Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ AGENTS OF FORTUNE ΤΩΝ BLUE OYSTER CULT

Το Μάιο του 1976 κυκλοφόρησε το Agents of Fortune, ένα από τα καλύτερα rock άλμπουμ όλων των εποχών αλλά και το σημαδιακό τέταρτο άλμπουμ στην πλούσια δισκογραφία των Blue Oyster Cult που εκτίναξε ποιοτικά αλλά και εμπορικά το αμερικάνικο συγκρότημα. Στην παρούσα ανάρτηση θα διαβάσετε την ιστορία του εξωφύλλου που επιμελήθηκε ο Lynn Curlee, πτυχιούχος του Πανεπιστήμιου της Φιλαδέλφεια στον τομέα Ιστορία της Τέχνης. Αυτοδίδακτος ζωγράφος ο Curlee, είχε την τύχη να έχει φίλο ιδιοκτήτη αίθουσα τέχνης (σ.σ., ποτέ δεν μου άρεσε η λέξη γκαλερί) όπου του εξέθεσε τα έργα του. Ακόμα πιο τυχερός ο Curlee στάθηκε στο  γεγονός, ότι κάποιο μέλος των Blue Oyster Cult επισκέφθηκε την έκθεσή του και ήλθε σε επαφή μαζί του για να φιλοτεχνήσει ένα εξώφυλλό τους. Έως εκείνη τη στιγμή το όνομα Blue Oyster Cult του ήταν εντελώς άγνωστο αλλά η ιδέα ότι κάποιο έργο του θα κοσμούσε ένα εξώφυλλο δίσκου, τον κέντριζε. Στη συνάντηση που είχε με τα μέλη του συγκροτήματος και εκπρόσωπο της Columbia, o Curlee έμαθε τον τίτλο του άλμπουμ (Agents of Fortune) αλλά έως εκεί. Δεν του άφησαν ούτε μια κασέτα για να ακούσει τη μουσική τους. Απλά του είπαν, έπαιζαν rock!    
O τίτλος (σ.σ. Agents of Fortune) τον βοήθησε να ανατρέξει στο αρχείο του και να βρει παλαιές φωτογραφίες ταχυδακτυλουργών, όπως σε αυτή που τελικά κατέληξε και βλέπετε στο εξώφυλλο. Έπειτα σκέφτηκε την ιδέα με τα χαρτιά ταρώ με έμφαση στο χαρτί του Θανάτου, που ήθελε να το προβάλλει περισσότερο, άσχετα αν τελικά έχει ισότιμη προβολή με τα τρία υπόλοιπα. Το μόνο που του είπε το συγκρότημα ήταν ότι ήθελαν στο εξώφυλλο να φαίνεται το σήμα τους, το Σύμβολο του Χάους, γι αυτό το τοποθέτησε κάτω δεξιά που τελικά δεν φαίνεται και τόσο καλά. Όταν οι άνθρωποι της Columbia Rec αλλά και το συγκρότημα είδαν το τελικό εξώφυλλο, ενθουσιάστηκαν γιατί συνδύαζε το μυσταγωγικό που αντιπροσώπευαν οι στίχοι τους αλλά και με το πρωτότυπο αφού δεν θυμόντουσαν κάποιον άλλο δίσκο με ταχυδακτυλουργό.
Ο Lynn Curlee δεν επιμελήθηκε άλλο εξώφυλλο των Blue Oyster Cult αλλά 4 χρόνια αργότερα, είδε ένα έργο του να κοσμεί το άλμπουμ Heaven and Hell των Black Sabbath!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
23/10/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου