GLASS TIGER-DIAMOND SUN: ΔΙΣΚΟΣ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΛΚΗΤΙΚΗ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ JIM VALLANCE


 Βρισκόμαστε στην στιγμή που ο μεγάλος μουσικός παραγωγός Jim Vallance παραλαμβάνει από το αεροδρόμιο τους πέντε νεαρούς μουσικούς με τους οποίους πρόκειται να συνεργαστεί, ρωτώντας τους το τί ακούνε προκειμένου να σπάσει ο μεταξύ τους πάγος αλλά και να καταλάβει ποιο είναι το ύφος της μουσικής τους. Οι νεαροί είναι συγκεκριμένοι στην απάντησή τους : Tears For Fears, U2 αλλά και Journey, Toto κτλ. Ο χρόνος προχώρα και σταμάτα στο 1988 με τους πέντε νέους, ένας εκ των οποίων (ο τραγουδιστής) δεν είναι Καναδός αλλά Σκοτσέζος, να προχωρούν στο δεύτερο μέρος της συνεργασίας τους με τον σπουδαίο Jim Vallance μιας και το πρώτο είχε γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε Καναδά και Αμερική αντίστοιχα. Ο δίσκος Diamond Sun των Glass Tiger παντρεύει μαγικά τον pop, rock και new wave synth ήχο της εποχής μέσα από μία συνταγή που μόνο κάποιος κορυφαίος όπως ο Jim Vallance θα μπορούσε να γνωρίζει! Μέσα από τα άδυτα του Καναδικού rock μας έρχονται, οι σχετικά άγνωστοι για την χώρα μας, Glass Tiger. Οι "tiger" σχηματίστηκαν το 1983 με πυρήνες τον Σκοτσέζο τραγουδιστή Alan Frew και τον μπασίστα Wayne Parker που έπαιζαν μαζί σε ένα τοπικό συγκρότημα με την ονομασία Onyx. Στην συνέχεια στην παρέα των δύο ενσωματώθηκαν ο πληκτράς Sam Reid, ο ντράμερ Michael Hanson και ο κιθαρίστας Al Connelly. Ένα δυνατό και φοβερά πετυχημένο πρώτο άλμπουμ με τίτλο The thin red line καθώς και μία άψογη συνεργασία με τον κορυφαίο Καναδό παραγωγό Jim Vallance ήταν αρκετά για να πούμε πως μπήκαν με το δεξί στην μουσική βιομηχανία του ογδόντα. Επειδή ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις, η ίδια ομάδα θέλησε να επαναλάβει τον ίδιο άθλο με το ωριμότερο και καλύτερο κατά την ταπεινή μου γνώμη δεύτερο άλμπουμ, το Diamond Sun, που έγινε εν τέλει τρεις φορές πλατινένιο στον Καναδά. Τα 200,000 αντίτυπα πωλήσεων ήταν εξωπραγματικά για τον Καναδά καθώς και για την σύγχρονη πραγματικότητα που επικρατεί στον μουσικό κλάδο. Από την άλλη, η έλλειψη προώθησης στις ΗΠΑ απέτρεψε αντίστοιχη επιτυχία όπως αυτή στον Καναδά. Ένας Θεός ξέρει τι θα μπορούσε να είχε συμβεί σε αντίθετη περίπτωση! Όπως και να έχει, η ουσία είναι πως το Diamond Sun διαθέτει τεράστια ελκτική ισχύ, μπερδεύοντας ποικίλα μουσικά στυλ μεταξύ τους, κατορθώνοντας να διατηρήσει τον ξεχωριστό ήχο των Glass Tiger. Αν είστε από εκείνους που ψάχνουν αδύναμες στιγμές σας έχω άσχημα νέα καθώς θα βαρεθείτε να συναντάτε highlights που θα ισχυροποιούν ολοένα και περισσότερο το δέσιμό σας με τον συγκεκριμένο δίσκο.  Άραγε θέλει τρέλα να ξεκινάς τον δίσκο σου με ένα αργό τραγούδι; Ή μήπως θέλει κότσια; Μάλλον και τα δύο! Το τραγούδι Diamond sun υπήρξε το δεύτερο κατά σειρά single του δίσκου και πρόκειται για μία αριστουργηματική μπαλάντα η οποία διαπραγματεύεται την βαριά ιστορία εκμετάλλευσης των Ινδιάνων από τους λευκούς κατακτητές. Τα παθιασμένα φωνητικά του Alan Frew είναι υπεύθυνα για την κινηματογραφική διάσταση που αποκτά ο κάθε στίχος του τραγουδιού.


  Η κιθάρα του Al Connelly αναλαμβάνει να πάρει κεντρική θέση στο Far away from here που ακολουθεί. Εξαιρετικό δείγμα pop - rock συγγραφής τραγουδιού με ωραίο ρεφρέν που συνοδεύεται από πιασάρικα ακουστικά κιθαριστικά μέρη τα οποία είναι πιο χαμηλά στην τελική μίξη.
  Η συνέχεια λέγεται I’m Still Searching και είναι Ή κομματάρα του άλμπουμ! Το γκάζι πατιέται ελαφρώς, με τους ρυθμούς να ροκάρουν και τις slide κιθάρες να κάνουν σκανδαλιές κατά την διάρκεια του άσματος. Το ρεφρέν είναι τόσο άμεσο που το τραγουδάς με την μία, θυμίζοντάς σου πόσο όμορφη είναι η ζωή που ζούμε και πως οι μίζερες σκέψεις δεν χωράνε σε αυτό το ακροατήριο. Όσοι είναι μερακλήδες, το παντρεύουν με το Straight for the heart των μεγίστων Toto.
  Νοσταλγία, συγκρατημένη μελαγχολία, βαθιά περισυλλογή, γκρίζος ουρανός, φθινοπωρινό αεράκι και φυσικά αναμνήσεις. Με τα παραπάνω προσπάθησα να σας περιγράψω όσα αισθάνομαι και οραματίζομαι ακούγοντας την μπαλάντα A Lifetime of Moments. Η βαθιά ερμηνεία από την ζέστη φωνή του Alan Frew καθώς και το υπέροχο sax σόλο θα μιλήσουν στην ψυχή σας τονίζοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτού του τραγουδιού. Πολλοί περιγράφουν το It’s Love U Feel, το τραγούδι που έρχεται πέμπτο στη σειρά, σαν κάτι που θα μπορούσε να βρίσκεται στον δίσκο Power Windows των
Rush. Ίσως να έχουν δίκιο! Όπως και να έχει όμως, μιλάμε και πάλι για ένα καταπληκτικό κομμάτι με φωνητική ενίσχυση από την Lisa Dalbello και επιπλέον κιθάρες από τον Keith Scott από το συγκρότημα του Bryan Adams.


  Βιολιά, γκάιντες και Κέλτικη απόχρωση από τους Chieftains μπορεί να βρει κανείς στο τραγούδι My Song. Η ηχογράφηση του συγκροτήματος των Chieftains έγινε ξεχωριστά στην Ιρλανδία με παραγωγό τον Sam Neil ενώ το πρόσχαρο αυτό τραγούδι κυκλοφόρησε και σαν single.
  Οι Toto αναφέραμε πιο πάνω ότι υπήρξαν μία από τις επιρροές ως προς την διαμόρφωση του ήχου των Glass Tiger. Ιδού το παράδειγμα λοιπόν! (Watching) Worlds crumble είναι ο τίτλος του τραγουδιού και στο μυαλό μου έρχονται οι απαράμιλλες soft στιγμές του μεγάλου συγκροτήματος.
  Η συνέχεια με το Send your love βρίσκει ξανά τους Καναδούς στο rock μονοπάτι ενώ το ζεστό Suffer in silence μας υπενθυμίζει την σπάνια ομορφιά που έχει το σαξόφωνο μέσα σε ένα rock μουσικό σύνολο και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος με το This island earth. Ένα βραδυφλεγές τραγούδι με κοινωνικό μήνυμα και με ολίγη progressive δόση.
  Συμπέρασμα! Ένα πολύ καλό άλμπουμ με αποστολή την ψυχική και ψυχολογική ανάταση του ακροατή. Αν γουστάρετε πιασάρικα τραγούδια που δεν έχουν ίχνος ρηχότητας καθώς και μεταμφιεσμένους επιστήμονες σε χορευτές των πλήκτρων, έχετε ήδη επιτρέψει στον "διαμαντένιο ήλιο" να σας κάψει!


ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

29/5/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου