ΧΡΙΣΤΙΝΑ


 Η Χριστίνα(Καράλη), είναι τραγουδίστρια της ελληνικής ποπ μουσικής της δεκαετίας του 70. Είναι ανιψιά της τραγουδίστριας και ηθοποιού Άντζελας Ζήλεια και είχε παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής στη σχολή του Κώστα Κλάβα. Η πρώτη εμφάνισή της στο κοινό, έγινε στο θέατρο Άλσους ενώ στην αρχή της καριέρας της συνεργάστηκε με τα συγκροτήματα Music Machine και Sounds (του Τάκη Αντωνιάδη), για να ακολουθήσει τη δική της καριέρα, ηχογραφώντας το 1971, τρεις μικρούς δίσκους μες την Pan Vox, τα Αν Μπορούσα/Είμαι Τόσο Μόνη, Mr. Big Stuff / It's Too Late(όλα διασκευές), Είναι Κάποιος Άλλος / Η Μικρή Μας Ιστορία. Γρήγορα βρέθηκε να τραγουδάει στο club “Πιπιστρέλα», μαζί με την Τάμμυ για να φθάσουμε στο 1972 όπου μαζί με τους Sounds κυκλοφορεί το μικρό δίσκο Θέλω Να Γελώ / Ξέχασες. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της ήλθε το 1973 με το τραγούδι Ο Μάγος(σύνθεση Ηλία Ασβεστόπουλου) / Που Θα Βρω Νερό. Με τον «Μάγο» είχε λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το οποίο κέρδισε το βραβείο στίχου, για να ακολουθήσουν άλλοι 10 μικροί δίσκοι, με τα περισσότερα τραγούδια να είναι διασκευές, φαινόμενο κλασικό της εποχής.

Από αυτούς τους 10 μικρούς δίσκους, ξεχωρίζουν τα Μ'αγαπάς Το Ξέρεις (Do You Love Me) με τον Τέρη Χρυσό / Μόνο  και Κράτα με τον Τάκη Αντωνιάδη. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, ηχογράφησε 4 άλμπουμ, τα Χριστίνα (1973), Πάρτυ με την Χριστίνα(1974), Μόνο για σένα (1975) και το αγγλόφωνο Never Stop (1981) που ήταν το τελευταίο της άλμπουμ. Σε αυτό το άλμπουμ, παραγωγή έκανε ο αδελφός του Βαγγέλη, Νίκος Παπαθανασίου.
Το 1978 κέρδισε μαζί με τον Τάκη Αντωνιάδη, το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Κράτα με". Το 1977 είχε πάρει μέρος στον διαγωνισμό της ΕΡΤ για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση με το τραγούδι "Μπαλάντα", μια θέση πίσω από το "Μάθημα Σολφέζ".  Τη χρονιά 1978 - 1979 συμμετείχε στη θεατρική παράσταση  "Ιησούς Χριστός Υπέρλαμπρο Άστρο", σε μουσική Μίμη Πλέσσα, στο θέατρο Άννα Μαρία Καλουτά, της οδού Πατησίων (σήμερα είναι supermarket Βασιλόπουλος), υποδυόμενη τη Μαγδαληνή, εναλλάξ με την Κρίστη Στασινοπούλου.


Σταδιακά ελάττωσε τις εμφανίσεις και αποσύρθηκε από τη δισκογραφία, με τελευταία εμφάνισή της στη χριστουγεννιάτικη εκπομπή της ΕΡΤ, το 1985.


 Η Χριστίνα, ποτέ δεν απασχόλησε τα περιοδικά με τη ζωή της, παρά μόμο με τα τραγούδια, είχε μια καλή, απαλή κι εκφραστική φωνή, για αυτό και τα χαμηλόφωνα τραγούδια, τα απέδιδε πολύ καλά.

Πηγές: Get that Beta-Ντίνος Δηματάτης και από τη σελίδα του Γιώργου Εγγλεζάκη στο Facebook https://www.facebook.com/groups/302719860896163, που σας προτείνω να επισκεφτείτε.

Α.Ρ.

11/6/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου