφομοιώνουν σαν να ήτανε δικό τους. Εκεί όμως που πραγματικά ανατριχιάζεις (όλοι οι ερωτοχτυπημένοι μελωδικοροκάδες θα με καταλάβουν!) είναι στην μπαλάντα Timeless love από την Sandi Saraya. Σαν κερασάκι στο συγκεκριμένο τραγούδι έρχεται το σόλο από τον Luke (Steve Lukather), καίοντας το ακόμα καλύτερο! Και αν η ταινία δεν μπόρεσε ποτέ να δικαιολογήσει τον τίτλο της, το o.s.t. θα είναι κάτι που πραγματικά θα σας...σοκάρει!

THE KARATE KID ('84)
 Στην περίπτωση του συγκεκριμένου soundtrack θα ήθελα να εστιάσω ιδιαίτερα σε ένα τραγούδι που ακούγεται προς το τέλος της ταινίας, την στιγμή που ο Daniel LaRusso δίνει τους αγώνες του στο τουρνουά καράτε για να φτάσει στον τελικό. Πρόκειται για το "You're the best around" που το ερμηνεύει ο Joe Esposito. Βλέποντας την ταινία για πρώτη φορά πολλά χρόνια πίσω, σε τρυφερή τότε ηλικία και μη γνωρίζοντας πολλα για μουσική, πείτε το ένστικτο ή όπως αλλιώς θέλετε, το εν λόγο άσμα μίλησε μέσα μου,
υποδεικνύοντας μου ένα μουσικό μονοπάτι που το ακολουθώ μέχρι σήμερα. Είναι αυτό που λέμε πως κάποιες στιγμές -μουσικές στην περίπτωση μας-καθορίζουν την μελλοντική πορεία σου! Επιστέφοντας στο soundtrack, τα υπόλοιπα τραγούδια του είναι αρκετά καλά και αντιπροσωπεύουν τον pop-rock  της εποχής. Να αναφέρουμε και την συμμετοχή των Survivor με το "The moment of truth" το οποίο γράφτηκε αποκλειστικά για την ταινία. Επιλέγοντας την ολοκληρωμένη ακρόαση του δίσκου, ιδιαίτερα οι σημερινοί σαραντάρηδες, θεωρώ πως θα βρουν την ευκαιρία να μπουν στην χρονομηχανή και να θυμηθούν πρόσωπα και καταστάσεις μιας περασμένης αλλά όχι ξεχασμένης 
εποχής.

TOP GUN ('86)
Στην δεκαετία του ‘80, η αμερικανική προπαγάνδα απέναντι στη Σοβιετική Ένωση και αργότερα σε χώρες της Ανατολής, έβρισκε πρόσφορο έδαφος μέσω της 7ης τέχνης. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η ταινία Top Gun. Νεαροί, θερμόαιμοι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών F16, επιδίδονται σε νευρικές αερομαχίες, έχοντας σαν επίκεντρο τον Tom Cruise ο οποίος διαθέτει σε καλή αναλογία αυτόν τον "αμερικάνικο υπεροπτισμό". Το παραπάνω πακέτο έρχεται να το δέσει ένα killer(!) soundtrack, από τα καλύτερα εκείνης της δεκαετίας, ιδανικό για καταστάσεις που απαιτούν έκρηξη αδρεναλίνης. Κομμάτια δυναμίτες όπως Danger zone (Kenny Loggins), Mighty wings (Cheap Trick),Through the fire (Larry Greene) αλλά και ρομαντικές power ballads όπως Take my breath away (Berlin), Heaven in your eyes (Loverboy), γραμμένα από τον κορυφαίο Giorgio Moroder, ενισχύουν αυτή την "πατριωτική αλαζονεία" με ένα όμως άκρως δελεαστικό τρόπο. Συνοψίζοντας, το o.s.t. του TOP GUN θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με μια μόνο φράση.....UP THERE WITH THE BEST!!!
 


TRANSFORMERS-THE MOVIE ('86)
 Όσοι υπήρξαμε παιδιά την δεκαετία του '80, γνωριζουμε καλά πως στα περισσότερα cartoons της εποχής, το theme-song θα ήταν ένα δυνατό κόμματι που θα σου καρφωνότανε στο μυαλό και θα είχε μια melodic rock υφή, όπως συνέβαινε πχ στα: Thundercats, M.A.S.K., Saber Rider, Joyce and the Wheeled Warriors κτλ. Πηγαίνοντας τα πράγματα ένα επίπεδο πιο πάνω, τα ο 1986 βγαίνει μια ταινία κινουμένων σχεδίων που έχει να κάνει με την αιώνια μάχη των Autobots ενάντια στους μοχθηρούς Deceptions, αποτελώντας κομβικό σημείο για την εξελικτική πορεία της σειράς Transformers. Η εν λόγω ταινία συνοδεύεται από ένα soundtrack το οποίο "κοντράρει" στα ίσια το soundtrack του Rocky IV. Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα δυο αυτά έπη είναι ο Vince Dicola όπου εδώ συμμετέχει με τα τραγούδια Death of Optimus Prime και Escape,Autobot/Decepticon battle.Τα "γκάζια" τσιτώνουν στα Instruments of destruction(N.R.G.), Nothin's gonna stand in our way, Hunger(Spectre General), ενώ οι Lion αναλαμβάνουν να προσαρμόσουν το theme-song, που έχουν πάρει από την σειρά, στα μέτρα τους και να μας το παρουσιάσουν πιο hard(!!!) στην ταινία. Τέλος, ο Stan Bush συμμετέχει με τα τραγούδια Dare και You've got the touch και γίνεται ο εκπρόσωπος του ηρωικού A.O.R., μια "ρετσινιά"(με την καλή έννοια) που τον σημάδεψε σε όλη την καριέρα του. Φανταστικό o.s.t. από μια εποχή που ακόμα και τα cartoons...kicked asses!!

THE WRAITH ('86)
 Πολύ καλή b-movie με ένα 80's θρίλερ στοιχείο και σκηνές δράσης που στηρίζονται σε "φτιαγμένα" αυτοκίνητα. Θα λέγαμε πως η συγκεκριμένη ταινία βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που το Top Gun (άντε πάλι!) συναντά την Christine. Από μουσικού ενδιαφέροντος , έχουμε να κάνουμε με ένα "γκαζάτο" soundtrack που το διαπιστώνει κανείς ακούγοντας τα: Where's the fire(Tin Feehan), Secret lose r(Ozzy Osbourne), Hearts vs heads (Stan Bush), Those were the days (Honeymoon suite), Never surrender (Lion), Matter of the heart (Bonnie Tyler), Bad mistake (James House). Αν κάποιος θέλει να επιστέψει στην καρδιά του 80, τοτε το "The Wraith" αποτελεί το τέλειο εισιτήριο.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
 Και ενώ οι τίτλοι τέλους ετοιμάζονται να πέσουν σημαίνοντας το τέλος στην αναδρομή μας σε ταινίες και μουσικές της δεκαετίας του 80, εμείς επιστέφουμε πάλι στο 2017,εχοντας την γλυκιά γεύση της νοσταλγίας η οποία μεγαλώνει όσο τα χρόνια περνούν. Για το τέλος λοιπόν, σας παραθέτω μια λίστα με τραγούδια  από ταινίες που πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να τα ακούσετε και γιατί όχι, να δείτε.
TWO OF A KIND('83)
-Journey: Ask the lonely

FOOTLOOSE('84)
-Kenny Loggisn:Footloose,I'm free(Heaven helps the man)
-Mike Reno and Ann Wilson:Almost paradise
-Sammy hagar:The girl gets around

METROPOLIS('84)
-Freddie Mercury:Love kills
-Giorgio Moroder:Machines
-Loverboy:Destruction

UP THE CREEK('84)
-Heart:The heat
-Kick Axe: 30 days in the hole
-Shooting Star: Get ready boy, Take it
-Randy Bishop:Two hearts on the loose

FRIGHT NIGHT('85)
-Autograph: You can't hide from the beast inside
-April Wine: Rock myself to sleep
-White Sister: Save me tonight

GOTCHA!('85)
-Giuffria:Never too late,Say it ain't true

RAD('85)
-John Farnham: Break the ice, Thunder in your heart, With you

ST.ELMO'S FIRE('85)

-John Parris: St.Elmo's fire
-Elefante: Young and innocent

VISION QUEST('85)

-Journey: Only the young
-John Waite: Change
-Dio: Hungry for heaven
-Sammy Hagar: I'll fall in love again

YOUNGBLOOD('85)

-Mickey Thomas: Stand in the fire
-Mr. Mister :Something real
-Starship: Cut you down to size
-Autograph: Winning is everything

QUICKSILVER('85)
-Fiona: Casual thing
-John Parr and Marylyn Martin: Through the night

THE KARATE KID II('86)

-Peter Cetera: Glory of love
-Dennis De Young: This is the time

THE LOST BOYS('87)
-Lou Gramm: Lost in the shadows
-Tim Cappello: I still believe
-INXS and Jimmy Barnes: Good times

THE SECRET OF MY SUCCESS('87)
-Night Ranger: The secret of my success

TRICK OR TREAT('87)
-Fastway →Όλα τα τραγούδια

A NIGHTMARE ON ELM STREET 4('88)
-Jimmy Davis : My way or the highway
-Vinnie Vincent Inavtion:Love kills

TEQUILA SUNRISE('88)

-Ann Wilson and Robin Zander: Surrender to me
-Andy Taylor: Dead on the money

CADDYSHACK II('88)
-Kenny loggins: Nobody's fool
-Eric Martin:One way out

THE KARATE KID III('89)
-Little River Band: Listen to your heart
-Glen Medeiros: I can't help myself when it comes to you
-Winger: Out for the count
-Glen Medeiros and Elizabeth Wolfgramm: Under any moon

A NIGHTMARE ON ELM STREET 5('89)
-Bruce Dickinson:Bring your daughter to the slaughter
-Romeo’s Daughter: Heaven in the back seat
-W.A.S.P.:Savage

KICKBOXER('89)
-Stan Bush:Never surrender, Streets of Siam, Fight for love

HIGHLANDER II('91)
-Lou Gramm Band:One dream

POINT BREAK(' 91)

-Ratt: Nobody rides for free
-L.A.Guns: Over the edge
-Shark Island: My city

IF LOOKS COULD KILL('91)

-Glen Medeiros: If looks could kill
-Contraband: Loud guitars,fast cars and wild,wild living
-Robin McAuley: Teach me how to dream
-Trixter: One more time
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ   28/8/17/
 
 





Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment