ΕΙΝΑΙ ΤΟ APPETITE FOR DESTRUCTION ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ GUNS’N’ROSES;


Το καλοκαίρι του 1987, μέρα με την μέρα όλος ο πλανήτης μάθαινε τους Guns’n’Roses. Η κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ τους Appetite for Destruction σήμαινε την απαρχή μιας πραγματικής rock επανάστασης με ηγέτες τους…καλύτερους. Ο Axl, o Slash, o Izzy, o Duff κι ο Steven Adler από τα σοκάκια του Λος Άντζελες βρέθηκαν με το σπαθί τους στην κορυφή του κόσμου.
Όμως το Appetite for Destruction ήταν το πρώτο άλμπουμ τους ή είχε προηγηθεί ένα live που κυκλοφόρησε σε 10.000 αντίτυπα (δίσκο και κασέτα);
Σ’ αυτήν την ερώτηση θα απαντήσει το άρθρο που ακολουθεί και βέβαια θα μας δοθεί η ευκαιρία να θυμηθούμε τις πρώτες στιγμές του μεγάλου συγκροτήματος.

Πράγματι, το Δεκέμβριο του 1986, 7 μήνες πριν την κυκλοφορία του Apetite, οι Gunners είχαν αποτυπώσει όλη τη live μαγεία τους. Μια μαγεία που δεν είχε καμία σχέση με τις ιλουστρασιόν παραγωγές των μεγάλων studio και τα ατελείωτα budget. To EP Live ?!*@ Like a Suicide είχε κυκλοφορήσει από τη δισκογραφική εταιρεία UZI Suicide κι όλοι ήξεραν ότι ήταν ανεξάρτητη παραγωγή, αλλά στην πραγματικότητα η UZI Suicide ήταν ένα παρακλάδι της Geffen Records!
Σύμφωνα με τον Adler, και τα τραγούδια του Live Like a Suicide(Reckless Life, Nice Boys-διασκευή Rose Tattoo, Move to the City και Mama Kin διασκευή Aerosmith) ηχογραφήθηκαν στο Pasha Studio και οι φωνές και τα χειροκροτήματα του κόσμου προστέθηκαν αργότερα καθώς ο μηχανικός της Geffen που επιμελήθηκε τον ήχο τους είπε ότι αν το ηχογραφούσαν live θα τους στοίχιζε πολλά χρήματα! "Η ιδέα να προσθέσουμε στο τίτλο το“?!*@” ήταν μια ιδέα marketing που μάς βοήθησε " δήλωσε μετά από πολλά χρόνια ο Slash! Μάλιστα ο Duff είχε δηλώσει ότι τα χειροκροτήματα και οι φωνές του κόσμου προέρχονται από ένα live που είχαν δώσει στο Texxas Jam μπροστά σε λίγες εκατοντάδες θεατές!

Το οποσθόφυλλο του  Live ?!*@ Like a Suicide
Μάλιστα έβγαλαν από το τελικό track list το τραγούδι Shadow of Your Love, που τελικά συμπεριλήφθηκε σ ένα άλλο live EP, το Live from the Jungle που κυκλοφόρησε το 1988 μόνο στην Ιαπωνία. Κι επειδή θα σας είναι πολύ δύσκολο να το αποκτήσετε, το συγκεκριμένο τραγούδι Shadow of Your Love, μπορείτε να το βρείτε στη συλλογή Time to Rock, που εκτός από τους Gunners πειλαμβάνει κομμάτια των Testament, Manowar, Loudness, Ezo, Malice, Faster Pussycat κ.α.  

Η κυκλοφορία του Live ?!*@ Like a Suicide, που "έδωσε" χωρίς την παραμικρή διαφήμιση 10.000 αντίτυπα, κίνησε το ενδιαφέρον της Geffen που όμως δεν είχε συμβόλαιο μαζί τους. Το ίδιο ενδιαφέρον με την Geffen έδειξε και η Chrysalis, με αποτέλεσμα οι Gunners να βρεθούν στο κέντρο μιας έντονης χρηματικής συναλλαγής με την Geffen να αποσπά την υπογραφή τους. Ήδη είχαν ξεκινήσει να ηχογραφούν κάποια demos με τη βοήθεια του πρώην κιθαρίστα των Nazareth, Manny Charlton για να συνεχίσουν με τον Spencer Proffer (W.A.S.P./Quiet Riot), αλλά η όλη διαδικασία προχωρούσε πολύ αργά και η εταιρεία  βιαζόταν. Τους έφερε σε επαφή με τον Alan Niven με τον οποίον τα βρήκαν και οι ηχογραφήσεις προχώρησαν γρήγορα και το Apetite for Destruction κυκλοφόρησε στις 21 Ιουλίου 1987, έχοντας όμως ήδη κυκλοφορήσει νωρίτερα το Live ?!*@ Like a Suicide που είναι το πρώτο άλμπουμ στη δισκογραφία τους. Η μεγάλη επιτυχία του Apetite for Destruction, οδήγησε την Geffen στην κυκλοφορία του G'n'R Lies στις 29 Νοεμβρίου 1988, που περιέχει τα 4 τραγούδια του EP κι άλλα 4, μεταξύ αυτών και το Patience. Μέσα σε ένα χρόνο το Lies πουλά 5.000.000 αντίτυπα μόνο στην Αμερική, ενώ το πανέμορφο Patience είναι το μόνο single που βγαίνει από το άλμπουμ και φθάνει έως το No 4 του Billboard!

Σήμερα όσοι έχουν ένα αντίτυπο, δίσκου ή κασέτας του Live ?!*@ Like a Suicide, έχουν μια μικρή περιούσια!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου