Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ LIVE AND DANGEROUS ΤΩΝ THIN LIZZY

Τον Ιούνιο του 1978 οι Thin Lizzy κυκλοφόρησαν το πρώτο live άλμπουμ τους που ήταν το 2πλό Live and Dangerous,  που έμελλε να χαρακτηριστεί σαν ένα από τα Καλύτερα Live άλμπουμ όλων των εποχών. Η φωτογραφία ανήκει στον φωτογράφο Chalkie Davies, που δούλευε για τη New Musical Express και τραβήχτηκε στο Municipal Auditorium του San Antonio, Texas στις 11 Οκτωβρίου 1977. Ο Davis ακολουθούσε το συγκρότημα σε ολόκληρη την αμερικάνικη περιοδεία, φωτογραφίζοντας τους, με σκοπό να έχει αρκετές φωτογραφίες κατάλληλες για το artwork του άλμπουμ. Ο Davis δεν ήταν ο μόνος που ακολουθούσε το συγκρότημα την περιοδεία, ήταν άλλοι 2 φωτογράφοι και οι Thin Lizzy έπρεπε να δουν όλες τις φωτογραφίες που τράβηξαν (μιλάμε για εκατοντάδες) για να καταλήξουν. Η προβολή των φωτογραφιών έγινε σε προτζέκτορα slides (δες trivia). Στην αρχή είδαν τις φωτογραφίες που εμφανιζόταν όλο το συγκρότημα και μετά τις ατομικές  και βλέποντας ότι δεν κατέληγαν πουθενά, αποφάσισαν να διαλέξει ο καθένας 50 φωτογραφίες, κι από αυτές να καταλήξουν ποια θα έμπαινε στο εξώφυλλο. Καμία από αυτές που εμφανιζόντουσαν όλοι δεν ήταν κατάλληλη για εξώφυλλο και η μόνη που ήταν πραγματική ξεχωριστή ήταν αυτή που τελικά επέλεξαν, με την χαρακτηριστική στάση του Lynott. Σε συνέντευξή στου στο περιοδικό Rock Candy(τεύχος April May 2024), o manager τους Chris O’Donell, λέει όιτι αυτός επέλεξε τη φωτογραφία για εξώφυλλο.
"Το …αστείο στην όλη ιστορία ήταν ότι ο ίδιος ο Lynott δεν την ήθελε γιατί όπως  είπε «είμαστε οι Thin Lizzy όχι οι Phil Lynott and Thin Lizzy”. Είχε πάει στην κουζίνα για να φτιάξει καφέ όταν ο Robertson του είπε ότι κατέληξαν σε αυτήν γιατί ήταν η καλύτερη». Προτιμώ να τη χρησιμοποιήσουμε για την αφίσα της επόμενης συναυλίας, όχι για το δίσκο» απάντησε, αλλά τελικά κατέληξαν σε αυτήν που με τη σειρά της έγινε μια από τις χαρακτηριστικότερες φωτογραφίες στην ιστορία του rock.
Το οπισθόφυλλο


TRIVIA
To slide ήταν μια φωτογραφική θετική διαφάνεια, που προβαλλόταν σε μεγέθυνση σε τοίχο, από ένα προτζέκτορα που έριχνε φως. Στην ουσία ήταν ανεστραμμένη εκδοχή της αρχικής εικόνας, με φωτεινές περιοχές να εμφανίζονται σκοτεινές και σκοτεινές περιοχές να φαίνονται φωτεινές.(Wikipedia)

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

11/6/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου