ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ BOZ BURRELL;

Πιθανώς τ’ όνομα Boz Burrell να είναι το τελευταίο που θα θυμηθεί κάποιος στην αναφορά του συγκροτήματος Bad Company. Υπήρξε μέλος της αυθεντικής σύνθεσης, η οποία ηχογράφησε 6 δίσκους από το 1973 έως το 1982 όταν και διαλύθηκαν.
Η διαδρομή του στη μουσική βιομηχανία δεν περιελάμβανε μόνο τους Bad Company.
Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1946 στην ανατολική Αγγλία· τ’ όνομά του Raymond Burrell. Η πρώτη του ενασχόληση με τη μουσική ως έφηβος ήταν στο R & B/Jazz συγκρότημα Tea Time 4 όπου έπαιζε ρυθμική κιθάρα και μετέπειτα ανέλαβε τα φωνητικά.  Το συγκρότημα μετακινήθηκε στο Λονδίνο και με την προσθήκη του Ian McLagan στα πλήκτρα τους, άλλαξαν τ’ όνομά τους σε Boz People και εξασφάλισαν το πρώτο τους συμβόλαιο.
Χωρίς να κάνουν επιτυχία, ο McLagan αποχώρησε για τους Small Faces με τον Burrell να ενσωματώνεται για λίγο διάστημα στη soul μπάντα Feel for Soul ενώ κυκλοφόρησε και μικρούς δίσκους ως Boz από το 1966-1968. Σ’ έναν από αυτούς , σε παραγωγή Derek Lawrence (Deep Purple/Wishbone Ash), συμμετείχαν οι R. Blackmore, J. Lord και πιθανώς ο Ian Paice την εποχή που σχηματίζονταν οι Deep Purple. Το single κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1968. Για την ιστορία, τα κομμάτια ήταν διασκευές Bob Dylan (Shall be Released/Down in the flood) και συμπεριελήφθησαν στη συλλογή Pre Purple People (Rarities from the Late Beat Age 2001).
Bad Company
Η αναγνώριση για τον Burrell ξεκινά το 1971 όταν ο Robert Fripp τον επέλεξε για τη θέση του τραγουδιστή στους King Crimson. Την τελευταία στιγμή ο μπασίστας Rick Kemp αποχωρεί από την μπάντα και ο Fripp προτιμά -αντί της αναζήτησης νέου μέλους- να κάνει μαζί με τον drummer, εντατικά μαθήματα στον Burrell – ο οποίος δεν ήταν και ο καλύτερος κιθαρίστας- για την εκμάθηση του παιξίματος στο μπάσο.
Με τους King Crimson ηχογράφησε τον δίσκο Islands τον οποίο προώθησαν με περιοδεία πριν ο Fripp διαλύσει το συγκρότημα. Ακολουθεί η δημιουργία των Bad Company, οι οποίοι με την καθοδήγηση του Peter Grant (Led Zeppelin) καθιερώθηκαν σε μεγάλο όνομα.
Συμμετείχε στην επανένωση της αυθεντικής σύνθεσης το 1998, η οποία περιελάμβανε περιοδεία, την ηχογράφηση 4 νέων κομματιών και την κυκλοφορία της συλλογής The Original Bad Company Anthology’  το 1999, αλλά αποχώρησε το ίδιο έτος μαζί με τον Mick Ralps.
Η κύρια δημιουργική του απασχόληση τη δεκαετία του ‘90 ήταν ο συνεταιρισμός του με τον Σκωτσέζο blues τραγουδιστή Tam White που οδήγησε στη δημιουργία του τρίο The Shoe String Band και έπειτα στους Celtic Groove Connection με την κυκλοφορία ομότιτλου δίσκου (1998).
O Boz Burrell απεβίωσε από έμφραγμα σε ηλικία 60 ετών στην Ισπανία κατά τη διάρκεια πρόβας, τον Ιούλιο του 2006.
Bad Company
Trivia: Ήταν υποψήφιος αντικαταστάτης του Roger Daltrey στους Who στα τέλη του 1965, όταν τα υπόλοιπα μέλη τον είχαν διώξει από την μπάντα εξαιτίας βίαιης συμπεριφοράς προς τον Keith Moon αλλάτελικά τον δέχθηκαν πίσω μετά την παρέλευση μιας εβδομάδας.

Συμμετοχές σε δίσκους:
•    Still (Pete Sinfield, 1973) με τα υπόιπα μέλη των King Crimson εκτός του R. Fripp
•    Before I Forget (John Lord, 1982)
•    From Time to Time (Ken Hensley, 1994)
•    Bloodletting (Boxer, 1979): φωνητικά
•    Call Me By My Name (Ruby Turner, 1998)

Τέλος συμμετείχε στη δημιουργία των Snape, με μέλη των CCS (Alexis Korner/Peter Thorup), οι οποίοι κυκλοφόρησαν έναν studio και έναν live δίσκο καθώς και των Shortlist του τραγουδιστή Roger Chapman (Family/Streetwalkers/Mike Oldfield) με κυκλοφορία studio & Live δίσκων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
20/1/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου