Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΩΝ WISHBONE ASH, ARGUS


Tο φαράγγι Gorge du Verdon
Το ‘’Argus’’ είναι ο τρίτος δίσκος στη διαδρομή των Wishbone Ash και δικαίως θεωρείται η 
κορυφαία στιγμή τους. Κυκλοφόρησε τον Απρίλιο 1972 και έφθασε μέχρι το Νο. 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένοντας για είκοσι εβδομάδες στους πίνακες επιτυχημένων δίσκων. Η θεματολογία του έχει αναφορές στον χρόνο, την ιστορία και τον πόλεμο· η μουσική αναμειγνύει  progressive, folk  & hard rock.
Ψηφίστηκε ως ο καλύτερος δίσκος του 1972 από τους αναγνώστες των  μουσικών εφημερίδων ‘Sounds’ & ‘Melody Maker’ υπερισχύοντας των ‘’Machine Head’’ (Deep Purple) & ‘’Thick as a Brick’’ (Jethro Tull) ενώ το εξώφυλλο για το οποίο γίνεται αναφορά παρακάτω στη δεύτερη θέση πίσω από το αντίστοιχο των Jethro Tull. Η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, όπου ο Άργος ο Πανόπτης ήταν τερατόμορφος γίγαντας με εκατό μάτια με βασική αποστολή του τη φύλαξη.
Για το εξώφυλλο, στο οποίο απεικονίζεται ένας στρατιώτης με κόκκινη κάπα να κρατά το δόρυ, ατενίζοντας πάνω από τα βουνά, το συγκρότημα και ο εκπρόσωπος τους συνεργάστηκαν με την Hipgnosis και τον Storm Thorgerson.
Σύμφωνα με τον Martin Turner ‘’το εξώφυλλο του δίσκου είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τη μουσική· πρέπει να σχετίζεται αρμονικά. Οι άνθρωποι της Hipgnosis διέθεσαν πολλές ώρες συζητώντας και αξιολογώντας ιδέες ενώ παράλληλα άκουγαν τη μουσική των Wishbone Ash προκειμένου να ερμηνεύσουν το θέμα του εξωφύλλου’’.
Το εξώφυλλο σε όλο το άνοιγμα του, στο οπισθόφυλλο μόλις διακρίνεται ο ιπταμενος δίσκος.
Ο Storm Thorgerson στο βιβλίο του ‘’Walk Away Rene’’ αναφέρει: ‘’ Είπαμε στα μέλη της μπάντας  και στον εκπρόσωπό τους ότι επιθυμούσαμε να τραβήξουμε φωτογραφία του διαχρονικού στρατιώτη, ο οποίος περιμένει υπομονετικά την άφιξη επισκεπτών από το διάστημα, στις εκβολές ενός σημαντικού φαραγγιού (Gorge duVerdon) στην Προβηγγία της Νοτιοανατολικής Γαλλίας’’.
Έχοντας πείσει την μπάντα ότι θα άξιζε η συγκεκριμένη δαπάνη, οι άνθρωποι της Hipgnosis ταξίδεψαν στη Γαλλία αλλά λόγω του μεγάλου υψομέτρου (2.000 πόδια) και από φόβο μήπως υπάρξει πτώση επέλεξαν να τραβήξουν τη φωτογραφία από την πλευρά του δρόμου όπου υπήρχε μεγαλύτερη ασφάλεια.Όπως ο ίδιος ο Thorgerson παραδέχθηκε: ‘’Το ταξίδι στη Γαλλία κόστισε αρκετά· αν και ο πελάτης ήταν ευχαριστημένος από το τελικό αποτέλεσμα, η φωτογράφηση για το εξώφυλλο θα μπορούσε να  πραγματοποιηθεί σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (Cotwolds στη βόρεια κεντρική Αγγλία ή στο τεράστιο πάρκο Hampstead Heath στο Λονδίνο). Αλλά ποτέ δεν τους το είπαμε!’’Στο οπισθόφυλλο του ‘’Argus’’ διακρίνεται ο ιπτάμενος δίσκος, ο οποίος σε μεταγενέστερες εκδόσεις (cd) έχει απαλειφθεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ

14/2/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. katapliktiko artho gia ena album aristourgima. thanks terastie Alexandre

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο για το άρθρο παιδιά! Το άλμπουμ είναι ένα ΕΠΟΣ από μόνο του. Θα έπρεπε να ακούγεται στο ράδιο καθημερινά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή