GHOST - SKELETA: ΠΟΣΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΒΛΟΣΥΡΟΤΗΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΕΝΑ A.O.R. ΔΙΣΚΟ;


   Μεγάλος ο ντόρος με τους Ghost! Εδώ και χρόνια κατάφεραν να διχάσουν το "μεταλλικό" κοινό πετυχαίνοντας να έχουν από την μία φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους πολέμιους από την άλλη. Υπάρχει όμως μία κοινή συνιστώσα που είναι αποδεκτή και από τις δύο παρατάξεις. Οι Ghost χρησιμοποιώντας την ενσωμάτωση θεμάτων (μουσικών, σκηνικών) που συνδέονται με την Black Metal αισθητική έχτισαν μία φήμη η οποία διαπέρασε την σύγχρονη μουσική πραγματικότητα, βάζοντάς τους στα σαλόνια ετερόκλητων μουσικόφιλων, κάνοντας πολλούς να τους θεωρούν ως το The Next Big Thing του σκληρού ήχου. Δικαίως ή αδίκως η Ιστορία θα δείξει υποθέτω, αυτό όμως που γράφετε σαν το επόμενο κεφάλαιο στην Ιστορία των Σουηδών ονομάζεται Skeleta και είναι η έκτη δισκογραφική τους συνέχεια.

  Ο Tobias Forge, ο εγκέφαλος πίσω από το οικοδόμημα που λέγεται Ghost, είναι ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης με ζωντανό όραμα. Ακολουθώντας την γραμμή των KISS τόσο σε μεταμφίεση όσο και σε marketing, κατάφερε μέσα σε ένα διάστημα δεκαπέντε περίπου χρόνων να γιγαντώσει το συγκρότημα και να δημιουργήσει ένα μύθο ο οποίος χτίζεται από άλμπουμ σε άλμπουμ. Σε κάθε δίσκο συναντάμε εκτός από καινούργια τραγούδια και έναν νέο Papa Emeritus που λειτουργεί ως μέσον προκειμένου ο Tobias να εκφράσει την τέχνη του. Στο Skeleta υποδεχόμαστε τον Papa V Perpetua που θα αναλάβει το ανίερο καθήκον να διακηρύξει τα δέκα φρέσκα τραγούδια με τον δικό του σκοτεινό τρόπο. Τώρα βέβαια, πόσο σκοτάδι και βλοσυρότητα μπορεί να υπάρξει σε ένα άλμπουμ που ακτινοβολεί από καλογυαλισμένο A.O.R. είναι μία εύλογη απορία που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε καθώς παρουσιάζουμε ένα προς ένα τα τραγούδια του δίσκου. 

Peacefield 

Ο δίσκος ανοίγει με μία παιδική φωνή που τραγουδάει πάνω από μία χορωδία καθώς από πίσω παίζει ένα εκκλησιαστικό όργανο. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το εισαγωγικό, ένα riff που θυμίζει έντονα Neal Schon αρχίζει επίσημα το Peacefield. Το τραγούδι στηρίζεται στην ραχοκοκαλιά του Seperate Ways των Journey μουσικά, ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί και την γενική A.O.R. φιλοσοφία αφού στιχουργικά αναφέρεται στην ελπίδα, προετοιμάζοντας το υπόλοιπο άλμπουμ για το ταξίδι. 



 Lachryma 

Το δεύτερο single για το άλμπουμ αφορά ένα τραγούδι με λαμπερά 80's πλήκτρα, φοβερή μπασογραμμή και σεισμικό riffing με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της μελωδίας, με ρεφρέν που θυμίζει τις Vixen. Επιπλέον λαμβάνουμε και ένα απίστευτο σόλο κιθάρας από τον Fredrik Akesson (Talisman, Opeth) ο οποίος αναλαμβάνει όπως και στο προηγούμενο άλμπουμ όλα τα solos των τραγουδιών. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου του δημιουργού, το "Lachryma" αφορά κάποιο πιθανό σενάριο Nosferatus, τυλιγμένο με Sabbathian doom metal και πασπαλισμένο AOR! 


Satanized 

Η ιδέα για το συγκεκριμένο, πρώτο single του δίσκου, ήταν στο μυαλό του Tobias κατά την δημιουργία του "Impera" αλλά δεν είχε ακόμα καταφέρει να τελειοποιήσει την σύνθεση. Έχοντας σαν αφορμή τους Scorpions της δεκαετίας του εβδομήντα, ο καρπός της έμπνευσης απέδωσε ένα μικρότερης ταχύτητας τραγούδι συγκρινόμενο με τα δύο προηγούμενα, με σκοτεινή ατμόσφαιρα που όσο παράξενο και αν ακούγεται αφορά την αγάπη. 

Guiding Lights 

Βουτιά στα βαθιά νερά της δεκαετίας του ογδόντα με Power Ballad, σήμα κατατεθέν της συγκεκριμένης εποχής. Μουσικά η αίσθηση του οικείου δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο, αυτό όμως που κάνει το συγκεκριμένο τραγούδι ξεχωριστό είναι το θέμα των στίχων. Πρόκειται για τη μη ικανότητα να μιλάς σε κάποιον που ξέρεις ότι πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση. Δεν τολμάς να μιλήσεις γιατί αν πεις αυτό που σκέφτεσαι, φοβάσαι πως δεν θα είστε πλέον φίλοι. Αλήθεια, πόσες φορές έχει συμβεί και στην δικιά μας ζωή αυτό το πράγμα; 



De Profundis Borealis

Η εισαγωγή είναι καταπληκτική! Το όμορφο και μελαγχολικό πιάνο που παίζει για μερικά δευτερόλεπτα φέρνει κάτι από Ludovico Einaudi που προσωπικά με τρελαίνει. Γρήγορα όμως το χτύπημα από την βαριά κιθάρα και το ροκ σχήμα θα τερματίσουν ότι είχε προηγηθεί. Ο ρυθμός διαθέτει πολύ ενέργεια και στην διάρκεια του ρεφρέν η αίσθηση της μελωδίας είναι υπέροχη. Το τραγούδι πήρε το όνομά του από την περίφημη επιστολή που έγραψε στην φυλακή ο Ιρλανδός ποιητής Όσκαρ Ουάιλντ. 


Cenotaph 

Βρε τί μου θυμίζει, τί μου θυμίζει;..... Ίσως λίγο στην εισαγωγή το Kyrie των Mr Mister. Το "Cenotaph" έχει ένα εύθυμο αέρα τόσο στη σύνθεση όσο και στην εκτέλεση ο οποίος κοντράρει το θλιβερό των στίχων. Το ρεφρέν πάλι είναι τρελό κόλλημα! Ο Tobias το περιγράφει ως μια καλπάζουσα έκρηξη rock'n'roll δράματος και εμείς συνταυτιζόμαστε μαζί του. 

Missilia Amori 

Το τραγούδι αναπτύσσεται ακολουθώντας τον κλασσικό κανόνα που θέλει ένα βαρύ κιθαριστικό riff να κουβαλάει όλη την υπόλοιπη σύνθεση. Οι "Πύραυλοι Αγάπης" ουσιαστικά έχουν να κάνουν με την ίδια την αγάπη η οποία έχει αρχίσει να εμφανίζεται ως μίσος και να μεταμφιέζεται ως αγάπη. Μπερδευτήκατε μήπως; 


Marks Of The Evil One 

Προσωπικά το θεωρώ το καλύτερο τραγούδι του δίσκου! Παίρνοντας δόση από την ενέργεια του Missilia Amori σε συνδυασμό με έξτρα μελωδική ντόπα λαμβάνουμε μία συναρπαστικά πιασάρικη σύνθεση με χορευτικό ρεφρέν και διαβολικούς στίχους που αναφέρονται στους τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, μέσα από μία 80's pop αισθητική. 


Umbra


Καλησπέρα σας, με επικά synths που διεγείρουν τον παράγοντα nostalgia που φοριέται πολύ στις μέρες μας. Μετά από λίγο η κιθάρα και τα τύμπανα με το χαρακτηριστικό cowbell μας βάζουν στο καθεαυτού μουσικό παιχνίδι. Οι δυσοίωνοι αλληγορικοί στίχοι αγκαλιάζουν πολύ ευχάριστα τον ακροατή αφού η μουσική εκπέμπει αισιοδοξία και ενέργεια. 


Excelsis

Το άλμπουμ τελειώνει με μία μουσική ανακούφιση κατά την οποία ο ακροατής βγαίνει από τον κόσμο των Ghost εκπνέοντας όλη την αμαρτία που γεύτηκε, επιστρέφοντας στην βολική πραγματικότητα και αναπνέοντας επιτέλους το πολύτιμο οξυγόνο της αθωότητας. Ή το αντίθετο; 

Το οπισθόφυλλο 


  Σύμφωνα με το Billboard, με την πώληση των 44.000 αντίτυπων, το συγκρότημα καταρρίπτει το ρεκόρ πωλήσεων μέσα σε μία εβδομάδα για ένα hard rock άλμπουμ στη σύγχρονη εποχή (από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή το 1991). Η μεγαλειώδης εμβέλεια του Skeleta δείχνει περαιτέρω γιατί οι Ghost είναι η δύναμη που είναι, αιτιολογώντας όλη την επιτυχία που έχουν πετύχει καθώς και πολλά άλλα. 


Βαθμολογία : 9/10

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

4/6/25

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment