ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ «ΜΕ ΠΕΝΑΚΙ ΚΑΙ ΣΚΑΠΑΝΗ»

Κώστας Φραγκιαδάκης, Παναγιώτης Πλαφουτζής, Χρήστος Νάστος και Βαγγέλης Σαϊτης.
Προσθήκη λεζάντας
Malk, Σταμάτης Μαμούτος, Δημήτρης Καραδήμος, Μιχάλης Αντωνόπουλος, Γιώργος Ρωμοσιός, Θωμάς Μαστακούρης και Κωνσταντίνος ΡωμοσιόςΠροσθήκη λεζάντας
Ο Σταμάτης Μαμούτος και το Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ, έδωσαν το παρόν στο τριήμερο φεστιβάλ «Με Πενάκι και Σκαπάνη» και οργανώθηκε από τις εκδόσεις Comicon Ρενιέρη από την 1η έως και 3 Ιουλίου στον πεζόδρομο δίπλα από τον ηλεκτρικό σταθμό του Θησείου.   
Η εκδήλωση αποτελεί μέρος της αθηναϊκής κοινότητας φίλων της λογοτεχνίας του φανταστικού κι έγινε στο νεοκλασικό κτίριο του συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων και στους κήπους του, ένα χώρο αισθητικά άρτιο και ιδανικό για καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Στους εσωτερικούς τοίχους του νεοκλασικού κτιρίου αναρτήθηκαν έργα ζωγράφων και σχεδιαστών, στους κατάφυτους διαδρόμους των κήπων υπήρχαν τα τραπέζια στα οποία εικαστικοί, δημιουργοί περιοδικών και εκδότες παρουσίασαν τα έργα τους ενώ στον παλαιό στάβλο έλαβαν χώρα σεμινάρια σκιτσογραφίας. Τέλος, στον χώρο του θερινού κινηματογράφου πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες και παρουσιάστηκαν νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών.
Ο κόσμος που επισκέφθηκε το φεστιβάλ ήταν πολύς αλλά και οι παρουσίες ανθρώπων οι οποίοι δραστηριοποιούνται χρόνια στην κοινότητα της ελληνικής λογοτεχνίας του φανταστικού ήταν αρκετές, γεγονός που έδωσε στην τριήμερη εκδήλωση ιδιαίτερη σημασία. Προκειμένου να γίνει αντιληπτό τι εννοώ, αρκεί να αναφέρω ότι ανάμεσα στους ομιλητές βρίσκονταν λογοτέχνες όπως ο Θωμάς Μαστακούρης, ο Μιχάλης Αντωνόπολος, ο Γιώργος Ρωμοσιός και ο Δημήτρης Καραδήμος ενώ την όλη εκδήλωση παρακολούθησαν ο Κωνσταντίνος Ρωμοσιός, ο Τζίμμυ Κορίνης, ο Κωνσταντίνος Ραμπατζής και ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς.
Ο ζωγράφος Κώστας Νικέλης και οι δικοί μας Φίλιππος Βαβουλάκης και Αναστασία.

Μεταξύ των νεότερων σχεδιαστών που συνάντησα ήταν οι εξαιρετικοί Κώστας Νικέλης και Malk. Και βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι και στους επισκέπτες έβλεπε κανείς γνωστά παιδιά του χώρου, όπως ο οργανωτής βραδιών γοτθικής λογοτεχνίας στο Deathdisco club Γιώργος Σαφελάς. 

Ιδιαίτερης αναφοράς χρίζει και το γεγονός ότι ένας εκ των παιδιών που βρέθηκαν στον πυρήνα των οργανωτών του φεστιβάλ ήταν και ο δικός μας Χρήστος Νάστος, ο οποίος παρουσίασε μαζί με τους σχεδιαστές Κώστα Φραγκιαδάκη και Βαγγέλη Σαϊτη, τη νέα έκδοση του «Μικρού Αρχηγού» που έχει επιμεληθεί. Ακούραστος και οργανωτικός όπως πάντοτε, ο Χρήστος αποτελεί ακάματο δουλευτή της ελληνικής κοινότητας του φανταστικού.

Η Φ και στήριξε την εξαιρετική προσπάθεια των εκδόσεων Comicon Ρενιέρη. Η παρουσία μας σε χώρους που μεταμορφώνονται σε μικρά βασίλεια του φανταστικού αποτελεί μια διαχρονική απόλαυση και ταυτόχρονα κάτι που μας κάνει να αναζωπυρώνουμε την φλόγα της αέναης παιδικότητας, την οποία διαφυλάττουμε με ιερό δέος και στοργή αναμμένη στα βάθη της ψυχής.  Ωστόσο στο εφετινό φεστιβάλ ήταν κι άλλος ένας ο λόγος που μας έκανε να αισθανθούμε τιμή και χαρά. Η γνωριμία μας με συγγραφείς όπως ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο Θωμάς Μαστακούρης και ο Κωνσταντίνος Ρωμοσιός και η εκτίμηση με την οποία περιέβαλαν την προσπάθειά της λέσχης και το περιοδικό μας, την «Φανταστική Λογοτεχνία», θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς της όλης μας δραστηριοποίησης και ηθικά κίνητρα προκειμένου να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στην ίδια πνευματική ατραπό.

Προσωπικά εύχομαι τα καλύτερα στον Σάκη και την Αναστασία, τους ιδιοκτήτες των εκδόσεων Comicon, και ως μέλος της ελληνικής κοινότητας του φανταστικού ελπίζω ότι το φεστιβάλ «Με Πενάκι και Σκαπάνη» θα συνεχίσει να πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, αποτελώντας σημείο αναφοράς για όλους τους Αθηναίους λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού και των comics.
Σταμάτης Μαμούτος
.
Ο Σταμάτης Μαμούτος εκδίδει το περιοδικό Φανταστική Λογοτεχνία και παρουσιάζει την εκπομπή «Ατσάλινο Ρόδο « κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 14.00-16.00 από το web radio του rockmachine.gr

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου