Για τον νεαρό που βλέπετε στη διπλανή φωτογραφία, γράφτηκαν 3 τραγούδια, τα Good Night(1968), Lucy in the Sky with Diamonds (1967) και Hey Jude (1968), με τα 2 τελευταία να είναι πολύ μεγάλες επιτυχίες. Ο Julian Lennon, είναι γιός του John Lennon (η ομοιότητα είναι πασιφανής, ακόμα και στο ηχόχρωμα της φωνής) και της πρώτης γυναίκας του Cynthia Powell. Γεννήθηκε την εποχή που το άστρο των Beatles μόλις είχε αρχίσει να ανατείλει (8 Απριλίου 1963), φοίτησε Kingsmead school του Hoylake, κι όταν η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε, μετακόμισε στην Ουαλία όπου συνέχισε το σχολείο. Ο Julian ήταν 5 ετών όταν οι γονείς του χώρισαν, το 1968 κι απέκτησε ένα μικρότερο ετεροθαλή αδελφό, τον Sean από το γάμο του πατέρα του με την Yoko Ono.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ
Ο Paul McCartney έγραψε το Hey Jude για να τον παρηγορήσει για το διαζύγιο. Αρχικά το τραγούδι ονομαζόταν Hey Jules, αλλά το άλλαξε επειδή πίστευε ότι το Jude ήταν πιο εύκολο να τραγουδήσει. Μετά το διαζύγιο των γονιών του, ο νεαρός Julian δεν είχε σχεδόν καμία επαφή με τον πατέρα του μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν κατόπιν πρωτοβουλίας της τότε συντρόφου του πατέρα του, Mei Pang (η Yoko Ono και ο Lennon είχαν προσωρινά χωρίσει), άρχισε να επισκέπτεται τον πατέρα του τακτικά. Ο Lennon τού αγόρασε μια κιθάρα Gibson Les Paul και ένα ντραμς για τα Χριστούγεννα του 1973 και ενθάρρυνε το ενδιαφέρον του για τη μουσική δείχνοντάς του μερικές συγχορδίες. Η δολοφονία του πατέρα του στις 8 Δεκεμβρίου 1980, βρήκε τον Julian μάλλον θυμωμένο λόγω της απουσίας του από δίπλα του. Ακόμα και η γνωστή θέση του Lennon απέναντι στο θέμα «Peace and Love», έκανε τον νεαρό Julian να δηλώσει στην εφημερίδα Daily Telegraph: «Πρέπει να πω ότι, από τη δική μου οπτική γωνία ότι ήταν υποκριτής. Ο μπαμπάς μπορούσε να μιλάει για ειρήνη και αγάπη στον κόσμο, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να το κάνει πράξη για τους δικούς του ανθρώπου, τη γυναίκα του (σ.σ. εννοεί την Cynthia) και τον γιο του. Πώς μπορείς να μιλάς για ειρήνη και αγάπη και να έχεις μια οικογένεια διαλυμένη, χωρίς καμία επικοινωνία; Τουλάχιστον να ήταν ειλικρινής με τον εαυτό του». Σύμφωνα με τον Julian η περίοδος που ήταν με τον Pang ήταν πολύ καλή και βρισκόταν σε επαφή μαζί του.
Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ
Ο Julian εξαιρέθηκε από τη διαθήκη του πατέρα του αλλά ο Lennon άφησε ένα καταπίστευμα ύψους 100.000 λιρών για να μοιραστεί μεταξύ των Julian και Sean. Ο Julian ζήτησε μεγαλύτερο μερίδιο και το 1996 κατέληξε σε συμφωνία διακανονισμού, εγκεκριμένη από την Yoko Ono, όπου χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, πήρε 20.000.000 λίρες. Σε συνέντευξη του στο CBS News το 2009, δήλωσε: «Συνειδητοποίησα ότι αν συνέχιζα να νιώθω αυτόν τον θυμό και την πικρία για τον πατέρα μου, σαν ένα έχω ένα σύννεφο πάνω από το κεφάλι μου σε όλη μου τη ζωή. Αφού ηχογράφησα το τραγούδι «Lucy», σχεδόν εκ φύσεως, ένιωσα σωστό να ολοκληρώσω τον κύκλο, να συγχωρήσω τον πατέρα μου, να αφήσω τον πόνο, τον θυμό και την πικρία στο παρελθόν και να επικεντρωθώ και να εκτιμήσω τα καλά πράγματα. Η σύνθεση είναι θεραπεία για μένα και, για πρώτη φορά στη ζωή μου, το νιώθω πραγματικά και το πιστεύω. Μου επέτρεψε επίσης να αγκαλιάσω πραγματικά τον πατέρα μου και τους Beatles».
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ
Η πρώτη του δισκογραφική παρουσία έγινε σε ηλικία 11 ετών στο άλμπουμ του πατέρα του, Walls and Bridges όπου παίζει ντραμς στο Ya-Ya. Το 1984 (είχε ήδη χάσει τον πατέρα του) κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο Valotte(No 20UK, No17USA), με παραγωγό τον Phil Ramone, που έβγαλε τη μεγάλη επιτυχία Too Late for Goodbyes, σε σκηνοθεσία Sam Peckinpah και τον Paul McCartney να του στέλνει τηλεγράφημα, ευχόμενος του Καλή Επιτυχία. Έχει ενδιαφέρον το πώς υπέγραψε, αφού το 1983 έστειλε ένα demo tape στον Tony Stratton Smith της Charisma Records, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τις συνθέσεις του και τον υπέγραψε για την Ευρώπη ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Ahmet Ertegun που τον υπέγραψε στην Atlantic για την Αμερική και σε λίγους μήνες είχε έτοιμο το πρώτο άλμπουμ του Valotte που το ύφος του ήταν μέσα στο κλίμα της δεκαετίας του 80, με την επιτυχία Too Late for Goodbyes(Νο6 UK, No 5 USA) να γράφεται στα μέσα των ηχογραφήσεων, ενώ οι στίχοι όλων των τραγουδιών προέρχονται από εμπειρίες, συναισθήματα ή σχέσεις. To δεύτερο άλμπουμ του The Secret Value of Daydreaming(1986, Νο32 UK, No 93 USA), πάλι με παραγωγό τον έβγαλε την επιτυχία Stick Around όπου στο video παίζουν οι Michael J. Fox, Joe Piscopo, Martin Kove, το Playboy playmate Peggy McIntaggart και η Jami Gertz,που υποδύεται την κοπέλα του. Με 3 χρόνια καθυστέρηση, κυκλοφόρησε το τρίτο του άλμπουμ Mr. Jordan(1989) που αν και έβγαλε τη μικρή επιτυχία You’re in Heaven, απέτυχε εμπορικά. Ο τίτλος του, αναφέρεται στην ρομαντική κωμωδία του 1941 Here Comes Mr. Jordan.
Το 1991 ο George Harrison του έστειλε κάποιες ιδέες που έγιναν τραγούδια για το τέταρτο άλμπουμ του Help Yourself(Νο42 Μ.Βρετανία),με παραγωγό τον Bob Erzin, με πρώτο single το Saltwater,που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Αυστραλία όπως και το άλμπουμ, ενώ συμμετείχε με τη διασκευή στην επιτυχία των Rolling Stones, Ruby Tuesday για το soundtrack της τηλεοπτικής σειράς The Wonder Years. Στα τραγούδια του Help Yourself κιθάρα παίζει ο George Harrison, αλλά το όνομά του δεν αναγράφεται στα credits. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, αποσύρθηκε από τη δισκογραφία για να ασχοληθεί με φιλανθρωπικά έργα κι ένα από αυτά ήταν η προβολή των προβλημάτων των αυτόχθονων Mirning της Αυστραλίας. Το 1995 είχαν ξεκινήσει φήμες ότι θα έπαιζε με τους McCartney, Harrison και Ringo Starr για την προώθηση της συλλογής Beatles Anthology, κάτι που διαψεύστηκε.
Το 1998 επανήλθε στη δισκογραφία κυκλοφορόντας το Photograph Smile, με πιο ξεχωριστό τραγούδι τη διασκευή στο When I'm Sixty-Four από το Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Ακολούθησε και πάλι ένα μεγάλο διάστημα μακριά από τη δισκογραφικά όπου ασχολήθηκε με διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως επιχειρήσεις του Διαδικτύου. Επανήλθε δισκογραφικά το 2011 με το άλμπουμ Everything Changes, με τον ίδιο να το περιγράφει σαν το «αγαπημένο του». Το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε στο 2013 με ένα bonus τραγούδι, το Someday όπου φωνητικά έκανε ο Steven Tyler. Το 2014 το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε box set με 3 CD (το studio άλμπουμ, instrumental version και ακουστικές), DVD με όλα τα τραγούδια σε video και βινύλιο. Η δισκογραφική πορεία του τελειώνει, μέχρι στιγμής, με την κυκλοφορία του Jude(2022).
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΑΙΝΙΩΝ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ
Αν και ο Julian Lennon, είναι γνωστός επειδή…είναι γιός του μπαμπά του, εκτός από τα πρώτα 2 άλμπουμ του (ειδικά το πρώτο) που ήταν καλά, με τα υπόλοιπα να είναι άνευρα και άτονα, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, έχοντας πραγματοποιήσει σειρά εκθέσεων ενώ έχει κυκλοφορήσει και φωτογραφικό βιβλίο.
Η πρώτη περιοδεία του στις αρχές του 1985, καταγράφηκε ως μέρος της ταινίας Stand by Me: A Portrait of Julian Lennon, που ξεκίνησε ο Sam Peckinpah και ολοκληρώθηκε από τον Martin Louis, μετά τον θάνατο του Peckinpah. Εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες, όπως το Rock and Roll Circus των Rolling Stones (γυρίστηκε το 1968), Cannes Man (1996), Imagine: John Lennon (1988), Chuck Berry: Hail! Hail! Rock 'n' Roll (1987) και σε μια σύντομη εμφάνιση στο Leaving Las Vegas (1995) ως μπάρμαν. Έδωσε τη φωνή για τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία κινουμένων σχεδίων David Copperfield (1993), ενώ έκανε παραγωγή στο ντοκιμαντέρ, Whaledreamers, για μια φυλή ιθαγενών της Αυστραλίας και την ιδιαίτερη σχέση των ανθρώπων με τις φάλαινες. Το 2018, ήταν executive producer στο ντοκιμαντέρ Women of the White Buffalo(2022) και επικεντρώθηκε στις γυναίκες Lakota από την Ινδιάνικη Περιοχή Pine Ridge στη Νότια Ντακότα, και στο έργο τους για τη διατήρηση του τρόπου ζωής τους απέναντι στον αποικιοκρατία. Το 2020, ο Λένον ήταν και πάλι εκτελεστικός παραγωγός του Kiss the Ground, ενός βραβευμένου ντοκιμαντέρ για την αναγεννητική γεωργία, με αφηγητή τον Woody Harrelson.
Μια συζήτηση που είχε κάποτε με τον πατέρα του, είπε ότι του είχε πει αν πέθαινε και υπήρχε τρόπος να τον ενημερώσει ότι θα ήταν καλά, το μήνυμα θα τού ερχόταν σε μένα με τη μορφή ενός λευκού φτερού, που αντιπροσωπεύει την ειρήνη. Χρόνια αργότερα, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στην Αυστραλία, έλαβε ένα λευκό φτερό από δύο ιθαγενείς της φυλήςMiring της Αυστραλίας, οι οποίοι του ζητούσαν να τους βοηθήσει να προβάλλει τα προβλήματά τους. Κι όπως διαβάσατε πιο πάνω, έκανε την παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Whaledreamers και ίδρυσε το Ίδρυμα White Feather (TWFF), του οποίου η αποστολή «αγκαλιάζει περιβαλλοντικά και ανθρωπιστικά ζητήματα και σε συνεργασία με συνεργάτες από όλο τον κόσμο και τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη βελτίωση της ζωής τους.
Το 2008, ο Πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος Β' απένειμε στο TWFF το Βραβείο Better World Environmental Award. Το 2015, μετά τον σεισμό στο Νεπάλ, το TWFF συνεισέφερε 106.347,52 δολάρια στο ταμείο βοήθειας του Νεπάλ του Music for Relief για την υποστήριξη των θυμάτων του σεισμού. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, ανακοίνωσε τη μετονομασία του προγράμματος υποτροφιών του TWFF, σε The Cynthia Lennon Scholarship for Girl, έχοντας απονείμει πάνω από 50 υποτροφίες σε κορίτσια σε όλη την Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Το 2019, ο Λένον προσέφερε τη φωνή και τη μουσική του στο soundtrack της ταινίας One Little Finger, η οποία είχε σαν σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τα άτομα με αναπηρία. Το 2020 τιμήθηκε με το Βραβείο Φιλανθρωπίας του CC Forum στο Μονακό και βραβεύτηκε από την UNESCO. Το 2022, ο Λένον ηχογράφησε τη σύνθεση του πατέρα του Imagine, με όλα τα έσοδα να διατίθενται για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Τα τελευταία χρόνια μένει στο Μονακό και έχει καλή σχέση με την Yoko Ono, ειδικά μετά τον οικονομικό διακανονισμό. Έχει καλή σχέση και με τον ετεροθαλή αδελφό του Sean. Δεν έχει παιδιά καθώς έχει δηλώσει ότι η δύσκολη σχέση του με τον πατέρα του τον είχε αποθαρρύνει από το να γίνει πατέρας. Το 2020, άλλαξε νόμιμα το όνομά του από John Charles Julian Lennon σε Julian Charles John Lennon για να αντικατοπτρίζει το όνομα με το οποίο ήταν πάντα γνωστός. Το 2020, ο Λένον υποβλήθηκε σε αφαίρεση καρκινικού όγκου από το κεφάλι του.
TRIVIA
Πήρε το όνομά του από τη γιαγιά του John Lennon, η οποία είχε πεθάνει πέντε χρόνια πριν από τη γέννησή του. Νονός του ήταν ο manager των Beatles, Brian Epstein.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Valotte (1984)
The Secret Value of Daydreaming (1986)
Mr. Jordan (1989)
Help Yourself (1991)
Photograph Smile (1998)
Everything Changes (2011)
Jude (2022)
Δημοσίευση σχολίου