THIS TIME AROUND: LIVE IN TOKYO. ΟΙ DEEP PURPLE ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ (91975)


  Η ΜΚ IV ξεκίνησε την ασιάτικη περιοδεία της …από τη Χονολούλου, που χρησίμευσε σαν warm up show για να συνεχίσουν σε Αυστραλία και 2 συναυλίες στη Ν.Ζηλανδία. Ακολούθησαν 2 ημερομηνίες στην Ινδονησία και στις 8 Δεκεμβρίου 1975, ξεκίνησε η Γιαπωνέζικη περιοδεία από  την Nacoya. Συνολικά, έπαιξαν 4 ημερομηνίες στην Ιαπωνία όπου ηχογράφησαν/βιντεοσκόπησαν  την τελευταία, στο Τόκιο στο Budokan (15 Δεκεμβρίου 1975) που κυκλοφόρησε σε δίσκο με τίτλο Last Concert in Japan(1978) και σε VHS με τίτλο Rises Over Japan (1985) σε σκηνοθεσία Tony Klinger, μόνο με 5 τραγούδια( Burn, Love Child, Smoke on the Water, You Keep on Moving και Highway Star). To 2001 η Purple Records κυκλοφόρησε σε 2πλό cd ολόκληρη τη συναυλία με τίτλο This Time Around: Live in Tokyo, συνολικά 16 τραγούδια, έναντι 9 του Last Concert in Japan!
Αρχικά, το συγκρότημα είχε συμφωνήσει να ηχογραφηθεί/βιντεοσκοπηθεί η συναυλία για να κυκλοφορήσει στην γιαπωνέζικη αγορά, έχοντας στο μυαλό τους την επιτυχία του Made in Japan.  
 Η καταγραφή της συναυλίας δημιουργεί ένα αδιαμφησβήτητο στοιχείο πως μπορούν οι ουσίες και το αλκοόλ, να κάνουν έναν πραγματικό super ταλέντο να σβήσει τόσο σύντομα, με τις ιστορίες να είναι πολλές. Και αναφέρομαι στον Αμερικάνο κιθαρίστα Tommy Bolin (1951-1976) αλλά και στον Glenn Hughes, που ευτυχώς «άγγιξε» αλλά τα κατάφερε να ζήσει! Είναι πολλές οι ιστορίες που έχουν ακουστεί, κυρίως από την πλευρά του Lord με τους drug dealers να είναι αδίστακτοί και να παρενοχλούν το συγκρότημα, ακόμα και λίγο πριν την απογείωση!!! Κλασική είναι η περίπτωση που ο ναρκέμπορος μπήκε στο αεροπλάνο πριν την  απογείωση και ζήτησε επιτακτικά τα χρήματά του από τον Hughes απειλώντας τον να τον σκοτώσει, και το χρέος πλήρωσε ο Lord.


Όταν λοιπόν επικρατούν τέτοιες συνθήκες μέσα σε ένα συγκρότημα, φυσικό είναι η απόδοση τους να είναι προβληματική. Θα περιοριστώ στο παίξιμο του Bolin όπου το χέρι του από τη χρήση ήταν «σακατεμένο» γι αυτό και το παίξιμό του είναι «διακριτικό». Που ξανά ακούστηκε, κομμάτια σαν τα Burn, Smoke on the water, Lady Luck, Stormbringer κ.α. ακούγονται με την κιθάρα…στα βάθος! Το Soldier of Fortune τραγουδά ο Coverdale, με τη συνοδεία του ….Lord στα πλήκτρα, τα Burn και Highway star έχουν και περισσότερα πλήκτρα παρά κιθάρα, καλή έως παθιασμένη η εκτέλεση του You keep on moving με τον τσιριδάτο Glenn Hughes, να τα δίνει όλα.
Άσχετα από τα προβλήματα του Bolin, το άλμπουμ είναι Must για τους απανταχού Deep Purple fans καθώς αποτελεί μια καταγραφή της τελευταίας συναυλίας της MK IV στην Ιαπωνία. Η έκδοση της Purple Records συνοδεύεται από ένα 20σέλδιο ένθετο, με πολλές πληροφορίες γραμμένο από τον Matthew Kean καθώς αφίσα και εισιτήριο της συναυλίας του Τόκιο καθώς και 2 σουβέρ.


TRIVIA

  • Ήταν τέτοια η κατάσταση των Bolin, Hughes που υπήρξε η σκέψη να ακυρώσουν την περιοδεία, αλλά τα συμβόλαια δεν τους επέτρεπαν κάτι τέτοιο.
  • Για να ξεπεράσει το νεκρομένο χέρι του, ο Bolin το έχει δέσει με μια ηλεκτρική κουβέρτα για να το κρατάει ζεστό. Κάνοντας συνέχεια μαζί, μπόρεσε να το κρατήσει δυνατό και να ανέβει στη σκηνή.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

23/5/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου